![]() |
Emilie Ekeberg Journalist |
![]() |
Emilie Ekeberg Journalist |
Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her
På danske supermarkedshylder, såvel som i kaffebarer, er der kaffe fra Kenya at finde.
Og det meste af den kenyanske kaffe, som ender på danske morgenborde, har været en tur gennem Mombasa havn på vejen fra Kenya til Danmark.
Især kaffe er det vi danskere importerer allermest fra Kenya. I 2017 var 62 procent af al import fra Kenya til Danmark kaffe.
I alt importerede Danmark for en værdi af 22,9 millioner kroner kaffe fra Kenya. Kaffe er dog ikke det eneste Danmark importerer fra Kenya. Årligt importerer vi for 36,1 millioner kroner, viser tal fra The Observer of Economic Complexity.
Og det er kun den direkte import. Mange fødevarer fra Østafrika og Kenya kommer til danske supermarkeder gennem importører fra andre lande. Det vil sige at eksempelvis kaffe og te først lander i en stor europæisk havn før den bliver eksporteret videre til Danmark.
Generelt er Europa storimportør af kenyanske fødevarer. I 2017 endte 23,7 procent af Kenyas eksport i europæiske hjem, hvor eksempelvis Nordamerika kun stod for 8,9 procent.
Som Danwatch har dokumenteret, sover arbejderne, der losser og laster skibe for Mærsk og andre shippingselskaber på Østafrikas største havn, på papkasser bag containerne. De mangler sikkerhedsudstyr, og de arbejder for en løn langt under mindstelønnen.
Arbejderne bærer også tunge sække fra pakhuse til containere. Det får de 70 øre for pr. sæk, de bærer. Mange arbejder på bare tæer, og risikerer ifølge eksperter både prolaps, brækkede ben og inficerede sår, som følge af arbejdshverdagen.
Som verdens anden største eksportør af te, har meget af den te som vi køber i danske supermarkeder også været igennem havnen. Ifølge Danmarks Statistik importerede Danmark 8,7 ton te direkte fra Kenya i 2018.
Kenya er verdens næststørste eksportør af te efter Kina med en eksport på 11,5 milliarder kroner i 2018, viser tal fra The Observer of Economic Complexity.
Også frugt og grøntsager kommer til Danmark gennem havnen, hvor flere tusinde havnearbejdere arbejder i døgndrift i den havn som omtales som porten til østafrika.
Hvert år eksporterer Kenya for 595 millioner kroner af frugt, hvilket er omtrent 160 tons.
Af de 595 millioner kroner importerer Danmark cirka 1,2 procent direkte. Det betyder at danskerne importerer for omtrent 6,7 millioner kroner af frugt og grønt fra Kenya.
I 2017 var 3,3 af disse tons grøntsager, hvilket var en stigning på 1,7 tons grøntsager på blot fire år, viser tal fra World Integrated Trade Solutions.
Frugt og grønt kan være alt fra krydderier, grøntsager, frugt, bearbejdet frugt, nødder til syltetøj.
Denne undersøgelse har fået et efterspil:
Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.
Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.
Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.
I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664
Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.
Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.
Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.
Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.
Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.
Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.