Tyskland vil kræve, at virksomheder overholder menneskerettighederne

Et nyt tysk lovforslag truer med bøder eller fængselsstraffe, hvis større tyske virksomheder ikke lever op til internationale menneskerettigheder. Dansk ekspert mener, Danmark kunne lære af initiativet.

Tyskland har fremsat et lovforslag, der skal få de største tyske virksomheder til at overholde internationale menneskerettigheder. Sgt. Pepper57, Flickr

“Spændende” og “et klart signal”.

Sådan beskriver en dansk iagttager, at det tyske Udviklingsministerium (BMZ) har skrevet et udkast til en lov, der skal tvinge tyske virksomheder til at leve op til internationale standarder for menneskerettigheder.

Den tyske udviklingsminister, Gerd Müller, bekræftede for nylig, at han vil lovgive for virksomheder, hvis de ikke frivilligt lever op til kravene på området.

Det har tidligere været op til virksomhederne selv at indføre retningslinjer for social ansvarlighed og at opretholde bæredygtige varekæder, men hvis det tyske lovudkast træder i kraft, bliver virksomheder tvunget til at lave interne risikovurderinger for deres varekæder, og de skal ansætte en person, der sikrer, at virksomheden lever op til loven. Derudover skal virksomheden etablere en klagemulighed for udenlandske arbejdere, skriver Business and Human Rights Resource Center.

[Citat1]

Et klart signal

Jacob Dahl Rendtorff, professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, mener initiativet får betydning.

“Det er et klart signal om at få hele leverandørkæden med. Virksomheder agerer mere og mere globalt, og det her er et klart signal med konkrete krav. Det kan komme til at koste en masse penge at certificere alle leverandører for de store virksomheder, og med det her initiativ bliver de tvunget til at gøre det”, siger Jacob Dahl Rendtorff.

Han kalder det et led i en generel udvikling. FN har introduceret en række retningslinjer for social ansvarlighed, der skal bidrage til udvikling globalt. Men derfor er dette stadig et skridt længere, fordi retningslinjerne har været frivillige. Nu skal det være gældende lov i Tyskland. Han mener sagtens, Danmark kunne lade sig inspirere af Tyskland.

“Vi har allerede nogle klageinstanser i Danmark for CSR, men man kunne godt gøre mere”.

[Boks1]

Begejstret tysk NGO

Selvom det stadig er et udkast, er flere NGO’er og menneskerettighedsforkæmpere i Tyskland allerede begejstrede. Ikke mindst fordi lovforslaget omfatter alle led i produktionskæden, lige fra marker, fabrikker eller producenter over eksportører og importører til de detailhandlere, der sælger varen.

“Størstedelen af tøjindustrien har enorme omkostninger og foregår under et stort tidspres. Fundamentale arbejdstagerrettigheder bliver massivt overtrådt, det være sig i Asien, Latinamerika og Østeuropa”, siger Maik Pflaum i en pressemeddelelse. Han arbejder for den tyske NGO, Christian Initiative Romero, der fokuserer på arbejdstager- og menneskerettigheder.

I Frankrig vedtog man allerede i februar 2017 en ny lov om, at franske multinationale virksomheder og deres datterselskaber skal lave en due diligence-plan for at leve op til internationale menneskerettigheder. Virksomhederne kan i de strengeste tilfælde af overtrædelser få en bøde på 225 millioner kr. Loven er endnu ikke trådt i kraft.

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right