En Danwatch-undersøgelse

Tidslinje: Det danske øl-eventyr i Nepal

Ida Stigaard

Researcher

Mathilde Rønnow

Researcher

Ida Stigaard

Researcher

Mathilde Rønnow

Researcher

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med P1 Orientering. Undersøgelsen er produceret med støtte fra Danidas CSR-pulje 2015.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
8. marts 2018
Få år efter at Carlsberg overtog driften af Gorkha Brewery i Nepal, begyndte lokale indbyggere at klage over luft- og vandforurening.
sodforurening
1988 – 1990

Carlsberg satser i Nepal

Gorkha Brewery grundlægges, som et joint venture mellem Carlsberg Gruppen og nepalesiske Khetan Group. Bryggeriet bygges i landsbyen Pitaunji, i nærheden af Chitwan nationalpark i det vestlige Nepal. Tuborg-øl lanceres på det nepalesiske marked

1988 – 1990
2010

Carlsberg overtager driften

Carlsberg køber 90% af aktierne i Gorkha Brewery, og overtager driften. Opkøbet er en af de største udenlandske investeringer i Nepal nogensinde.

2010
2013 / 2014

Klager fra bryggeriets naboer

Indbyggere i Pitaunji begynder at klage over forurening fra bryggeriet. De hævder at problemerne er et resultat af at bryggeriet øger produktionen. De sender også brev til nepalesiske myndigheder om forureningsproblemerne, og laver underskriftsindsamlinger.

2013 / 2014
2015

Vandprøver viser forurening

Både indbyggere i Pitaunji og Nepals miljøministerium tager vandprøver der viser, at der udledes stærkt forurenet spildevand i Narayani-floden, en af Nepals største floder.

Carlsbergs danske hovedkontor bliver gjort opmærksom på klager over luft- og vandforurening, dårlig skraldehåndtering, trafik og støj fra bryggeriet i Nepal.  

2015
2015 / 2016

Carlsberg svarer på klagerne

Carlsberg iværksætter opgradering af spildevandsanlægget. De sender også eksperter fra Indien til bryggeriet i Nepal, for at give de ansatte oplæring der skal hindre sodpartikel-forurening fra bryggeriets kraftværk.

2015 / 2016
2017

Danwatch besøger Pitaunji

Carlsberg oplyser, at det opgraderede vandrenseanlæg er i fuldt drift fra sommeren 2017. En luftprøve bryggeriet selv har fået taget i juli 2017 viser, at der ikke længere er sodpartikel-forurening fra bryggeriet.

Danwatch besøger bryggeriet i december. Vi tager vandprøver, der indikerer, at der fortsat udledes forurenet spildevand fra bryggeriet. Der er også fortsat sod på planter og afgrøder i nærheden af bryggeriet. 

2017
2018

Nye vandprøver

Danwatch indhenter i februar 2018, i samarbejde med P1 Orientering, nye vandprøver fra floden nedenfor bryggeriet. Vandprøverne indikerer igen, at der udledes forurenet spildevand fra bryggeriet – syv gange over grænseværdierne i Nepal, og 14 gange over grænseværdierne i EU.

2018
en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Denne undersøgelse har fået et efterspil:

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.