“Rundsavene kan føre til dødsfald”

I hjertet af tømmerindustrien i Amazonas - Para staten - blev syv arbejdere reddet fra moderne slaveri på et savværk, som der er risiko for, har leveret træ til Danmark.
Dato
22. maj 2018
I hjertet af tømmerindustrien i Amazonas - Para staten - blev syv arbejdere reddet fra moderne slaveri på et savværk, som der er risiko for, har leveret træ til Danmark.
Samarbejdspartner
I samarbejde med Reporter Brasil og Ekstra Bladet
Foto: Brasilianske myndigheder
Redaktør: Louise Voller | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

“Rundsavene kan føre til dødsfald”

Ulykker med disse maskiner kan føre til at arbejderne dør eller bliver permanent uarbejdsdygtige.

Brasiliens føderale politi og arbejdsministerium sendte i april 2013 et hold afsted til savværket Madeireira Parica, som ligger i hjertet af Amazonas – Para staten. Parica er en blot en af mange virksomheder, som leverer råvarer til større træ-eksportører i kystbyen Belem.

Arbejderne manglede beskyttelsesudstyr og brugte usikre maskiner. Det gjorde arbejdssituationen farlig, fremgår det af inspektionsrapporten, som Danwatch er i besiddelse af.

De elektriske rundsave, der bliver brugt til at save de hårde, tropiske træstammer til brædder, var ikke tilsluttet strømmen forsvarligt og manglede en nødstop-knap. Både sav, drivremme og kedler var fuldt eksponeret, står der i rapporten.

Det betyder, at arbejdsforholdene udgjorde en risiko for brandsår, knuste arme og ben og amputationer, fremgår det.

“Ulykker med disse maskiner kan føre til at arbejderne dør eller bliver permanent uarbejdsdygtige”, står der i inspektionsrapporten.

Der er risiko for, at brædder fra dette savværk med ulovlige og slavelignende arbejdsforhold er endt i de danske byggemarkeder STARK, Johannes Fog, Optimera og Davidsens Tømmerhandel, viser dokumenter fra Brasiliens officielle kontrolsystem samt logistik-dokumenter.

Læs: Byggemarked stopper handel efter Danwatch afsløring

Lang liste af forbrydelser

Ejeren af savværket Décio José Barroso Nunes og hans familie er berygtet i området for at have begået lignende forbrydelser i andre af deres virksomheder.

I 2010 befriede de føderale myndigheder ti ansatte fra slavelignende forhold på en kvægplantage, som Décio José Barroso Nunes også ejer. Og antageligt bliver forbrydelserne grovere endnu  i og med, at anklagemyndigheden forbinder Nunes med et drab.

I 2013 var savværksejeren Nunes involveret i en anden kontrovers, da en lokal dommer hævdede, at Nunes truede dommerens liv. Dommeren havde beslaglagt 18 køretøjer og omkring 900 stykker kvæg, som tilhørte Nunes for at betale Nunes gæld tilbage, han var blevet pålagt i flere arbejdsretlige sager. Gælden udgjorde i alt 6,5 millioner kroner. Nunes og hans firmaer er også blevet anklaget for ulovlig skovrydning flere gange.

Dette har de købt

  • I perioden februar 2016 – november 2017 har de danske importører Global Timber og Keflico købt træ fra eksportøren Madeireira Ideal, der handler med det kritiserede savværk.
  • Madeireira Ideal købte over 7.000 kubikmeter ipê-terrassebrædder fra savværket Parica i samme måned, hvor slavearbejde blev fundet på savværkets faciliteter. Global Timber købte efterfølgende 114 kubikmeter ipê terrassebrædder fra Ideal, mængden af ipê, som Keflico købte fra Ideal i 2017, er ikke angivet i dokumenterne.
  • Træeksportøren Madeireira Ideal benægter over for Danwatch og Reporter Brasil at have gjort noget galt. De oplyser, “at de ikke er bekendt med nogen anvendelse af slavelignende arbejdsforhold” samt at de “kun handler med virksomheder, der overholder miljøbestemmelserne.”
  • Den danske virksomhed Global Timber købte 115 m3 brædder i træsorten ipê, en brasiliansk valnød, fra den brasilianske leverandør G. C. Madeiras også i perioden februar 2016 – november 2017. Ipê er netop et af de produkter, som G. C. Madeiras købte fra Paricá. I den periode var Parica hovedleverandør og stod for 70 procent af al tømmeret til G. C. Madeiras.

I 2014 blev Nunes idømt 12 års fængsel for at have bestilt drabet på fagforeningslederen José Dutra da Costa – kendt som Dezinho, der blev skudt i byen Rondon do Para. Nunes advokater appellerede dommen og juryens afgørelse blev annulleret. Nunes er derfor på fri fod og afventer en ny retssag, oplyser det brasilianske medie Reporter Brasil, som Danwatch har samarbejdet med om disse artikler.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Décio José Barroso Nunes eller nogen af hans ansatte fra Madeireira Paricá.

Seks kokke i slavelignende arbejde

Inspektionsrapporten fra Décio José Barroso Nunes’ savværk oplyser også, at arbejderne kun fik lov til at forlade området med en skriftlig tilladelse fra virksomheden. Det enorme område på 99.000 hektar, hvor der både blev fældet træer og blev drevet et savværk – et område, der er omkring 11 gange større end København – ligger flere timer væk fra den nærmeste by.

Seks kokke, der lavede mad til omkring 200 arbejdere på området, havde en arbejdsdag fra klokken 4 om morgenen indtil kl. 20 om aftenen. Nogle dage skulle de arbejde indtil kl. 22.00. Dette stod på 25 dage i træk, fremgår det af inspektionsrapporten.

Selvom en af kokkene klagede over træthed og over at besvime ofte, var det svært at sige op, fordi selskabet ikke betaler for arbejdet, fremgår det af rapporten.

“Jeg kender flere, der har sagt op og ikke fået løn”, siger en anonym arbejder til inspektørerne.

Udmattende arbejdsdage, der truer arbejdstagernes sundhed, er en af ​​de situationer, der kendetegner slavearbejde i henhold til artikel 149 i straffeloven. Derfor vurderede arbejdsministeriets inspektører, at virksomheden havde begået en forbrydelse.

To år senere, i 2015, sagsøgte en af ​​disse arbejdere savværket og modtog en kompensation på 220.000 kroner for at blive holdt i slavelignende forhold.

Det er ikke den eneste retssag mod virksomheden. Lige nu sagsøger statsadvokaten savværkets ejer på vegne af de ansatte og kræver en erstatning på 9,1 millioner kroner i kompensation for fysiske og psykiske lidelser. Sagen har ikke været for retten endnu.

Køber fra savværk trods ejers historik

Trods Décio José Barroso Nunes historik fortsatte store, brasilianske eksportører med at handle med savværket Paricá.

To danske importører, der sælger træ til de danske byggemarkeder Johannes Fog, Optimera, Davidsens Tømmerhandel og Stark, har indkøbt træ af brasilianske eksportører, som har købt træ fra savværket Parica mellem 2013 og 2015, viser dokumenter fra arbejdsministeriet og politirapporter.

Global Timber skriver i en mail til Danwatch, at de kan garantere og dokumentere, at de ikke har købt træ fra savværket, men at de ikke kan fremlægge dokumentationen for Danwatch af konkurrencehensyn. Keflico vil ikke kommentere den konkrete sag.

Danwatch og Reporter Brasil har kontaktet begge eksportører for at høre, hvorfor de har købt træ af det kritiserede savværk. Den ene har ikke svaret på henvendelserne, den anden oplyser, at de ikke er bekendt med nogen anvendelse af slavelignende arbejdsforhold og hævder kun at handle med virksomheder, der overholder loven.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross