Undersøgelse
Støt Danwatch

Skarp kritik af myndighedernes rolle i Systematic-sag

Ngo’er og politikere kritiserer danske myndigheder for at lade Systematics eksport til Emiraterne fortsætte flere år efter eksportstop. De kræver reglerne strammet, så det ikke sker igen.
Ngo’er og politikere kritiserer danske myndigheder for at lade Systematics eksport til Emiraterne fortsætte flere år efter eksportstop. De kræver reglerne strammet, så det ikke sker igen.
Samarbejdspartner
Udgivet i samarbejde med TV2 og Lighthouse
Illustration og grafik: Sarah Hartvigsen Juncker, Johan Seidenfaden / Video: Roselyn Min
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Skarp kritik af myndighedernes rolle i Systematic-sag

Kritikken hagler ned over danske myndigheder oven på afsløringen af det danske IT-firma Systematics fortsatte eksport af militært software til Emiraterne, der anklages for krigsforbrydelser i Yemen.

Som Danwatch, TV2 og Lighthouse Reports har afsløret, leverer Systematic fortsat det militære kampstyringssystem SitaWare til Emiraterne, selvom Danmark officielt stoppede al militær eksport til landet i november 2018 på grund af risikoen for, at udstyret ville blive brugt i Yemen-krigen.

Læs også: Dansk IT-gigant opruster Emiraternes militær trods dansk eksportforbud

Siden eksportstoppet har Systematic i stedet eksporteret sin militære software fra firmaets datterselskab i Storbritannien; en praksis som eksperter vurderer er en bevidst omgåelse af det danske eksportforbud.

Flere ngo’er og politikere kritiserer nu de danske myndigheder for i årevis at ignorere Systematics britiske eksport, der blandt andet har været kendt af den danske ambassadør i Emiraterne.

FAKTA

Hvad er SitaWare?

SitaWare er et militært software, som gør det muligt for alle militære enheder at følge og koordinere krigsoperationer i realtid. SitaWare-systemet er udviklet af Danmarks største IT-firma Systematic.

Play Video
 • Systematic er Danmarks største IT-virksomhed med mere end 1.000 ansatte og en årlig omsætning på over en milliard kroner.
 • Firmaet leverer skræddersyede IT-systemer til den offentlige sektor, såsom sundheds-, biblioteks- og undervisningssektoren.
 • Systematic har også en afdeling, Systematic Defense, der har specialiseret sig i udvikling af avanceret militært software.
 • De vigtigste militære produkter er kommando- og kontrolsystemet SitaWare, og kommunikationssystemet IRIS.
 • Systematic er grundlagt, ejet og ledet af direktør Michael Holm, som også har bestyrelsesposter i blandt andet Jyllands-Postens Fond og Moesgaard Museum. Den danske regering udnævnte i juni 2021 Michael Holm til formand for klimapartnerskabet på forsvarsområdet.
 • Systematic har hovedkontor i Aarhus, men har også kontorer i ti andre lande, herunder Storbritannien og Emiraterne.

 

Halvhjertet kontrol

Amnesty Internationals konstituerede generalsekretær Dan Hindsgaul kritiserer den danske regering for at forsøge at blæse og have mel i munden.

På den ene side holder regeringen skåltaler for, hvordan Danmark fremmer fred og sikkerhed, og på den anden side ignorerer man, at danske virksomheder eksporterer militært udstyr til konflikten”, siger han.

“Det tyder på, at myndighederne har fokus på kortsigtede erhvervspolitiske interesser i stedet for hensynet til at skabe fred og sikkerhed”.

Læs også: Eksperter: Danmark har vendt det blinde øje til Systematics eksport til Emiraterne

Ignorerede viden

Næsten samme budskab kommer fra Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam-Ibis, der som hjælpeorganisation har haft konsekvenserne af Yemen-krigen tæt inde på livet, herunder den emiratiske flådeblokade af nødhjælp til millioner af sultende yemenitter.

“Det er ikke i orden, at man indfører et eksportstop og så samtidig er vidende om, at virksomheder kan bruge deres datterselskaber i andre lande til at omgå reglerne”, siger han.

“Hvis det bare kan lade sig gøre at drible uden om eksportstoppet, så er systemet for svagt”, lyder det fra Kristian Weise.

Der er ikke i virkeligheden ikke så meget forskel på, hvad Systematic gør her, og hvad folk fra Azerbajand gør, når man sender penge gennem Danske Bank for at hvidvaske dem

Hos antikorruptionsorganisationen Transparency International er formand Jesper Olsen heller ikke imponeret over de danske myndigheders effektivitet, når det kommer til at håndhæve det danske eksportstop.

“Der er ikke i virkeligheden ikke så meget forskel på, hvad Systematic gør her, og hvad folk fra Azerbajand gør, når man sender penge gennem Danske Bank for at hvidvaske dem - man prøver at omgå det, der er en politisk beslutnning”, siger han.

“Men hvis man ikke også har et forbud mod at videreeksportere udstyret til Emiraterne fra tredjelande, så er det danske eksportforbud jo bare et politisk slag i luften”.

Transparency International peger på, at et ufuldkomment eksportforbud blot skaber nye incitamenter for, at virksomheder finder kreative veje til at eksportere våben og militært udstyr. Dermed bliver konsekvensen blot mindre kontrol og gennemsigtighed på området.

“Regeringen bliver nødt til at se på, om den mener det her forbud alvorligt eller ej.”

 • Yemen, der engang var kendt som Det Lykkelige Arabien, har siden 2015 været hjemsted for en brutal borgerkrig mellem tilhængere af landets regering og oprørsgruppen Al-Houthi.
 • Regeringen støttes af en koalition, som ledes af  Saudi-Arabien og  Emiraterne, mens Houthierne støttes af Iran.
 • FN betegner krigen i Yemen som verdens værste menneskeskabte katastrofe med mere end fem millioner sultende, andre tyve millioner mennesker som er afhængige af nødhjælp, udbombede byer og en væld af stedfortrædermilitser, der kæmper om at få overtaget i det fattige ørkenland ved indsejlingen til Suez. 
 • Flere af militserne, heriblandt Security Belt Forces og Southern Transitional Council er ifølge blandt andre  FN’s Ekspertpanel vedrørende Yemen trænet, bevæbnet, finansieret og kontrolleret af Emiraterne. 

Eksporthul skal stoppes

Blandt regeringens støttepartier er der også bred enighed om, at Systematic-sagen viser, at det danske eksportstop ikke virker efter hensigten.

Det er jo ret åbenlyst, at forbuddet ikke virker godt nok, når Systematic kan gøre det her uden for længst at blive knaldet”, siger Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.

“Det er også det, der har fået os til at kalde regeringen i samråd for at høre, hvordan vi kan få det stoppet”, siger hun.

Ovenpå Danwatch og TV2’s afsløringer har Enhedslisten og SF kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om sagen.

De Radikales forsvars- og udenrigsordfører Martin Lidegaard er enig i, at reglerne skal laves om, hvis det viser sig, at Systematics eksport har været lovlig. 

“Sagen rejser det principielle spørgsmål, om det i dag er for let at omgå danske regler for våbeneksport ved at etablere datterselskaber i tredje lande. Også derfor har vi brug for at få sagen grundig belyst fra myndighedernes side”, siger Martin Lidegaard.

en danwatch-undersøgelse
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[related_posts_by_tax post_types="post" taxonomies="serie_el_forside" posts_per_page="10" title="Denne undersøgelse har fået et efterspil:" show_date="true" before_title='

' after_title="

]

Forstå sagen på tre minutter:

Play Video

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

 • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
 • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
 • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram