Undersøgelse
Støt Danwatch

Ulandshjælp fra folk til folk - men kun lidt til ulandene

Ulandshjælp fra Folk til Folk (UFF) lover danskerne, at deres brugte tøj går til ulandshjælp. Men det gør det ikke. “Jeg ville føle mig misinformeret og vildledt”, siger ekspert.
Dato
8. februar 2021
Ulandshjælp fra Folk til Folk (UFF) lover danskerne, at deres brugte tøj går til ulandshjælp. Men det gør det ikke. “Jeg ville føle mig misinformeret og vildledt”, siger ekspert.
Samarbejdspartner
Denne artikelserie er blevet til med støtte fra The Money Trail Project (www.money-trail.org)
Research: Mads Berg
Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Ulandshjælp fra folk til folk - men kun lidt til ulandene

Den internationale Ulandsorganisation Humana People to People omsætter for hundreder millioner af kroner ved at samle brugt tøj ind fra europæerne og sælge det igen. Humana siger, at det brugte tøj går til ulandsprojekter. Men langt størstedelen af omsætningen, 87 procent, bliver i Europa.

I Europa omsatte Humana-organisationerne for mere end 800 millioner kroner i brugt tøj i 2019. Men under 100 millioner gik til ulandshjælp. Det er under 13 procent af omsætningen.

Humana People to People er også aktive i Danmark. Her hedder organisationen Ulandshjælp fra Folk til Folk (UFF). I 2019 omsatte UFFs tøjindsamling for over 10 millioner kroner. Men ikke en eneste krone fra tøjindsamlingen gik det år til ulandshjælp.

Dansk ekspert i ulandsorganisationer kalder det absurd, at Humana People to People ikke donerer mere til ulandshjælp.

Til sammenligning går 35 procent af Dansk Røde Kors’ omsætning i genbrugsforretningen til ulandshjælp - og 89 procent af omsætningen går til organisationens formål.

Både Ulandshjælp fra Folk til Folk og Humana People to People har rødder i den kontroversielle Lærergruppe omkring Tvind, hvor den øverste ledelse er eftersøgt af Interpol.

UFF oplyser, at de i 2019 gik i gang med at reducere udgifter for at gøre organisationen mere sund.  De afviser endvidere, at det er en generel tendens, at UFF giver lave procentsatser til ulandshjælp, men at man altid kan blive bedre.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram