En Danwatch-undersøgelse

Trin for trin – sådan svindles der med træ fra Amazonas

Amalie Linde

Journalist

Amalie Linde

Journalist

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med Reporter Brasil og Ekstra Bladet
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
22. maj 2018
Der er mange tricks til at snyde systemet, der skal beskytte regnskoven i Brasilien mod den illegale handel med tømmer – her er et eksempel på, hvordan det bliver gjort.
Opgørelse af træer

Det er ofte i opgørelsen over træerne på grunden, at svindlen begynder. Når en jordejer vil sælge de træer, som står på hans grund, skal han bruge en tilladelse af myndighederne. For at få den tilladelse skal han lave en opgørelse over antallet af træsorter og mængden af hver sort – her overdrives ofte mængden af værdifulde træer. 

Opgørelse af træer
Ingen kontrol i skoven

Opgørelsen viser ofte, at der vokser flere værdifulde træer på grunden, end der gør i virkeligheden. I ekstreme tilfælde er grunden allerede ryddet for træer, og ejeren lyver om, at der vokser tæt skov. Myndighederne skal i princippet ud og kontrollere, at tallet stemmer overens med virkeligheden – men i praksis bliver opgørelsen blåstemplet på skrivebordet uden nogen form for kontrol i skoven.

Ingen kontrol i skoven
Striks plan

Brasilien har strikse regler for skovhugst, som tager hensyn til bæredygtighed, så skoven kan reproducere sig. Ud fra opgørelsen udarbejder ejeren en plan for, hvor mange træer han må fælde over en given tidsperiode. Dvs. hvis der står 1.000 træer, må de ikke fældes på én gang, men skal fordeles. Denne plan skal også godkendes af myndighederne.

Striks plan

Ejeren har nu en plan for, hvor mange træer om året han må fælde på sin grund. Det tal skrives ind i miljøministeriets elektroniske database “Sisflora”, som herfra kontrollerer handlen med træ. Tallene bliver omregnet til “kreditter”.

Hvidvask

Hvis jordejeren har flere “kreditter”, end der er træer, kan der nemt svindles. Det er udbredt at printe kreditter og sælge dem til folk, som fælder træer ulovligt i regnskoven. Nu ligner det på papiret, at dette ulovligt fældede træ er lovligt.

Hvidvask
Til savværket

Hver gang en lastbil med fældede træer køres til et savværk, skal ejeren indtaste antallet af træstammer i Sisflora-systemet. Har han tilladelse til at fælde 1.000 træer og sender 100 stammer af sted, er der altså 900 tilbage. På den måde trækker databasen automatisk de fældede træer fra det samlede antal, og holder styr på, hvor meget der må fældes.

Kan chaufførerne ikke fremvise dokumentet til myndighederne, kan de få en bøde. For uden dokumentet kan man ikke se, om træerne stammer fra den lovlige grund eller er ulovligt fældet regnskov. Netop dette lovbrud har de danske importørers handelspartnere i stor stil fået bøder for.  

Til savværket
Dokumentfalsk

Hvis lastbilen med de 100 træer – uden dokumentation –  læsser sine træer af på savværket, har savværket et problem, når det skal sælge træet videre. For her skal man igen bruge godkendte kreditter.

Derfor køber savværket ekstra kreditter for at “hvidvaske” de ulovligt fældede træer. 

Myndighederne kan somme tider afsløre de falske dokumenter ved at krydstjekke informationer. De danske importørers handelspartnere har fået flere bøder for netop dette lovbrud.

Dokumentfalsk
en danwatch-undersøgelse

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.