En Danwatch-undersøgelse

20 års brudte løfter

For 20 år siden forpligtede den amerikanske chokoladeindustri sig til at gøre en ende på børnearbejde og tvangsarbejde i Elfenbenkystens kakaoplantager. De gjorde det ikke frivilligt, men fordi to amerikanske politikere havde sat sig for at at stoppe de uretfærdige forhold i kakaoindustrien. Men en ny rapport fra 2020 – betalt af det amerikanske arbejdsministerium – viser, at 1,1 millioner børn, flere end nogensinde før, høster kakao i Elfenbenskysten. De amerikanske toldmyndigheder har nu indledt en undersøgelse af chokoladeindustriens varekæder.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest

Kender du nogen, der skal se den her grafik?

2001

Certificeret slavefri

I juli 2001 stiller den amerikanske politiker Eliot Engel et lovforslag i USA om at indføre “slavefri” certificeringsmærker til chokolade i den amerikanske dagligvarehandel. Men udsigten til en lovpligtig mærkningsordning får chokoladeindustrien til at indgå en frivillig aftale, Harkin–Engel Protokollen, opkaldt efter de to politikere der forhandler aftalen på plads, Eliot Engel og Tom Harkin.

I september 2001 bliver protokollen underskrevet af tre amerikanske politikere, ambassadøren for Elfenbenskysten og repræsentanter for de to mest magtfulde chokoladeorganisationer, World Cocoa Foundation og Chocolate Manufacturers Association.

Aftalens mål er at udrydde de værste former for børnearbejde (ILO konvention 182) og tvangsarbejde (ILO  konvention 29) i Elfenbenskysten og Ghana. Tom Harkin og Eliot Engel bliver af menneskerettighedsorganisationer som International Labor Rights Forum,  beskyldt for at stille sig i vejen for lovgivning om “slavefri chokolade” ved at stille sig i spidsen for protokollen.

2001
2005

Trusler om lovgivning

Da Harkin-Engel Protokollen i første omgang udløber i 2005, viser det sig, at  chokoladeindustrien ikke har fået styr på de farligste former for børnearbejde i deres varekæde fra Elfenbenskysten. Chokoladeindustrien går med til at forny aftalen og indføre nye deadlines.  Aftalen er frivillig og bliver indgået mellem industriens organisationer, ngo’er og regeringer, men Elliot Engel truer med at indføre lovgivning, hvis der ikke sker fremskridt.

Industrien bliver kritiseret for at have fejlet i forhold til at indføre en certificering, der forpligter industrien på, at chokoladen ikke er produceret under de værste former for børnearbejde og for at have opretholdt en forretningsmodel, der er afhængig af børnearbejde.

2005
2008

Millioner til Elfenbenskysten

Harkin–Engel Protokollen forhandles og fornyes igen. Industrien har i 2008 stadig ikke en fælles certificeringsordning, men donerer 10 millioner US-dollars til the Cocoa Initiative, et non-profit initiativ mellem ngo’er, virksomheder og regeringer, der arbejder for beskyttelse af børn i kakaoproducerende områder. 

Mondeléz, dengang Kraft Foods, indgår et samarbejde med Rainforrest Alliance om at producere certificeret kakao i Elfenbenskysten, og Cargill, Nestle og Mars indleder samarbejde med UTZ, og Fairtrade certificerer kooperativer for 14.000 bønder i Elfenbenskysten.

2008
2010

Løfte om 70 procent færre børnearbejdere i 2020

I 2010 lover underskriverne af Harkin–Engel Protokollen igen hinanden at reducere de værste former for børnearbejde med 70 procent i 2020. Både industrien og den amerikanske regering skyder millioner US-dollars ind i arbejdet med at nedbringe børnearbejde i Elfenbenskysten og Ghana. 

Året efter skyder otte virksomheder i kakaoindustrien to millioner dollars ind i et samarbejde med den internationale arbejderorganisation (ILO) med formålet at bekæmpe børnearbejde i kakaoproducerende regioner i Ghana og Elfenbenskysten. Der er tale om virksomhederne ADM, Barry Callebaut, Cargill, Ferrero, The Hershey Company, Kraft Foods, Mars Incorporated og Nestlé.

2010
2020

Mere børnearbejde end nogensinde før

Elfenbenskystens regering, the Jacobs Foundation og chokoladeproducenterne Barry Callebaut, Cargill, Choco Lonely Foundation, ECOM, Ferrero, The Hershey Co, Mars Wrigley, Mondelez International, Nestlé, Olam Cocoa og Touton starter et initiativ, der skal generere 150 millioner franc til uddannelse og udvikling for børn i Elfenbenskystens kakaoplantager. De amerikanske toldmyndigheder beder de største chokoladeproducenter om at fremlægge deres varekæde til undersøgelse af børne- og tvangsarbejde.

 I 2019 importerede USA ifølge Reuters for mere end 600 millioner US-dollars kakaobønner fra Elfenbenskysten, hvilket svarede til 15 procent af Elfenbenskystens årlige eksport af kakaobønner. De multinationale virksomheder, der er i de amerikanske toldmyndigheders søgelys, køber 90 procent af Elfenbenskystens kakao. 

2020
en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.