En Danwatch-undersøgelse

Ulandshjælp fra folk til folk – men kun lidt til ulandene

8. februar 2021

Jesper Nymark

Jesper Nymark

Research: Mads Berg

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Denne artikelserie er blevet til med støtte fra The Money Trail Project (www.money-trail.org)

Den internationale Ulandsorganisation Humana People to People omsætter for hundreder millioner af kroner ved at samle brugt tøj ind fra europæerne og sælge det igen. Humana siger, at det brugte tøj går til ulandsprojekter. Men langt størstedelen af omsætningen, 87 procent, bliver i Europa.

I Europa omsatte Humana-organisationerne for mere end 800 millioner kroner i brugt tøj i 2019. Men under 100 millioner gik til ulandshjælp. Det er under 13 procent af omsætningen.

Humana People to People er også aktive i Danmark. Her hedder organisationen Ulandshjælp fra Folk til Folk (UFF). I 2019 omsatte UFFs tøjindsamling for over 10 millioner kroner. Men ikke en eneste krone fra tøjindsamlingen gik det år til ulandshjælp.

Dansk ekspert i ulandsorganisationer kalder det absurd, at Humana People to People ikke donerer mere til ulandshjælp.

Til sammenligning går 35 procent af Dansk Røde Kors’ omsætning i genbrugsforretningen til ulandshjælp – og 89 procent af omsætningen går til organisationens formål.

Både Ulandshjælp fra Folk til Folk og Humana People to People har rødder i den kontroversielle Lærergruppe omkring Tvind, hvor den øverste ledelse er eftersøgt af Interpol.

UFF oplyser, at de i 2019 gik i gang med at reducere udgifter for at gøre organisationen mere sund.  De afviser endvidere, at det er en generel tendens, at UFF giver lave procentsatser til ulandshjælp, men at man altid kan blive bedre.

Giver det mening for dig, at vi undersøger ulandshjælp?

Når du lægger en pose med brugt tøj i en genbrugscontainer, kan det godt være, at du ikke tænker, at du donerer penge til den enkelte virksomhed, men tøjet bliver jo til penge på sigt – og så er det måske meget rart at vide, hvad pengene egentlig bliver brugt på. Her på Danwatch er vi i hvert fald ikke spor i tvivl om, at det giver rigtig god mening at undersøge, om de penge, vi donerer til ulandshjælp også ender der, hvor organisationer og myndigheder siger, at de gør. Giver det også mening for dig? Så vil vi opfordre dig til at støtte Danwatch. Enten gennem et enkelt beløb via mobilepay eller ved at blive støttemedlem. Vi håber, du vil være med til at styrke vores arbejde.
en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Denne undersøgelse har fået et efterspil:

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.