En Danwatch-undersøgelse

Politikere: Vi skal stille krav til Kina

Overvågningen i Xinjiang Provinsen er massiv. Ifølge flere eksperter udgør massiv overvågning en systematisk undertrykkelse af uighurer særligt i Xinjiang Provinsen men også i resten af Kina. Foto: Human Rights Watch

Sandra Blenner Rasmussen

Journalist

Sandra Blenner Rasmussen

Journalist

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
3. november 2020
Kommuner som Vejle, Viborg, Silkeborg, Aarhus og Odense har købt Lenovo computere, der med stor sandsynlighed er produceret af forflyttede uighurer. Flere politikere mener, at de offentlige myndigheder svigter deres ansvar.

I 2018 blev 1.554 uighurer forflyttet fra deres hjem i Awat i Xinjiang Provinsen til fabrikken Hefei Bitland. Her skulle de bygge computere for Lenovo. Og disse computer kan nu meget vel være endt hos flere danske kommuner. Politikere fra begge fløje mener, at der bør stilles større krav og samtidig lægges pres på Kina.

Katarina Ammitzbøll, der sidder i Folketinget for Det Konservative Folkeparti og er næstformand for Folketingets arbejdsgruppe om FNs verdensmål, ser med stor alvor på sagen:

“Det her er meget problematisk og noget vi skal tage seriøst. Det kan være svært at forandre situationen i Kina, men det vi særligt kan, er at stille krav gennem vores indkøb og vores handel. Vi må simpelthen sikre, at vi ikke køber produkter, der er lavet under tvangsarbejde eller slaveri”.

De danske kommunerne har købt sine Lenovo computere gennem Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI). Det er derfor SKI der skal sikre, at kommunernes indkøb af computere, sker uden brud på menneskerettighederne. Men Katarina Ammitzbøll (K) mener, at SKI’s retningslinjer er for generelle: 

“Selvfølgelig kan der nogle gange være huller i osten, men man skal gøre alt, hvad man kan, for at undgå brud på menneskerettigheder og have retningslinjer til at håndtere uhensigtsmæssige situationer”, siger hun.

Også Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm (Ø) mener, at der skal strammes op hos SKI. Men hun mener også, at kommunerne selv bære et ansvar:

“De offentlige myndigheder har helt klart et ansvar. Det er også derfor, vi mener, vi skal have en fuldstændig klar lovgivning, der pålægger offentlige indkøb at overholde menneske -, miljø og arbejdstagerrettigheder. Det gælder både de offentlige myndigheder og altså ikke kun SKI”, siger Eva Flyvholm (Ø) og fortsætter:

“Vores offentlige indkøb er jo betalt via vores fælles skattekroner, og hvis de går til at købe computere, der bliver produceret ved hjælp af tvangsarbejde, så er det meget alvorligt problem. Det må simpelthen bare ikke ske.”

Uighurerne lever og arbejder under forhold som strider mod FNs menneskerettigheder og bliver fordømt verden over. Den australske tænketank Australian Strategic Policy Institute (ASPI) dokumenterer i en rapport fra marts 2020, at fire af Lenovos leverandører har tvangsforflyttede uighurer på deres fabrikker herunder Hefei Bitland.

DOKUMENTATION

Satellitbillede af fabrikken Hefei Bitland taget i slutningen af 2018. Foto: The Intercept / Google Map

Ligesom Katarina Ammitzbøll (K) mener Eva Flyvholm (Ø), at Danmark bør reagere på situationen i Kina. Hun har allerede taget sagen op flere gange:

“Uighurernes situation er meget alvorlig, og det er noget, vi har taget op af flere omgange. Jeg har ved flere anledninger bedt udenrigsministeren om at kritisere Kina’s krænkelse af menneskerettigheder, især ift. uighurerne.”

“Helt konkret arbejder vi på, hvordan vi kan støtte organisationer, der yder en indsats for at hjælpe uighurerne, men der er ingen tvivl, at det eneste, der reelt vil gøre en forskel, er et økonomisk pres på Kina.”

Hun har desuden taget sagen op i Folketingets præsidium, da de også her køber computere fra Lenovo.

Den danske regering har dog hverken handlet på eller forholdt sig direkte til situationen med undertrykkelse af uighurer i Xinjiang og resten af Kina. Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra både udviklingsminister Rasmus Prehn (S) og Finansminister Nicolai Wammen (S), men ingen af dem ønsker at udtale sig. 

Finansordfører for regeringspartiet Christian Rabjerg Madsen (S) udtrykker dog bekymring for den konkrete sag:

“Det er bekymrende, hvis der indgår tvangsarbejde i produktionen af nogle produkter, der ender i en statslig købsaftale. Det er forhold, der skal afdækkes, og jeg kommer til at tage det op med relevante myndigheder.”

Danwatch spørger også Christian Rabjerg Madsen hvad man fra dansk side bør gøre med situationen i Kina. Det har han ingen kommentar til.

Det er et krav at butikker i Xinjiang er udstyret med overvågningsudstyr samt en vagt. Foto: Human Rights Watch

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.