Amnesty: Dybt uetisk, at forsvaret har trænet Emiraternes militær

Menneskeretsorganisationer er stærkt kritiske over for, at det danske forsvar har trænet Emiraternes militær, der er anklaget for grove krigsforbrydelser mod civilbefolkningen i Yemen. Enhedslisten vil sætte en stopper for forsvarets samarbejde med våbenindustrien.
Menneskeretsorganisationer er stærkt kritiske over for, at det danske forsvar har trænet Emiraternes militær, der er anklaget for grove krigsforbrydelser mod civilbefolkningen i Yemen. Enhedslisten vil sætte en stopper for forsvarets samarbejde med våbenindustrien.
Samarbejdspartner
Udgivet i samarbejde med TV2 og Lighthouse
Illustration og grafik: Sarah Hartvigsen Juncker, Johan Seidenfaden / Video: Roselyn Min
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Amnesty: Dybt uetisk, at forsvaret har trænet Emiraternes militær

“Det er dybt uetisk og helt uforståeligt, at det danske forsvar skal bruges til at promovere militære virksomheders handel med problematiske regimer. Emiraterne spiller ikke bare en hovedrolle i Yemen-krigen, det er også et brutalt land, som undertrykker deres egen befolkning og har massevis af politiske fanger”.

Sådan siger Dan Hindsgaul, konstitueret generalsekretær i den danske afdeling af Amnesty International, efter Danwatch og TV2 har afsløret, at soldater udlånt fra det danske forsvar fra 2016 til 2018 har hjulpet den danske IT-gigant Systematic med at implementere militært software til Emiraternes militær.

Implementeringen skete alt imens, at Emiraternes militær udkæmpede en krig i Yemen, der har ledt til det, som FN kalder “verdens værste humanitære krise” – og som i slutningen af 2018 førte til et dansk forbud mod at eksportere våben og militær teknologi til Emiraterne.

Som Danwatch og TV2 også har afsløret, forsatte Systematic efter forbuddet sin eksport af det militære software SitaWare til Emiraternes militær ved at gå i gennem virksomhedens britiske datterselskab.

Læs her: Forsvaret hjalp dansk IT-firma med at eksportere militær teknologi til Emiraterne 

SitaWare er et militært software, som gør det muligt at koordinere krigsindsatsen på en skærm, mens krigshandlingerne foregår. Systemet kan vise både venner og fjenders position samt anvendes til at udpege bombemål. 

FAKTA

Hvad er SitaWare?

SitaWare er et militært software, som gør det muligt for alle militære enheder at følge og koordinere krigsoperationer i realtid. SitaWare-systemet er udviklet af Danmarks største IT-firma Systematic.

Play Video
  • Systematic er en af Danmarks største IT-virksomheder med mere end 1.000 ansatte og en årlig omsætning på over en milliard kroner.
  • Firmaet leverer skræddersyede IT-systemer til den offentlige sektor, såsom sundheds-, biblioteks- og undervisningssektoren.
  • Systematic har også en afdeling, Systematic Defense, der har specialiseret sig i udvikling af avanceret militært software.
  • De vigtigste militære produkter er kommando- og kontrolsystemet SitaWare, og kommunikationssystemet IRIS.
  • Systematic er grundlagt, ejet og ledet af direktør Michael Holm, som også har bestyrelsesposter i blandt andet Jyllands-Postens Fond og Moesgaard Museum. Den danske regering udnævnte i juni 2021 Michael Holm til formand for klimapartnerskabet på forsvarsområdet.
  • Systematic har hovedkontor i Aarhus, men har også kontorer i ti andre lande, herunder Storbritannien og Emiraterne.

Dermed har Danmark aktivt bidraget til opbygningen af Emiraternes krigskapacitet til trods for en række anklager om krigsforbrydelser, vurderer eksperter. 

“Det danske forsvars rolle skal jo være at sikre Danmark mod angreb, og desuden bidrage til fred og sikkerhed i verden”, siger Dan Hindsgaul i Amnesty.

“Men her har man givet nogle eksperter orlov for at hjælpe en dansk virksomhed med at eksportere et militært software, selv om der er en kæmpe risiko for, at det bliver anvendt til at begå krænkelser og mulige krigsforbrydelser”, siger han.

Trodsede advarsler om krigsforbrydelser

Danske soldater trænede Emiraternes militær i brugen af SitaWare i årene 2016-2018 som led i en politisk strategi, der forpligter forsvaret til at hjælpe danske forsvarsvirksomheder med deres internationale eksport. 

På dette tidspunkt havde både FN og adskillige menneskeretsorganisationer advaret om, at Emiraterne begik mulige krigsforbrydelser i Yemen.

Den danske NGO Oxfam Ibis, der blandt andet arbejder for fredsopbygning og bedre kontrol med dansk våbeneksport, er også stærkt kritisk over for forsvarets rolle i sagen om Systematics eksport til Emiraterne.  

“Det er grundlæggende helt uacceptabelt, at forsvaret anvendes til at eksportere SitaWare midt under Yemen-krigen. Det burde Danmark ikke være en del af”, siger Kristian Weise, der er generalsekretær i Oxfam-IBIS.

“I 2016-2018 var konflikten i fuld gang, og den yemenitiske befolkning betalte allerede en høj pris. Derfor burde Danmark ikke være involveret i at eksportere militært udstyr til en af de krigsførende parter”, siger generalsekretæren. 

Ifølge FN er Yemen-krigen altså verdens værste humanitære katastrofe, og op mod 80 procent af Yemens befolkningen er afhængig af nødhjælp. 

 

  • Yemen, der engang var kendt som Det Lykkelige Arabien, har siden 2015 været hjemsted for en brutal borgerkrig mellem tilhængere af landets regering og oprørsgruppen Al-Houthi.
  • Regeringen støttes af en koalition, som ledes af  Saudi-Arabien og  Emiraterne, mens Houthierne støttes af Iran.
  • FN betegner krigen i Yemen som verdens værste menneskeskabte katastrofe med mere end fem millioner sultende, andre tyve millioner mennesker som er afhængige af nødhjælp, udbombede byer og en væld af stedfortrædermilitser, der kæmper om at få overtaget i det fattige ørkenland ved indsejlingen til Suez. 
  • Flere af militserne, heriblandt Security Belt Forces og Southern Transitional Council er ifølge blandt andre  FN’s Ekspertpanel vedrørende Yemen trænet, bevæbnet, finansieret og kontrolleret af Emiraterne. 

Enhedslisten varsler politisk opgør

Danwatch har i flere dage forsøgt at få en kommentar fra Folketingets forsvarsordførere til de danske soldaters træning af emiratiske kollegaer. 

Det er indtil videre kun lykkedes os at få Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm i tale. 

Enhedslisten er det eneste af Folketingets partier, der ikke står bag strategien “Open for Business”.

“Det er absurd med den her politiske særbehandling af våbenindustrien. Og det gør det jo meget værre, at vi står i en situation, hvor man har vidst, at man har samarbejdet med et land, som er ansvarligt for udbredt tortur og børns sultedød”, siger Eva Flyvholm.

Enhedslisten vil nu undersøge, om forsvaret har bistået på samme måde i andre lande.

“Jeg vil gerne se på, om der har været aktivt udvikling af militæret andre steder”, siger Eva Flyvholm. 

“Man skal stoppe den her absurde politiske favorisering af forsvarsindustrien og stoppe de her aftaler, der ligefrem nøder forsvarets medarbejdere til at gå ind og arbejde sammen med våbenproducenterne”, siger forsvarsordføreren.  

Danwatch har forsøgt at få et interview med Emiraternes ambassadør i Danmark, men uden held.

en danwatch-undersøgelse
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[related_posts_by_tax post_types="post" taxonomies="serie_el_forside" posts_per_page="10" title="Denne undersøgelse har fået et efterspil:" show_date="true" before_title='

' after_title="

]

Forstå sagen på tre minutter:

Play Video

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross