Danmark vidste det godt
I 2018 lavede Center for Militære Studier en evaluering af den danske piratindsats ved Afrikas Horn. Her blev fængslet i Garowe kaldt det bedste i området, da det er nyt og under monitorering. Flere forskere fandt ifølge evalueringen af den danske piratindsats, at fængslet levede op til minimumskravene til fængsler internationalt.
Men i evalueringen fra Center for Militære Studier kan man også læse, at UNODC, der er ansvarlig for fængslet, havde fået at vide, at der var fundet børn i fængslet. Og at de var placeret her, fordi det ikke er et fængsel til afsoning for børn i området. Det bekræfter Udenrigsministeriet over for Danwatch:
“Ambassaden i Nairobi kan bekræfte modtagelsen af underretninger om, at der har været børn i Garowe fængsel”, skriver de i en email og tilføjer:
“Danmark har i disse tilfælde aktivt arbejdet med donorgruppen, UNODC, UNSOM (FN i Somalia) og UNICEF for løsladelse af børnene og forbedring af forholdene for de unge”.
I Somalia er den kriminelle lavalder 14 år. Såfremt, skriver Udenrigsministeriets presseafdeling, børn under 14 år placeres i fængslet, har de danske myndigheder stillet krav om, at børnene blev løsladt til deres familier eller til et UNICEF-rehabiliteringscenter.
“For unge mellem 14 og 18 år stilles der krav om adskillelse fra voksne indsatte og særlige tilbud rettet mod unge”, skriver Udenrigsministeriet endvidere.
De drenge, som Human Rights Watch fandt i fængslet i 2018 er nu overført til et rehabiliteringscenter, som betales af UNICEF. Men ifølge en undersøgelse af fængslet, som den svenske kriminalforsorg står bag, var den yngste i fængslet 15 år i 2019. Rapporten slår endvidere fast, at meget unge afsonere i 2019 var placeret i fløje med voksne, der var dømt for grov vold.
Det danske ansvar
Hos Red Barnet er børnerettighedsjurist Claus Juul langt fra tilfreds med, at der er fundet børn i det danskfinansierede fængsel i Somalia.
“Udgangspunktet er, at man ikke må sætte børn og voksne til afsoning sammen. Det er et af problemerne her”, siger han og henviser til børnekonventionen, som Somalia tilsluttede sig i 2015 og til Mandela-reglerne, der er en række standarder for fængsler vedtaget af FN i 2015.
Han mener heller ikke, at 15 årige såkaldte børnesoldater bør sidde i fængsler med voksne indsatte.
“Man skal huske, at selvom de bliver kaldt børnesoldater, så er de jo ikke soldater. De er faktisk ofre. Det de har gjort, har de jo ikke gjort med deres frie vilje”, siger han og forklarer, at det er børn, der typisk bliver tvangshvervet fra konfliktramte områder, hvor det kan være sidste udvej til overlevelse.
Men, siger Claus Juul, der er tale om en juridisk gråzone, når det kommer til det danske ansvar. For det dogmatiske udgangspunkt er, at det er det land, hvis territorium, man er på, der har det juridiske ansvar. Men, siger han, det er et problem, at Danmark har været med til at finansiere fængsler, som Somalia har brugt til at tilbageholde børn i:
“Det første, der må ske er, at den danske regering retter henvendelse til den somaliske og påpeger, at det her er et brud på den aftale, der er blevet indgået”.
Human Rights Watch mener i høj grad, Danmark har et juridisk ansvar, siger Laetitia Bader. “Den danske stat har et ansvar på flere niveauer”, siger hun og opremser:
“For det første skal Danmark presse myndighederne i Somalia, så de sikrer, at de børn, der har været i fængslets varetægt, bliver set som ofre frem for som forbrydere. Det indebærer også, at man kræver, at de internationale standarder for, hvordan man behandler børn, som har været impliceret i en terrororganisationer eller i en oprørsbevægelse, bliver fulgt”.
Hun tilføjer:
“Det er ofte sådan, at de mange gode tiltag til, hvordan man behandler børnesoldater, ryger ud af vinduet, når børnene stammer fra ekstremistiske grupper. Derfor er det Danmarks ansvar at sikre, at de principper bliver ved med at blive opretholdt i det fængsel, de har været med til at betale for”.
Det danske bidrag til den internationale piratmission ud for Somalias kyst stoppede i 2016. Problemet med pirater har siden flyttet sig til Guineabugten ud for Vestafrika, hvor Danmark er rejst på solomission. For nyligt tog Esbern Snare fire pirater til fange. Endnu engang står Danmark i en svær situation, hvor det ikke er afklaret, hvad der skal ske med piraterne. Så vidt vides er der dog ingen planer om at bygge fængsler i Vestafrika.