En Danwatch-undersøgelse

Kullets forbandelser

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
20. januar 2010
En stor del af det kul, vi forbruger i Danmark, stammer fra én mine i Colombia, hvor udvindingen af kul medfører sygdom, forurening og fattigdom.

Kul anvendes i dag til at producere næsten 40 procent af verdens elektricitet. Det er almindeligt kendt, at kul er en af de energikilder, der belaster klimaet mest; men det er en overset omstændighed, at selve udvindingen af kul også har alvorlige negative konsekvenser for miljø og mennesker, der lever i nærheden.

Sygdom og tvangsforflyttelser

Danmark forbruger over 7 millioner tons kul om året, og Colombia er den næststørste leverandør af kul til Danmark. I 2008 dækkede Columbia 27 procent af Danmarks samlede kulforbrug svarende til 2 millioner tons.
Vores kulindkøb i Colombia stammer fra én mine – Cerrejón-minen – som igennem årtier har været årsag til, at den lokale befolkning er blevet tvangsforflyttet og efterladt i fattigdom, uden kompensation for frataget jord, levebrød og ejendele. Kuludvindingen forurener samtidig nærmiljøet så meget, at lokalbefolkningen bliver syg og jorden ufrugtbar.

En mine i ‘verdensklasse’

Mange af arbejderne i Cerrejon-minen er plaget af sygdomme og oplever samtidig ringe sikkerhed og dårlige arbejdsforhold. Både fagforeningen og naboerne til minen har oplevet dødsfald, som de tilskriver forurening fra minen.
DONG og Vattenfall er Danmarks to eneste producenter af kulstrøm og står for det samlede danske indkøb af kul. Begge har politikker for social ansvarlighed, der stadfæster, at de har et medansvar for deres leverandøres etiske adfærd. Alligevel køber de begge kul fra Cerrejón-minen.

Vattenfall besøgte minen i 2007 og vurderede, at minen er i ”verdensklasse”. DONG har aldrig besøgt Cerrejon-minen.

Sådan gjorde vi

Undersøgelsen ‘Kullets Forbandelser’ bygger blandt andet på et feltstudie til La Guajira, Columbia. Undersøgelsen er finansieret af Danida.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664