En Danwatch-undersøgelse

Dansk Træforening: “De skulle have sikret sig fuld indsigt”

Mathilde Rønnow

Researcher

Mathilde Rønnow

Researcher

Alle foto: Environmental Investigation Agency

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
2. oktober 2017
Flere af træimportørene skriver om bæredygtighed og ansvarlighed på hjemmesiderne. Brancheforening mener, samhandel med Myanmar kan ske.

Hvad gik der galt, da syv danske virksomheder ikke formåede at dokumenter, at det træ, de importerede fra Myanmar sidste år, var lovligt?

Det forklarer direktør for Dansk Træforening – brancheforening for træimportører, agenter og formidlere af træ – Jakob Klaumann.

“Der er ikke én ting, der er gået galt her. Hele regelsættet, og begrebet due diligence (påpasselighed, red.) er elastisk. Det lægger fortolkning ind til de enkelte virksomheder, om hvad der skal gøres,”siger Jakob Klaumann og fortsætter:

“Det kæmper virksomhederne for på forskellige måder.”

Hvad skulle virksomhederne have gjort for at have fulgt reglerne?

“Det, der ligger i påbuddet er, at de skulle sikre sig fuld indsigt i kæden tilbage til skoven.”

Hvordan skulle de have gjort det?

“Det kunne være, træimportørerne havde fået de rigtige oplysninger og havde haft mulighed for at verificere dem.”

Men kan det lade sig gøre?

“Det er så det, vi mener, kan komme til at ske. Nu har medlemmerne indstillet importen, men de ønsker at arbejde for at genoptage samhandlen”, siger Jakob Klaumann.

CSR-ekspert: dobbelt standardbrud

Flere af træimportørerne gør på deres hjemmesider opmærksom på, at de går op i ansvarlighed eller bæredygtighed. Blandt andet Global Timber, Keflico, Mandalay og Einar Risør Finerhandel.

Keflico og Global Timber er for nylig indgået i et netværk sammen med FSC, som er et certificeringsmærke af bæredygtigt træ. Netværket “forsøger at skubbe på den gode udvikling, og flytte barriererne i markedet,” som der står i en pressemeddelelse fra FSC.

Global Timber skriver på deres hjemmeside at de er “verdens førende forhandler af teaktræ” og beskriver, at teaktræet er “primært sourcet i Myanmar.”

“Global Timber er stolt af at være blandt verdens førende leverandører af teak. Vores teak er primært sourcet i Myanmar, hvor vi har opbygget tætte relationer med vores leverandører over de sidste mange år.

“Vi har opbygget et stort og tillidsfuldt leverandørnetværk i Myanmar og har en uvurderlig viden omkring landets lovgivning. (…) Teak er det mest luksuriøse produkt på trævaremarkedet, og derfor kræver handel med teak udelt opmærksomhed igennem hele værdikæden fra skov til slutprodukt”, skriver Global Timber.

På trods af at have modtaget et påbud fra Miljøstyrelsen, skriver Global Timber på hjemmesiden:

“Vi køber kun ind hos godkendte leverandører der overholder EU’s krav til lovligt træ.”

De formuleringer er professor ved center for Corporate Social Responsibility Andreas Rasche kritisk overfor.

“Jeg synes, man kan se et dobbelt brud af standarder her. Først har disse virksomheder simpelthen handlet ulovligt. For det andet har de også handlet uetisk, fordi de bryder med deres egne CSR politikker (virksomhedsansvar, red.),” siger Andreas Rasche.

“Problemet er, at virksomhederne ikke engagerer sig tilstrækkeligt i due diligence (påpasselighed, red.), som blandt andet FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.”

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.