En Danwatch-undersøgelse

Bag om undersøgelsen

Fabriksarbejdere på vej på arbejde i den tætbefolkede Yangon-forstad Hlaing Tharyar. Bydelen er stort set vokset op siden 2008 og huser både en stor del af Myanmars tekstilfabrikker og dets ansatte. Foto: Thuya Zaw

Kyaw Lin Htoon

Journalist

Kyaw Lin Htoon

Journalist

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med Frontier Myanmar, Myanmar Now og Der Spiegel
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
1. marts 2019
Sådan undersøgte vi forholdene på Myanmars tøjfabrikker.

Danwatch har været i Myanmar og har i et samarbejde med de to burmesiske medier Myanmar Now og Frontier Myanmar samt det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel undersøgt den hastigt voksende tekstilindustri i landet.

Vi har interviewet 18 ansatte på tøj- og skofabrikker, hvoraf 14 arbejder på tre fabrikker, der leverer til Lidl, ALDI, Adidas og Bestseller. Vi har desuden talt med fagforeningsrepræsentanter, NGO’er og diverse eksperter på området.

Vi har sporet fabrikkerne til de pågældende mærker og supermarkedskæder gennem producenternes egne leverandørlister, shippingdatabaser og billeder af tøjet og mærkerne, som arbejderne har taget i hemmelighed og vist os.

For arbejdernes sikkerhed har vi anonymiseret deres navne, men Danwatch kender deres identitet og har dokumentation for, at de er ansat på de pågældende fabrikker. Gennem de lokale journalister fra Myanmar Now og Frontier Myanmar samt en række lokale faglige organisationer har Danwatch kontakt til arbejderne i tilfælde af, undersøgelsen på nogen måde skulle have indflydelse på deres ansættelsesforhold.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.