Danmark importerer afrikanske konflikt-fisk for millioner

En dansk virksomhed importerer fiskemel fra Marokko, der meget vel kan stamme fra det besatte Vestsahara. De er med til at forlænge konflikten, lyder det fra tidligere FN-chef. “Brud for folkeretten”, siger en anden.
Dato
21. december 2020
En dansk virksomhed importerer fiskemel fra Marokko, der meget vel kan stamme fra det besatte Vestsahara. De er med til at forlænge konflikten, lyder det fra tidligere FN-chef. “Brud for folkeretten”, siger en anden.
Samarbejdspartner
Støttet af Danidas Oplysningsbevilling
Redaktør: Jesper Nymark

Selvom EU-domstolen, Den internationale domstol i Haag og FN samstemmigt har afgjort, at handel med naturressourcer fra de besatte områder i Vestsahara ikke er tilladt, kan danske FF Skagen alligevel have importeret op til 9.300 tons fiskemel til Danmark i 2018 og 2019. Det viser data fra EUs importdatabase, Traces.

For mens halvdelen af de marokkanske fiskemelsfabrikker ligger i det besatte Vestsahara, og over tre fjerdedele af af fiskeriet i Marokko ifølge det marokkanske fiskeriministeriums egne tal foregår ud for Vestsahara, så registreres fiskemelet som et marokkansk produkt i de europæiske importpapirer. 

Fiskemel

  • Fiskemel bruges til dyrefoder til blandt andet smågrise i Danmark, høns over hele verden og til at opdrætte laks i Norge. Men også store hundemadsproducenter som for eksempel amerikanske Royal Canin bruger fiskemel i deres hundemad.
  • Fiskemel og fiskeolie udgør en milliardindustri i Danmark. Ifølge rapporten “Dansk fiskeri og fiskeindustris økonomiske fodaftryk” fra 2018 eksporterede danske virksomheder i 2016 for 3,7 milliarder kroner fiskemel og -olie. 
  • 25 procent af de fisk, der fanges i verdenshavene, går til at lave fiskemel og fiskeolie.

Men det er med til at forlænge konflikten og besættelsen af området, at danske virksomheder importerer fisk fra området, siger tidligere Force Commander for FN’s styrke i Vestsahara, Minurso, Kurt Mosgaard:

“Jo flere penge og ressourcer, der bliver puttet ind i området, jo sværere bliver det for Marokko at give slip. i princippet må man slet ikke hive ressourcer ud af sådan nogle områder som Vestsahara, så længe det ikke er afklaret, hvad der skal ske med området”, siger Kurt Mosgaard og tilføjer:

“Set med militære øjne synes jeg, det er forkert, at man putter ressourcer ind i området, hvis man ønsker at få en fredsaftale og en fredelig løsning”.

Brud på international lov

Fiskemelet, der er importeret af FF Skagen i 2018 og 2019 kostede ifølge Danmarks Statistik 68 millioner kroner tilsammen. Men det er faktisk slet ikke tilladt at trække ressourcer ud af området. Det slog tidligere juridisk rådgiver og vicegeneralsekretær for juridiske anliggender for FN, Hans Corell fast i en skrivelse til FNs sikkerhedsråd allerede i 2002. 

“Hvis man fortsætter med at udnytte naturressourcerne i området uden at tage hensyn til saharawiernes onsker og interesser, så bryder man international lov”, står der blandt andet i skrivelsen.

Den pointe understregede han i et interview med Dagbladet Information i 2016:

“De kontrakter om naturressourcer i Vestsahara, som den marokkanske regering aftaler med erhvervslivet, skal være med Vestsaharas befolknings tilladelse og til gavn for dem. Hvis ikke, så er kontrakterne klart i strid med international lov”, sagde han.

“Det er løgn”

En person, som heller ikke er tilfreds med, at FF Skagen importerer fiskemel fra Vestsahara er befrielsesbevægelsen Polisarios repræsentant i EU, Oubi Bachir. 

“Det er en overtrædelse af folkeretten og en overtrædelse af dommen i EU-domstolen om, at man ikke må tage naturressourcer ud af landet, før der er en afklaring på konflikten”, siger han og tilføjer:

EUs fiskeriaftale

  • EU og Marokko har af flere omgange indgået en fiskeriaftale om farvandet fra Vestsaharas grænse mod syd til det nordlige Marokko. I aftalen er det besluttet, at 128 europæiske skibe må fiske i området. 92 af skibene er spanske og en stor del af dem kommer fra de kanariske øer. 
  • EU betaler Marokko 52 millioner euro om året for retten til at fiske i området.
  • Ifølge NGO’en Western Sahara Ressource Watch kommer 92 % af fisk, som fanges som en del af fiskeriaftalen, fra farvandet ud for Vestsahara.

“På den her måde forlænger de mit folks lidelser. Samtidigt er de med til at konsolidere besættelsen af territoriet”.

Problemet er, siger Oubi Bachir, at hele fiskeproduktionen i området enten er ejet af staten Marokko eller er ejet af personer, som er knyttet til besættelsen. Og derfor kan det umuligt komme den oprindelige befolkning i området til gavn, mener han, når EU og Marokko sammen har indgået en ny fiskeriaftale, der indbefatter området – efter EU-domstolen altså havde afsagt sin dom. 

Det, mener han, går imod EU-domstolens dom.  Det selvom Europa-Kommissionen i fiskeriaftalen angiver, at de har talt med ledende personer i Polisario, som har nikket godkendende til fiskeriaftalen:

“Det er simpelthen løgn”, siger han, da Danwatch fortæller, at det af aftalen fremgår, at Kommissionen er mødtes med den tidligere Polisario-repræsentant i EU, Muhammad Sidati, som har anerkendt aftalen.

“Jeg var en del af den delegation, som varetog samtalerne med EU og jeg kan garantere dig for, at vi aldrig meddelte, at det var i orden med os. Tværtimod krævede vi, at befolkningen i Vestsahara blev hørt, inden vi kunne indgå nogen form for aftale om brugen af vores naturressourcer”.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross