En Danwatch-undersøgelse

Ulovlig import fortsætter ad omveje

Mathilde Rønnow

Researcher

Mathilde Rønnow

Researcher

Alle foto: Environmental Investigation Agency

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
2. oktober 2017
Illegalt teaktræ fra Myanmar kommer ind til Danmark med forfalskede papirer. Problemet består, trods Miljøstyrelsens forsøg på at bremse illegalt tømmer.

Syv danske virksomheder

Navnene på de syv danske virksomheder, der har fået påbud samt én politianmeldelse er ikke offentlige, men Danwatch har alligevel fundet frem til virksomhederne og spurgt, om de er bekendt med problemerne omkring tømmer fra Myanmar.

Der er tale om virksomhederne:

  • Keflico
  • Global Timber
  • J.L. Møller Møbelfabrik
  • Einar Risør Finerhandel
  • Mandalay
  • Paustian
  • Kemp Træ og Finer

Danwatch har søgt aktindsigt i sagen, men har fået afslag af hensyn til politiets efterforskning.

Forskel på naturligt teaktræ og plantage teaktræ

  • Naturligt teak forekommer kun i fire lande i verden: Myanmar, Indien, Laos og Thailand.
  • Teak fra plantager er anset for at være af ringere kvalitet end naturligt teak. Naturlig teak er mørkere, mere kompakt og stærkere.
  • Naturligt teak sælges til høje priser, hvorimod teak fra plantager typisk er mindre i størrelsen og sjældent opnår samme kvalitet og pris som naturligt teak.
Kilde: International Union of Forest Research Organiations (IUFRO)

Myanmar er verdens førende producent af teaktræ. Det er også det land, hvor der vokser mest teaktræ. 50 procent af al naturlig teak i verden menes at vokse i Myanmar. Teaktræ fra plantager er også en stor sektor, og her anslås det, at Myanmar ligger på en tredjeplads.

Møbelvirksomheden Mandalay, som i marts måned fik et påbud om at importere teaktræ fra Myanmar skriver til Danwatch:

“Vi finder det utroligt, at der overhovedet ikke findes noget legalt teak træ i et stort land som Myanmar, der geografisk er 676.578 m2 og dermed 15-16 gange større end Danmark.”

Kan det overhovedet ikke lade sig gøre at importere teaktræ lovligt fra Myanmar? Danwatch har spurgt Miljøstyrelsen, der har udstedt påbud til syv danske træimportører i 2017 og politianmeldt én.

“Vi kan ikke se, at man reelt kan komme ned på ubetydelig risiko. Det mener vi simpelthen ikke, der har været mulighed for. Vi kan aldrig afvise det 100 procent, men vi har svært ved at se det,” siger Niels Bølling.

Begyndte  I allerede i 2013 at kigge på virksomhedernes dokumentation?

“Vi var i starten inde og lave tilsyn på en-to virksomheder, hvor vi blev præsenteret for the green folder. På det tidspunkt gik vi ikke i dybden med materialet. Men vi vurderede umiddelbart, at der var behov for, at de forbedrede sporbarheden.

Niels Bølling forklarer, at import fra Myanmar på daværende tidspunkt ikke var et fokusområder, fordi importen var lille. Rationalet var, at “hvis der var noget galt med stor volume, var det meget skov det gik ud over.“ Men det ændrede sig på et tidspunkt, og Miljøstyrelsen gik nærmere ind i sagen.

Ét kort kan få korthuset til at falde

Hos Mandalay bliver påbuddet mødt med frustration.

“Det mest frustrerende er at tænke på de fabriksarbejdere, der har mistet deres job hos vor gamle producent i Myanmar. Dette bakkes op af det tragiske faktum, at nabolandene til Myanmar fortsat kan importere teak træ fra Myanmar ind i EU,“ skriver Mandalay.

Den bekymring deler Niels Bølling fra Miljøstyrelsen, og bekræfter, at det er et stort problem, som de arbejder sammen med andre myndigheder i EU om at tackle.

“Det er et seriøst problem for træbranchen, hvis vi ikke sikrer os, at man ikke bruger smuthuller. Det er også et seriøst problem for Myanmar i deres bestræbelser på at få noget bæredygtigt og lovligt skovdrift, hvis det viser sig, at det stadig kan betale sig at køre det ulovligt over grænsen til Kina og få det solgt videre til USA og Europa”, siger Niels Bølling.

Hvor stort et problem udgør teaktræ fra Myanmar, som bliver importeret til andre lande, hvor det får nye, forfalskede dokumenter med nyt oprindelsesland?

“Udover det er et problem i Myanmar, er det et generelt problem, hvis vi myndigheder i EU ikke sikrer os, at forordningen bliver efterlevet. For så er det pludselig ikke kun skovene i Myanmar, så er det også skovene i Congo, Cameroun og Peru.”

“Så hvis ikke vi kan hjælpe Myanmar til, at det er lovligt træ, der kommer ud af landet, og det kort falder, så er der flere kort i korthuset, der begynder at ramle. De kræfter der står for illegal handel får bare mod på mere.“

I miljøorganisationen EIA er man tilfreds med, at Miljøstyrelsen har uddelt påbud og politianmeldt en af virksomhederne.

“Det bedste man kan gøre som teaktræ importør er at være grundig og stringent i sin due diligence. Det er en vigtig måde at påvirke regeringen til, at der kan ske forandringer og bedre styring af ressourcerne”, siger Jago Wadley fra EIA og fortsætter.

”Det motiverer regeringen i Myanmar til at lave reformer. De vil miste det europæiske marked, hvis de ikke begynder at være mere transparente”.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.