En Danwatch-undersøgelse

Varekæde: Sådan ender sojaen i Danmark

Soja er en afgørende del af foderblandinger til danske grise. Her stikker landmand Michael Nielsen hånden i sojaholdigt foder på sin gård Tilsbæk nord for København.

Fotos: Christian Erin-Madsen, Mighty Earth, Pablo Piovano, DLG & Flickr / Researchere: Nicholas Buhmann-Holmes & Mathilde Heldt Rønnow

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med P1 Orientering. Undersøgelsen er produceret med støtte fra Danidas CSR-pulje 2015.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
9. april 2019
Danmark importerede i 2018 1,7 mio. tons soja, hvoraf ca. 650.000 tons kommer fra argentinske sojamarker. Næsten al sojaen bliver brugt til dyrefoder til primært grise, men også kyllinger og oksekød og indgår i bacon, flæskesteg og kyllingefileter på de danske supermarkedshylder.
1
Sojamarker

Før der kan være sojamarker er større arealer skov blevet ryddet. Det foregår typisk ved afbrænding eller ved almindelig skovrydning. Der er sket en kraftig vækst af sojaarealer i løbet af de seneste 25 år. Sydamerikas soja-areal blev knap tredoblet i størrelse i perioden 1990-2010, hvor det ifølge Verdensnaturfonden voksede fra 17 millioner hektar til 46 millioner hektar, og sojamarker i Argentina breder sig i dag over et areal, der svarer til 23 gange Danmarks størrelse.

Sojamarker
Eksportører

Store eksportører som Cargill, Louis Dreyfus Company og Bunge køber sojaen fra Argentinske landmænd.

Sojaen bliver transporteret til havne i Rosario og San Lorenzo med trucks eller tog. Herefter bliver det dels presset til sojaolie, dels tørstof som i branchen er kendt som sojakager. Billedet viser en hal ved San Lorenzo, hvor eksportøren Louise Dreyfus Company opbevarer sojatørstof inden det bliver sejlet til Europa eller andre steder rundt om i verden. Der er plads til 300.000 tons soja i hallen.

Eksportører
Importører og danske landmænd

Danske importører som grovvareselskaberne DLG og Danish Agro importerer sojaen til Danmark – hovedsageligt via havnene i Fredericia og Aarhus, ifølge Landbrugsavisen. Herfra bliver sojaen gjort klar til foderblandinger til danske landbrugsdyr – primært grise, kyllinger og kvæg.

Soja er den mest proteinrige afgrøde per hektar sammenlignet med andre afgrøder og er derfor en god byggesten, når landbrugsdyr skal vokse sig store og klar til at slagte.

Importører og danske landmænd
Supermarkedshylder

Soja fra Argentina ender indirekte på danske hylder ved at have indgået som foder til den flæskesteg, den bacon og de kyllingebrystfileter, vi spiser. Det indgår med andre ord som en afgørende del af den foder, som danske landbrugsdyr får. Derudover ender det også i eksempelvis sojaolie på supermarkedshylderne.

Supermarkedshylder
en danwatch-undersøgelse

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.