En Danwatch-undersøgelse

Allieret med Ayatollahen

Den danske medicinalfirma Novo Nordisk har valgt at drive forretning i Iran på trods af sanktioner og menneskerettighedskrænkelser.

Novo har erobret en betydelig andel af insulinmarkedet og åbnet en fabrik, der producerer insulinpenne.

I processen med at komme ind på det iranske marked har Novo allieret sig med personer og organisationer, der er anklaget for involvering i alvorlige menneskerettighedskrænkelser.

Novo har blandt andet købt jord af en organisation, der er baseret på beslaglæggelse af jord og ejendom tilhørende politiske fanger, religiøse mindretal og landflygtige iranere.

Novo har doneret penge til et forskningsinstitut, der drives af den magtfulde Larijani-familie, der er anklaget for grove menneskerettighedskrænkelser.

Novo mener, at alle virksomhedens aktiviteter i Iran er i overensstemmelse med virksomhedens politik samt lokale og internationale love og regler.

Eksperter fremhæver Novos dilemma og spørger, om det er muligt at drive forretning i Iran uden at være allieret med kontroversielle personer og organisationer.

16. september 2020

Mahtab Dehgan

Journalist / Zamaneh Media

Mahtab Dehgan

Journalist / Zamaneh Media

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

In cooperation with Zamaneh Media
en danwatch-undersøgelse

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.