Efter afsløring: Menneskerettigheds-organisationer kræver stop for dansk kampfly-eksport til Israel

F-35-kampfly med dansk teknologi har de sidste to år deltaget i israelske luftangreb, der har dræbt over hundrede civile, herunder 75 børn, i Gaza. Amnesty International og Human Rights Watch kræver nu et stop for den danske eksport
F-35-kampfly med dansk teknologi har de sidste to år deltaget i israelske luftangreb, der har dræbt over hundrede civile, herunder 75 børn, i Gaza. Amnesty International og Human Rights Watch kræver nu et stop for den danske eksport
Samarbejdspartner
Dagbladet Information og Lighthouse Reports
Redaktør: Adam Dyrvig Tatt | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
Under israelske F-35-kampflys vinger sidder pyloner, der holder og slipper flyets bomber og missiler under militære operationer. Pylonerne produceres af Aarhus-virksomheden Terma. Foto: Det israelske flyvevåben. Illustration: Ditte Lander Ahlgreen/Danwatch

Israelske F-35-kampfly med militært udstyr fra Danmark har deltaget i bombardementer af Gaza i maj 2021 og august 2022, hvor 75 børn blev dræbt. 

Det kan Danwatch afsløre i samarbejde med Information og det internationale researchcenter Lighthouse Reports.

Afsløringen kommer efter en gennemtrawling af israelsk militærs sociale medier, lokale nyhedsindslag, våbenproducenters PR-materiale samt fotos og video fra bombeangreb under operationerne “Breaking Dawn” og “Guardian of the Walls”. 

Kulegravningen viser, at israelske F-35-kampfly holder og affyrer bomber og missiler med teknologi fra den danske forsvarsvirksomhed Terma. Og at flyene har deltaget i bombardementer på dage og tidspunkter, hvor civile palæstinensere er blevet dræbt.

Israel har foreløbigt fået leveret 36 af ialt 50 F-35 kampfly og er det første lande uden for USA til at tage flyene i brug. 

Det israelske forsvar (IDF) bekræfter over for Danwatch og Information, at flyene har deltaget i de to militære operationer, vi har undersøgt, i maj 2021 og august 2022.

“Adir-flyet er del af det israelske luftvåbens kampfly-kapacitet, og deltog i ‘Operation Guardian of the Walls’ og ‘Operation Breaking Dawn’”, skriver en talsperson for IDF. 

Adir betyder “Den mægtige”, og er det israelske forsvars navn for F-35 flyet. 

Kræver stop for eksport 

Amnesty International og Human Rights Watch vurderer, at flere af de israelske bombardementer, som har ramt civile palæstinensere under de to operationer, er krigsforbrydelser.

Efter Danwatchs afsløring af, at kampfly med dansk militær teknologi har deltaget i angrebene, er menneskerettighedsorganisationerne ikke i tvivl om, hvad Danmark bør gøre. 

De opfordrer begge de danske myndigheder til omgående at sætte en stopper for eksporten af alle former for militært udstyr til Israel – inklusiv dele til de israelske kampfly.

Det gør de på grund af risikoen for, at danske militære produkter vil blive anvendt til menneskeretskrænkelser på Vestbredden og i Gaza, forklarer Martin Lemberg-Pedersen, chef for politik og samfund i den danske afdeling af Amnesty International.

“Vi opfordrer det internationale samfund, inklusiv Danmark, til øjeblikkeligt at stoppe både direkte og indirekte eksport af våben, ammunition og sikkerhedsudstyr til det israelske militær”, siger han.

“Øget våbeneksport til israelsk militær vil understøtte systematiske menneskerettighedskrænkelser mod tusindvis af mænd, kvinder og børn”, siger Martin Lemberg-Pedersen.

Samme melding kommer fra Omar Shakir, direktør for Human Rights Watch’s afdeling for Israel og Palæstina. 

“Human Rights Watch har dokumenteret væsentlige menneskerettighedskrænkelser begået af de israelske myndigheder, herunder forbrydelser mod menneskeheden som apartheid og forfølgelse”, siger han.

“Og på den baggrund mener vi, at det internationale samfund bør suspendere alle former for militær bistand til den israelske regering, så længe den fortsætter med at begå den slags alvorlige forbrydelser”, siger Omar Shakir.

Dansk milliardforretning

Kampflyene er en milliardforretning for dansk forsvarsindustri. Terma er den største leverandør, og leverancerne til kampflyet gav sidste år Aarhus-virksomheden en omsætning på lidt over en milliard kroner.

Terma har i dag over 800 ansatte alene til at producere dele til F-35-flyene, der produceres af den amerikanske våbengigant Lockheed Martin.

Israel har valgt at modificere sine F-35-fly med udstyr fra den israelske våbenindustri. I en mail til Danwatch og Information bekræfter Lockheed Martins kommunikationsafdeling, at alle F-35-fly indeholder mindst seks essentielle dele, som er produceret af Terma.

Mest iøjnefaldende er de såkaldte pyloner, som holder og affyrer flyets eksterne bomber og missiler. 

Men alle seks dele er afgørende for flyets funktion, forklarer major Karsten Maarup, leder af Center for Luft- og Rumoperationer på Forsvarsakademiet. 

“Alle de dele, Terma leverer, er nødvendige, for at F35 kan anvendes på militære operationer. Der er ikke noget på sådan et fly, som ikke er nødvendigt,” siger han. 

Udenrigsministeren afviser interview

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har ikke ønsket at stille op til interview om de dansk-udstyrede kampflys deltagelse i bombeoperationer i Gaza.

I et skriftligt svar oplyser Udenrigsministeriet, at “risikoen for, at udstyr anvendes til menneskerettighedskrænkelser”, normalt “indgår som et centralt parameter” i vurderingen af ansøgninger om tilladelse til eksport af våben og militært udstyr. Men som følge af en praksisændring i år 2000 foretager ministeriet ikke sådan en vurdering, når det handler om “eksport af delkomponenter til projekter, som sker i et samarbejde med EU- og NATO-lande”, forklarer ministeriet.

“Det omfatter også eksport til F-35-samarbejdet, som ledes af USA”, skriver Udenrigsministeriet.

Heller ikke forsvarsvirksomheden Terma har ønsket at stille op til interview. 

I en mail til Danwatch og Dagbladet Information skriver Terma:

“I Terma er vi glade for og stolte over at være en del af F-35 programmet – og derigennem yde et betydeligt bidrag til Danmarks vigtige alliance med USA og andre lande. Dansk industris deltagelse i F-35 programmet, som er verdens største industriprojekt, skaber vækst og rigtig mange, gode danske arbejdspladser”, skriver Termas pressechef Sara Westphal Emborg Neergaard. 

“Al Termas eksport foregår åbent og transparent og er naturligvis fuldstændig i overensstemmelse med dansk lovgivning”, skriver hun.

Det israelske militær (IDF) afviser ligeledes at stille op til interview om F-35-flyenes deltagelse i de to operationer. Men i en generel kommentar til operationerne i maj 2021 og august 2022 skriver IDF’s talsmand, at det israelske militær kun bomber militære mål, og at de ellers tager alle mulige hensyn for at minimere civile tab under operationerne i Gaza, der er et af verdens tættest befolkede områder.

“Beskyttelsen af menneskeliv er en kerneværdi, også under væbnet konflikt”, skriver IDF.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross