En Danwatch-undersøgelse

Eksperter: “Arbejdsmiljø kan føre til rygerlunger og astma”

Garveriarbejder hiver skind ud af tromle på garveri uden beskyttelse af overkrop og hoved.
Foto: Uffe Weng

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Støttet af Danidas Oplysningsbevilling
danida
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
4. marts 2019
Danwatch har forelagt vores dokumentation inde fra de indiske garverier for to eksperter i arbejdsmiljø. De kalder arbejdsforholdene for ‘horrible’, og peger begge på en stor risiko for omfattende luftvejslidelser og fysiske arbejdsskader.

Danwatch har besøgt overlæge på Arbejdsmedicinsk Institut på Bispebjerg Hospital, Harald Meyer, som har set billeder og video fra de indiske garverier. 

Meyer er ansvarlig for området lunger, allergi og hud på sin afdeling og én af de ting, han bider mærke i, er, at der ikke er nogen form for udsugning på garveriet.

“Så er der hele luftkvaliteten – du har nævnt, at der bliver hældt flere forskellige syrer i de her tromler, der er kraftig base som ammoniak, som, når det her kører rundt og der spredes dråber i luften, så er det her jo dråber af ætsende stoffer, som sætter sig i luftvejene, i øjnene, i huden.”

Men kemikalierne er ikke den eneste sundhedsfare ifølge Meyer. Når de tørre skind bliver bearbejdet, tilskåret og pudset, bliver luften i garverierne tyk af støvpartikler. 

“Det støver kraftigt, og det er ting, som man får inhaleret, som kan forårsage så meget irritation, at det kan føre til astma, men også kronisk obstruktiv lungelidelse – det vi klassisk kalder rygerlunger, men som man også kan få af ting i arbejdsmiljøet, som støver lige så meget som tobaksrygning”.

Tidligere tilsynschef i Arbejdstilsynet, Hasse Mortensen, har også set billedmaterialet, og forklarer, at støv kan forårsage allergier.

“Og i de tørre huder, når de bliver forarbejdet, der er der jo biologisk materiale, der svæver rundt i luften som støv, og der er rigtig mange muligheder for at pådrage sig allergier, der kan føre til, at man ikke kan fortsætte arbejdet”.

Var aldrig gået på en dansk arbejdsplads

På Bispebjerg Hospital er overlæge Harald Meyer bestyrtet over, at garveriarbejderne kommer i lemfældig kontakt med garvekemikalierne.

“Det er svært at undgå, at det kommer i kontakt med huden, man håndterer skindene uden handsker på. Så der er både ætserisiko for huden, der er allergirisiko for huden. Og så er der hele risikoen for cancer, krom er jo et kræftfremkaldende stof,” siger han til Danwatch og fortsætter:

“Krom i det hele taget kan give allergier og cancer, så det er et problematisk stof, som man ikke skal have hudkontakt til. Man skal heller ikke inhalere det. Og her foregår det jo fuldstændigt horribelt, må jeg sige. Det var aldrig gået på en dansk arbejdsplads.”

Meyer nævner også, at risikoen for at udvikle kroniske sygdomme bliver større, jo længere tid man bliver udsat for et usundt arbejdsmiljø.

“Kroniske lungelidelser, som KOL (kronisk obstruktiv lungelidelse) eller rygerlunger, tager også mange år at udvikle, måske ca. 10 år, men det er der da klart mulighed for her. Der var både meget støvende arbejdsfunktioner og formentlig også en del skadelige dampe, både syrer og baser, som også kan give kronisk lungeskade”.

Det er simpelthen sådan et godt eksempel på et arbejdsmiljø, hvor hele paletten af skadelige påvirkninger på menneskets krop under en produktionsproces kan komme i spil.

Hasse Mortensen, tidligere tilsynschef i Arbejdstilsynet Tweet

Meget tidligt industriniveau

Danwatch har vist billeder af de maskiner, der blev brugt på garverierne, til Hasse Mortensen, som kalder forholdene “en forbrydelse”:

“Mange af disse maskiner kunne have været produceret i Europa eller Nordamerika og senere eksporteret til fabrikker i Indien. Vi er nede på et meget tidligt industriniveau. Vi er henne ved nogle industrimaskiner, som er livsfarlige at betjene,” fortæller han til Danwatch.

Mortensen har selv tidligere inspiceret garverier, da de eksisterede i Danmark, og er bekendt med arbejdsprocesserne.

“De sikkerhedsforanstaltninger, jeg har set, omkring maskiner og teknik, de er ikke forekommende. Altså der er alle mulige risici for at få lemmer og alt muligt andet af kroppen mast, kvæstet, klippet og gjort ved,” siger han og fortsætter: 

“Det er simpelthen sådan et godt eksempel på et arbejdsmiljø, hvor hele paletten af skadelige påvirkninger på menneskets krop under en produktionsproces kan komme i spil.”

 

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.