Undersøgelse
Støt Danwatch

Forretning på forbudt land II

I undersøgelsen ‘Forretning på forbudt land VI’ dokumenterer Danwatch, at 49 danske virksomheder har aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder ‘engagement i bosættelser’.
I undersøgelsen ‘Forretning på forbudt land VI’ dokumenterer Danwatch, at 49 danske virksomheder har aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder ‘engagement i bosættelser’.
Redaktør: Louise Voller | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark

Læs hele undersøgelsen

Sådan gjorde vi:

Undersøgelsen er støttet af Folkekirkens Nødhjælp.

49 danske virksomheder investerer i eller handler med varer fra israelske bosættelser på trods af, at de risikerer at gøre sig medskyldige i krænkelser af menneskerettighederne og at bidrage til opretholdelsen af en besættelse, der er i strid med international lov.

Både FN, EU og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har gentagne gange frarådet virksomheder at have aktiviteter i israelske bosættelser, og i de besatte områder i Gaza, Golanhøjderne og på Vestbredden:

“Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen” udtalte Mogens Jensen (S) i september 2014 til TV2.dk, efter DanWatch havde dokumenteret, hvordan skønhedsproduktet Ahava blev produceret på den besatte Vestbred, og sidenhen solgt i Magasin, Salling, Sephora og Illum.

Uetisk handel

De danske aktiviteter på forbudt land spænder bredt fra rejseselskaber, der misinformerer deres kunder om rejser på besat land, til pensionsselskaber, der investerer i virksomheder forbundet med den israelske besættelse, og til danske supermarkeder, der sælger fra bosættelser, der er mærket som israelske.

Handel med bosættelser er uetisk, mener lektor i virksomhedsetik ved Aarhus Universitet, Erik Kloppenbenborg Madsen: “Det er uetisk, fordi man ved handlen indirekte støtter de ulovlige bosættelser”.

Trine Mach (SF) opfordrer til at stramme den danske lovgivning på området:
“Man kunne jo godt skrue bissen lidt på fra dansk side. Man kunne sige, at vi ønsker ikke at have varer i danske supermarkeder og butikker, som man ikke kan garantere og dokumentere ikke er produceret i bosættelser.”

Fejlmærkede varer

Frugt og grønt fra Vestbredden bliver solgt i danske butikker og supermarkeder blandt andet Føtex, hvor det er fejlmærket som produceret i Israel. Ifølge Oxfam og KavlaOved er produktionen af frugt og grønt fra israelske bosættelser præget af eksempler på arbejdstager- og menneskerettighedskrænkelser, blandt andet børnearbejde, usikre arbejdsforhold og diskrimination.

På trods af at de danske virksomheder altså tilsyneladende ikke følger regeringens anbefalinger, fastholdte Mogens Jensen på et samråd i januar, at det er virksomhedernes eget ansvar at følge regeringens og FN’s anbefalinger.

Trine Mach opfordrer yderligere til at Danmark bruger EU til at presse Israel: “Det er jo EU der har en associeringsaftale med Israel, og den synes jeg man skulle bruge meget kraftigere.”

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram