En Danwatch-undersøgelse
Med vandprøver fra floden og fotos af sod på afgrøderne dokumenterede vi miljøforurening ved Carlsbergs Nepal-bryggeri
Emilie Ekeberg

Journalist

Ida Stigaard
Researcher
Mathilde Rønnow
Researcher

Foto: Emilie Ekeberg

Redaktør: 21, louise, louise, lv@danwatch.dk, , 2017-09-11 10:52:37, 1519205028:$P$B0CROYwWzo5T1q3KATzq3F6tVvPdaQ/, 0, Louise Voller, og 21

Emilie Ekeberg

Journalist

Ida Stigaard
Researcher
Mathilde Rønnow
Researcher

Foto: Emilie Ekeberg

Redaktør: 21, louise, louise, lv@danwatch.dk, , 2017-09-11 10:52:37, 1519205028:$P$B0CROYwWzo5T1q3KATzq3F6tVvPdaQ/, 0, Louise Voller, og 21

Med vandprøver fra floden og fotos af sod på afgrøderne dokumenterede vi miljøforurening ved Carlsbergs Nepal-bryggeri
  • Danwatch besøgte Pitaunji i Nawalparasi, Nepal i december 2017 for at undersøge, hvorvidt Carlsbergs bryggeri i landet forurener sine omgivelser.
  • Forinden havde vi kontaktet Carlsberg, som fortalte, at der havde været klager fra lokale indbyggere i landsbyen i 2015, men at problemerne samme år blev udbedret, og at de lokale indbyggere havde udtrykt taknemlighed for Carlsbergs indsats. Gennem søgninger på sociale medier kom vi i kontakt med lokale indbyggere i landsbyen, som i modsætning til Carlsberg fortalte, at forureningen i det store hele fortsætter.
  • I Pitaunji tog vi vandprøver af Narayani-floden opstrøms og nedstrøms for bryggeriet. Vi havde et prøvesæt med køleboks og flasker til prøvetagning med fra et anerkendt og certificeret vandlaboratorium i Kathmandu, som også gav os instruktioner for prøvetagningen og analyserede prøverne efterfølgende. Vi fik også adgang til vandprøver af bryggeriets spildevand indhentet af henholdsvis lokale indbyggere og det nepalesiske miljøministerium i 2015.
  • I landsbyen tog vi nærfotos af sod på planter og afgrøder. Da Danwatch besøgte landsbyen, var bryggeriet lukket for vedligeholdelse og derfor ikke i produktion. Vi kunne derfor ikke se, hvordan røgen fra skorstenene ser ud. Selv om Nepal er et af verdens fattigste lande, har mange mobiltelefoner. Fra lokale indbyggeres mobiltelefoner kunne vi derfor få mobilfotos af skorstensrøgen. De lokale havde også flere fotos af afgrøder dækket med sod, der viser, at dette har været et problem over længere tid.
  • Vi foretog semi-strukturerede interviews med naboer til bryggeriet. Vi har blandt andet bedt dem om i detaljer at beskrive røgen fra bryggeriets skorstenene, og forklare, hvorfor de mener, at floden er forurenet. Formålet var at tjekke, om de fortalte det samme om skorstensrøgen og fiskedøden.
  • Vi besøgte også to andre landsbyer, der ligger mellem 5 og 10 kilometer fra bryggeriet. Formålet var at undersøge, om der også her var sod på planterne. De skulle tjene som “kontrol-landsbyer”, der skulle afklare, hvorvidt soden kunne stamme fra andre kilder, såsom afbrænding af afgrøder og madlavning over bål.
  • I februar 2018 indhentede Danwatch, i samarbejde med P1 Orientering, nye vandprøver fra floden. Denne gang var det laboratoriet i Kathmandu der rejste ud til Pitaunji og tog vandprøver fra de samme steder, som vi selv tog prøver fra i december.
  • Vi har efterfølgende fremlagt vores dokumentation for ni danske eksperter i luftforurening og spildevand, som har givet deres vurderinger af forureningen. Danwatch bestræber sig altid på at finde forskere, der er økonomisk uafhængige af virksomhederne, vi undersøger, men i dette tilfælde har det ikke været muligt at undgå forskere, der får forskningsfinansiering fra Carlsberg. Carlsbergfondet er nemlig en af Danmarks største private donorer til forskning ved universiteter og andre forskningsinstitutioner, og i 2017 donerede de over 200 millioner kroner, primært til den naturvidenskabelige forskning

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load