En Danwatch-undersøgelse
En Danwatch-undersøgelse
En stor del af det kul, vi forbruger i Danmark, stammer fra én mine i Colombia, hvor udvindingen af kul medfører sygdom, forurening og fattigdom.
Dennis Rømer Weirsøe
Dennis Rømer Weirsøe

Redaktør:

En stor del af det kul, vi forbruger i Danmark, stammer fra én mine i Colombia, hvor udvindingen af kul medfører sygdom, forurening og fattigdom.

Kul anvendes i dag til at producere næsten 40 procent af verdens elektricitet. Det er almindeligt kendt, at kul er en af de energikilder, der belaster klimaet mest; men det er en overset omstændighed, at selve udvindingen af kul også har alvorlige negative konsekvenser for miljø og mennesker, der lever i nærheden.

Sygdom og tvangsforflyttelser

Danmark forbruger over 7 millioner tons kul om året, og Colombia er den næststørste leverandør af kul til Danmark. I 2008 dækkede Columbia 27 procent af Danmarks samlede kulforbrug svarende til 2 millioner tons.
Vores kulindkøb i Colombia stammer fra én mine – Cerrejón-minen – som igennem årtier har været årsag til, at den lokale befolkning er blevet tvangsforflyttet og efterladt i fattigdom, uden kompensation for frataget jord, levebrød og ejendele. Kuludvindingen forurener samtidig nærmiljøet så meget, at lokalbefolkningen bliver syg og jorden ufrugtbar.

En mine i ‘verdensklasse’

Mange af arbejderne i Cerrejon-minen er plaget af sygdomme og oplever samtidig ringe sikkerhed og dårlige arbejdsforhold. Både fagforeningen og naboerne til minen har oplevet dødsfald, som de tilskriver forurening fra minen.
DONG og Vattenfall er Danmarks to eneste producenter af kulstrøm og står for det samlede danske indkøb af kul. Begge har politikker for social ansvarlighed, der stadfæster, at de har et medansvar for deres leverandøres etiske adfærd. Alligevel køber de begge kul fra Cerrejón-minen.

Vattenfall besøgte minen i 2007 og vurderede, at minen er i ”verdensklasse”. DONG har aldrig besøgt Cerrejon-minen.

Sådan gjorde vi

Undersøgelsen ‘Kullets Forbandelser’ bygger blandt andet på et feltstudie til La Guajira, Columbia.

Undersøgelsen er finansieret af Danida.

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load