Politiske partier kræver stop for militær eksport til Emiraterne

De Radikale, SF og Enhedslisten vil have opklaret, hvordan det kan gå til, at Danmarks største IT-virksomhed kan levere militært software til Emiraterne trods dansk eksportforbud.
De Radikale, SF og Enhedslisten vil have opklaret, hvordan det kan gå til, at Danmarks største IT-virksomhed kan levere militært software til Emiraterne trods dansk eksportforbud.
Samarbejdspartner
Udgivet i samarbejde med TV2 og Lighthouse
Illustration og grafik: Sarah Hartvigsen Juncker, Johan Seidenfaden / Video: Roselyn Min
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Politiske partier kræver stop for militær eksport til Emiraterne

Flere af Folketingets partier kræver nu klarhed over Systematics fortsatte leverancer af  militært software til de Forenede Arabiske Emirater, der anklages for grove menneskeretskrænkelser og mulige krigsforbrydelser i Yemen. 

Som Danwatch har afsløret i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports, leverer Systematic stadig det militære kampstyringssystem SitaWare til Emiraterne, tre år efter det danske Udenrigsministerium besluttede at stoppe al videre militær eksport til landet på grund af risikoen for, at det ville blive anvendt i Yemen-krigen.

De Radikale undrer sig over både Systematics og myndighedernes rolle i sagen.

“Jeg synes, at denne sag kalder på en grundig udredning, både fra regeringen og fra virksomheden”, siger de Radikales forsvars- og udenrigsordfører Martin Lidegaard.

Han mener, at sagen om Systematics fortsatte eksport til Emiraterne tyder på, at der er noget galt med de danske regler om våbeneksport.

“Sagen rejser det mere principielle spørgsmål, om det i dag er for let at omgå danske regler for våbeneksport ved at etablere datterselskaber i tredje lande. Også derfor har vi brug for at få sagen grundig belyst fra myndighedernes side”, siger Martin Lidegaard.

Læs også: Danmarks største IT-firma opruster Emiraterne trods eksportforbud

FAKTA

Hvad er SitaWare?

SitaWare er et militært software, som gør det muligt for alle militære enheder at følge og koordinere krigsoperationer i realtid. SitaWare-systemet er udviklet af Danmarks største IT-firma Systematic.

Play Video
  • Systematic er Danmarks største IT-virksomhed med mere end 1.000 ansatte og en årlig omsætning på over en milliard kroner.
  • Firmaet leverer skræddersyede IT-systemer til den offentlige sektor, såsom sundheds-, biblioteks- og undervisningssektoren.
  • Systematic har også en afdeling, Systematic Defense, der har specialiseret sig i udvikling af avanceret militært software.
  • De vigtigste militære produkter er kommando- og kontrolsystemet SitaWare, og kommunikationssystemet IRIS.
  • Systematic er grundlagt, ejet og ledet af direktør Michael Holm, som også har bestyrelsesposter i blandt andet Jyllands-Postens Fond og Moesgaard Museum. Den danske regering udnævnte i juni 2021 Michael Holm til formand for klimapartnerskabet på forsvarsområdet.
  • Systematic har hovedkontor i Aarhus, men har også kontorer i ti andre lande, herunder Storbritannien og Emiraterne.

 

Klokkeklar omgåelse

Efter det danske eksportstop trådte i kraft den 22. november 2018 har Systematic i stedet leveret sin militære software til Emiraterne fra et datterselskab i Storbritannien.

En praksis, som flere af Folketingets partier kalder en bevidst omgåelse af det danske eksportstop.

“Det her ligner jo en klokkeklar omgåelse af reglerne”, siger Enhedslistens forsvars- og udenrigspolitiske ordfører Eva Flyvholm.

Hun betegner det som “ulækkert”, at et dansk firma eksporterer militært udstyr “i en situation, hvor man udmærket er klar over de kæmpestore menneskerettighedskrænkelser, som Emiraterne forbindes til”.

  • Yemen, der engang var kendt som Det Lykkelige Arabien, har siden 2015 været hjemsted for en brutal borgerkrig mellem tilhængere af landets regering og oprørsgruppen Al-Houthi.
  • Regeringen støttes af en koalition, som ledes af  Saudi-Arabien og  Emiraterne, mens Houthierne støttes af Iran.
  • FN betegner krigen i Yemen som verdens værste menneskeskabte katastrofe med mere end fem millioner sultende, andre tyve millioner mennesker som er afhængige af nødhjælp, udbombede byer og en væld af stedfortrædermilitser, der kæmper om at få overtaget i det fattige ørkenland ved indsejlingen til Suez. 
  • Flere af militserne, heriblandt Security Belt Forces og Southern Transitional Council er ifølge blandt andre  FN’s Ekspertpanel vedrørende Yemen trænet, bevæbnet, finansieret og kontrolleret af Emiraterne. 

Skandale

Udenrigsordfører Karsten Hønge fra SF betegner det som en “skandale”, at endnu et dansk firma er blevet afsløret i at eksportere militært udstyr til Emiraterne. 

Sidste år afslørede Danwatch og TV2, hvordan forsvarsvirksomheden Terma har eksporteret radarsystemer og missilforsvar til Emiraterne, og hvordan begge dele er blevet brugt til at udsulte og bombe civilbefolkningen i Yemen.

“Det er igen en skandale vi står overfor, at danske firmaer vælger en hurtig profit, i stedet for at rette sig efter de regler, vi har”, siger Karsten Hønge.

“Vi ved jo hvad konsekvenserne har været. Den her eksport af militært udstyr til Emiraterne betyder, at det har været lettere for dem at bombe civile i Yemen”, siger han med henvisning til at Systematics SItaWare-system blandt andet anvendes til koordinering på slagmarken og udpegning af bombemål.

Bør få konsekvenser

Som Danwatch har fortalt mener flere internationale eksperter, at Systematic bevidst omgår det danske eksportforbud til Emiraterne.

Og flere af Folketingets partier mener, at det bør have konkrete konsekvenser for den store IT-virksomhed, der blandt andet leverer skræddersyede IT-systemer til det offentlige, heriblandt sundheds-, biblioteks- og undervisningssektoren.

Karsten Hønge mener, at Systematic fortjeneste på eksporten til Emiraterne bør konfiskeres.

“Den her sag ser ud til at være helt klar. Der er et firma her, der ikke ser ud til at kunne overholde de regler, vi har vedtaget”, siger han til TV2.

“Det eneste sprog, jeg tror, de her virksomheder forstår, det er, at man beslaglægger deres fortjeneste”, siger han.

Eva Flyvholm mener, at den danske stat bør genoverveje samarbejdet med Systematic. 

“Jeg ser meget gerne, at det her får nogle konsekvenser for Systematic. Staten bør genoverveje samarbejder med den virksomhed. Når Systematic leverer til det offentlige, så bør de jo have en menneskerettighedsprofil, som er acceptabel, men det har de jo tydeligvis på ingen måde”, siger hun.

en danwatch-undersøgelse
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[related_posts_by_tax post_types="post" taxonomies="serie_el_forside" posts_per_page="10" title="Denne undersøgelse har fået et efterspil:" show_date="true" before_title='

' after_title="

]

Forstå sagen på tre minutter:

Play Video

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross