En Danwatch-undersøgelse

Bag om undersøgelsen

Politibetjente  tilbageholder deltagere ved en oppositions-forsamling i den hviderussiske hovedstad Minsk i marts 2018.

Bag om undersøgelsen

Research: Johanne Rübner Hansen (Danwatch)

Redaktør: Louise Voller

Udgivet sammen med OCCRP
31. Januar 2019
En undersøgelse af hundredvis af EU- og IOM-midler, kontrakter og tekniske specifikationer for de bydende, viser, at EU finansierer kameraer til video-overvågning, kommunikationsudstyr, patruljekøretøjer og seismiske sensorer for to millioner euro til fordel for den hviderussiske grænsekomite. Sådan afslørede vi EU finansiering af grænseudstyr, der krænker menneskerettighederne.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I samarbejde med hviderussiske journalister har vi dokumenteret, at de myndigheder, der modtager overvågningsudstyret, er beskyldt for krænkelser af menneskerettigheder. 

Den hviderussiske regering er kendt for at slå hårdt ned på den politiske opposition og på civilbefolkningen, såvel som overtrædelser af rettighederne for tjetjenske flygtninge og en hård behandling af migranter og flygtninge, der bevæger sig gennem Hviderusland for at nå frem til EU’s ydre grænser.

Det hviderussiske regime retter også skyts mod uafhængige og kritiske medier. Derfor måtte vi tage en række forbehold for at beskytte de hviderussiske journalister, der medvirker til undersøgelsen. Efter chikane fra myndighederne blev det besluttet at udelade en af journalisterne som forfatter til artiklerne. Planer om at rapportere fra visse kilder og steder måtte også aflyses for at beskytte journalistens sikkerhed.

Teamet består af den undersøgende reportage-platform Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) og Danwatch, et København-baseret uafhængigt mediecenter specialiseret i undersøgelser af stater og virksomheders indvirkning på menneskerettigheder og miljø, der har indgået samarbejde om at undersøge pengesporet fra EU til østeuropæiske myndigheder med ringe renomme for overholdelse af menneskerettighederne.

Denne undersøgelse er finansieret af et legat fra IJ4EU-fonden.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2784 8139