En Danwatch-undersøgelse

Sådan dokumenterede vi børnearbejde bag Fairtrade-kakao fra Elfenbenskysten

Abou Traore

Journalist ved det undersøgende journalistiske netværk i Vestafrika Cenozo og direktør for mediet LE SURSAUT.

Abou Traore

Journalist ved det undersøgende journalistiske netværk i Vestafrika Cenozo og direktør for mediet LE SURSAUT.

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
24. juli 2020
I kampen mod børnearbejde i Elfenbenskystens kakaoplantager er forskellige bæredygtighedsprogrammer og certificeringer, som for eksempel Fairtrade, myldret frem. Alligevel er der i dag 1,1 millioner børn, der slæber tunge kakaosække og høster kakao med knivskarpe macheter i det vestafrikanske land. Danwatch kan dokumentere, at der også er udbredt brug af børnearbejde på Fairtrade-certificerede plantager. De høster kakao, som kan ende i chokolade i danske butikker. Her beskriver vi, hvordan vi dokumenterede historien.

Sagen kort

  • ​I juni 2020 var Danwatch i Elfenbenskysten for at undersøge omfanget af børnearbejde på kakaoplantager, der sælger deres kakao som bæredygtig.
  • Børnearbejde er forbudt i Elfenbenskysten, men alligevel fandt Danwatch børn, der arbejdede, i 8 ud af 10 kakaoplantager, vi besøgte.  I alt mødte vi 15 børn og interviewede 13 af dem.
  • Alle plantager er en del af et bæredygtighedsprogram, der skal afskaffe børnearbejde. 6 af plantagerne levere til kooperativer, som er certificeret af mærkningsordningen Fairtrade. Der var børn, der arbejdede på 4 af de 6 Fairtradeplantager.
  • I 2001 skrev chokoladeindustrien under på, at det skulle være slut med børne- og tvangsarbejde i kakaoplantagerne i Elfenbenskysten, hvor størstedelen af verdens kakao produceres, men der er flere børnearbejdere i Elfenbenskysten end nogensinde før.
  • Af hensyn til børnenes sikkerhed har vi valgt at skjule deres identitet og ansigter, samt navne og adresser på plantager og kooperativer. Fairtrade er orienteret om disse oplysninger, så de har mulighed for at udbrede vilkårene for familierne.

Trin for trin:

“Fairtrade-mærket er din garanti for, at bønderne modtager en fair pris for deres råvarer. Og at råvarerne er produceret under ordentlige forhold, der både tager hensyn til mennesker og miljøet (…) Helt konkret er der fx forbud mod børnearbejde”. Sådan skriver Fairtrade på deres hjemmeside.  Derfor ville vi undersøge, om der er børn, der arbejder på Fairtrade-certificerede kakaoplantager. Det vil sige plantager, som har lovet at undgå børnearbejde til gengæld for en lidt højere kilopris for deres kakao.  

Kakaoplantagerne er organiseret i kooperativer, som sælger kakaoen videre til internationale købere. Man kan finde informationer om hvilke kooperativer, der er certificerede, på hjemmesiden hos Fairtrades partner FLOCERT, som er en virksomhed, der laver certificeringer for Fairtrade. Gennem FLOCERT Customer Search fandt vi navne, adresser, postbokse og telefonnumre på certificerede kakaokooperativer i Elfenbenskysten.

Herefter  tjekkede vi leverandørlister fra internationale chokoladeproducenter, som for eksempel Nestle, der har åbenhed om deres leverandørkæde. Her kan man både se, hvilke internationale kakaoproducenter Nestle køber fra, som for eksempel Cargill, Barry Callebaut, Olam og Mondeléz, og hvilke kooperativer kakaoproducenterne køber fra. Den liste krydstjekkede vi med listen over navne på Fairtrade-certificerede kakaokooperativer. Dermed fik vi en liste over internationale kakaoproducenter der opkøber fra certificerede kooperativer. 

På grund af Corona-pandemien kunne vi ikke selv rejse til Elfenbenskysten. Så vi besluttede at bede vores journalistiske samarbejdspartner i Elfenbenskysten om hjælp. De besøgte 6 forskellige kakaoplantager, som leverer til 4 kooperativer på vores liste. Kooperativerne var altså både Fairtrade-certificerede og leverandører til internationale kakaoproducenter. Plantagerne ligger i de traditionelle kakaoregioner Divo og Meagui, men er tilfældigt udvalgt blandt mange kakaoplantager i området.

 

I 4 ud af 6 plantager, der leverer til Fairtrade, mødte vi børnearbejdere, på trods af at Fairtrade udtrykkeligt forbyder børnearbejde. I alt mødte vi 15 børn i alderen 8-15 år. Vi interviewede 13 af dem. Børnene arbejder hver dag mindst 8 timer i plantagerne. Børnene slæber tunge kakaosække eller vandbaljer og høster kakao og luger græs og ukrudt med skarpe macheter. Begge dele karakteriseres som farligt børnearbejde og er ulovligt for børn, ifølge lovgivning i Elfenbenskysten og konventionsbrud ifølge den internationale arbejderorganisation, ILO.

 

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.