En Danwatch-undersøgelse

Sådan dokumenterede vi miljøforurening ved Carlsbergs bryggeri i Nepal

Ida Stigaard

Researcher

Mathilde Rønnow

Researcher

Ida Stigaard

Researcher

Mathilde Rønnow

Researcher

Foto: Emilie Ekeberg

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med P1 Orientering. Undersøgelsen er produceret med støtte fra Danidas CSR-pulje 2015.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
8. marts 2018
Med vandprøver fra floden og fotos af sod på afgrøderne dokumenterede vi miljøforurening fra Carlsbergs Nepal-bryggeri
  • Danwatch besøgte Pitaunji i Nawalparasi, Nepal i december 2017 for at undersøge, hvorvidt Carlsbergs bryggeri i landet forurener sine omgivelser.
  • Forinden havde vi kontaktet Carlsberg, som fortalte, at der havde været klager fra lokale indbyggere i landsbyen i 2015, men at problemerne samme år blev udbedret, og at de lokale indbyggere havde udtrykt taknemlighed for Carlsbergs indsats. Gennem søgninger på sociale medier kom vi i kontakt med lokale indbyggere i landsbyen, som i modsætning til Carlsberg fortalte, at forureningen i det store hele fortsætter.
  • I Pitaunji tog vi vandprøver af Narayani-floden opstrøms og nedstrøms for bryggeriet. Vi havde et prøvesæt med køleboks og flasker til prøvetagning med fra et anerkendt og certificeret vandlaboratorium i Kathmandu, som også gav os instruktioner for prøvetagningen og analyserede prøverne efterfølgende. Vi fik også adgang til vandprøver af bryggeriets spildevand indhentet af henholdsvis lokale indbyggere og det nepalesiske miljøministerium i 2015.
  • I landsbyen tog vi nærfotos af sod på planter og afgrøder. Da Danwatch besøgte landsbyen, var bryggeriet lukket for vedligeholdelse og derfor ikke i produktion. Vi kunne derfor ikke se, hvordan røgen fra skorstenene ser ud. Selv om Nepal er et af verdens fattigste lande, har mange mobiltelefoner. Fra lokale indbyggeres mobiltelefoner kunne vi derfor få mobilfotos af skorstensrøgen. De lokale havde også flere fotos af afgrøder dækket med sod, der viser, at dette har været et problem over længere tid.
  • Vi foretog semi-strukturerede interviews med naboer til bryggeriet. Vi har blandt andet bedt dem om i detaljer at beskrive røgen fra bryggeriets skorstenene, og forklare, hvorfor de mener, at floden er forurenet. Formålet var at tjekke, om de fortalte det samme om skorstensrøgen og fiskedøden.
  • Vi besøgte også to andre landsbyer, der ligger mellem 5 og 10 kilometer fra bryggeriet. Formålet var at undersøge, om der også her var sod på planterne. De skulle tjene som “kontrol-landsbyer”, der skulle afklare, hvorvidt soden kunne stamme fra andre kilder, såsom afbrænding af afgrøder og madlavning over bål.
  • I februar 2018 indhentede Danwatch, i samarbejde med P1 Orientering, nye vandprøver fra floden. Denne gang var det laboratoriet i Kathmandu der rejste ud til Pitaunji og tog vandprøver fra de samme steder, som vi selv tog prøver fra i december.
  • Vi har efterfølgende fremlagt vores dokumentation for ni danske eksperter i luftforurening og spildevand, som har givet deres vurderinger af forureningen. Danwatch bestræber sig altid på at finde forskere, der er økonomisk uafhængige af virksomhederne, vi undersøger, men i dette tilfælde har det ikke været muligt at undgå forskere, der får forskningsfinansiering fra Carlsberg. Carlsbergfondet er nemlig en af Danmarks største private donorer til forskning ved universiteter og andre forskningsinstitutioner, og i 2017 donerede de over 200 millioner kroner, primært til den naturvidenskabelige forskning
en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Denne undersøgelse har fået et efterspil:

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.