En Danwatch-undersøgelse

Havnearbejdere i Mombasa slæber te og kaffe til danske morgenborde

1-2-3-4. Hver sæk udløser ca. 70 øre. I højsæson, hvor der er rigtigt travlt og tempoet er højt, kan der være 2-3 ulykker om dagen i et varehus, fortæller en bærer.
Foto: Linda Bournane Engelberth 

Emilie Ekeberg

Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Emilie Ekeberg

Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Foto: Linda Bournane Engelberth

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med Ekstra Bladet. Undersøgelsen er produceret med støtte fra Danidas CSR-pulje 2015
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
25. november 2018
Når arbejderne i den gamle havneby Mombasa på Kenyas kyst slæber tunge sække og laster containere under farlige og opslidende arbejdsforhold, er det i høj grad fødevarer til også danske forbrugere de laster ombord på de store fragtskibe.

På danske supermarkedshylder, såvel som i kaffebarer, er der kaffe fra Kenya at finde.

Og det meste af den kenyanske kaffe, som ender på danske morgenborde, har været en tur gennem Mombasa havn på vejen fra Kenya til Danmark. 

Især kaffe er det vi danskere importerer allermest fra Kenya. I 2017 var 62 procent af al import fra Kenya til Danmark kaffe.

I alt importerede Danmark for en værdi af 22,9 millioner kroner kaffe fra Kenya. Kaffe er dog ikke det eneste Danmark importerer fra Kenya. Årligt importerer vi for 36,1 millioner kroner, viser tal fra The Observer of Economic Complexity. 

Og det er kun den direkte import. Mange fødevarer fra Østafrika og Kenya kommer til danske supermarkeder gennem importører fra andre lande. Det vil sige at eksempelvis kaffe og te først lander i en stor europæisk havn før den bliver eksporteret videre til Danmark. 

Generelt er Europa storimportør af kenyanske fødevarer. I 2017 endte 23,7 procent af Kenyas eksport i europæiske hjem, hvor eksempelvis Nordamerika kun stod for  8,9 procent. 

Sover på papkasser

Som Danwatch har dokumenteret, sover arbejderne, der losser og laster skibe for Mærsk og andre shippingselskaber på Østafrikas største havn, på papkasser bag containerne. De mangler sikkerhedsudstyr, og de arbejder for en løn langt under mindstelønnen. 

Arbejderne bærer også tunge sække fra pakhuse til containere. Det får de 70 øre for pr. sæk, de bærer. Mange arbejder på bare tæer, og risikerer ifølge eksperter både prolaps, brækkede ben og inficerede sår, som følge af arbejdshverdagen.

Bærer te og grøntsager for danskerne

Som verdens anden største eksportør af te, har meget af den te som vi køber i danske supermarkeder også været igennem havnen. Ifølge Danmarks Statistik importerede Danmark 8,7 ton te direkte fra Kenya i 2018. 

Kenya er verdens næststørste eksportør af te efter Kina med en eksport på 11,5 milliarder kroner i 2018, viser tal fra The Observer of Economic Complexity. 

Også frugt og grøntsager kommer til Danmark gennem havnen, hvor flere tusinde havnearbejdere arbejder i døgndrift i den havn som omtales som porten til østafrika. 

Hvert år eksporterer Kenya for 595 millioner kroner af frugt, hvilket er omtrent 160 tons. 

Af de 595 millioner kroner importerer Danmark cirka 1,2 procent direkte. Det betyder at danskerne importerer for omtrent 6,7 millioner kroner af frugt og grønt fra Kenya. 

I 2017 var 3,3 af disse tons grøntsager, hvilket var en stigning på 1,7 tons grøntsager på blot fire år, viser tal fra World Integrated Trade Solutions. 

Frugt og grønt kan være alt fra krydderier, grøntsager, frugt, bearbejdet frugt, nødder til syltetøj.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Denne undersøgelse har fået et efterspil:

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.