En Danwatch-undersøgelse

Miljøministeren indkalder forligspartier om ulovlige pesticider i grundvandet

Mie Obbekær

Journalist

Mie Obbekær

Journalist

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

22. februar 2020
I kølvandet på Danwatch og TV2s afsløring af ringe kontrol med ulovlige pesticider, der truer grundvandet, har miljøminister Lea Wermelin hasteindkaldt forligspartierne. Enhedslisten vil have ministeren i samråd.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Om historien

  • Vi finder flere og flere pesticider i vores drikkevand, fordi vi leder efter dem.
  • Eksperter peger på, at danskernes drikkevand formodentlig har indeholdt pesticider i årevis.
  • Danwatch og TV2 har undersøgt de stoffer, som aldrig burde have været i vores drikkevand, fordi de aldrig har været godkendt i Danmark.

Det er alt for lidt kontrol med ulovlige pesticider i Danmark. Det mener støttepartierne til regeringen, som miljøminister Lea Wermelin nu indkalder.

“I forhold til den fremadrettede kontrol med ulovlig import, så vil jeg drøfte dette med aftalekredsen bag pesticidaftalen 2017-2021”, siger miljøminister Lea Wermelin (S) til Danwatch. 

“Det er klart, at de seneste fund af ulovlige sprøjtemidler skal indgå i vores fremadrettede arbejde på pesticidområdet. Det er helt uacceptabelt, at ulovlig anvendelse i landbruget fører til forurening af vores grundvand. Landbrugets organisationer bør gøre mere for at få landmændene til at stoppe import af ulovlige sprøjtemidler”, siger Lea Wermelin (S).

Kontrol hvert 55. år

Udmeldingerne kommer, efter at Danwatch og TV2  kan fortælle, at 441 landmænd, gartnerier og andre professionelle jordbrugere har bøder eller påbud i 2017-2019. 

Landbrugsstyrelsen gennemfører årligt kontrol hos 750 af landets 40.000 landmænd og 1000 gartnerier. Det betyder, at der i snit gennemføres kontrolbesøg af myndighederne hver 55. år. 

Samtidig viser resultaterne af den største massescreening for pesticider i vores grundvand nogensinde, at mindst tre stoffer, der aldrig har været lovlige i Danmark, findes i vores grundvand. 

Minister i samråd

Det får Enhedslisten til at kalde miljøminister Lea Wermelin i samråd.

“Jeg synes det er dybt chokerende. Igen og igen bliver der opdaget flere sprøjtegifte i vores drikkevand”, skriver miljøordfører Mai Villadsen (EL) i en pressemeddelelse:

“Denne gang er der fund af rester fra sprøjtegifte i hver femte boring. Det eksperiment med alle borgeres drikkevand skal simpelthen stoppe nu – og det kræver politisk handling fra miljøministeren omgående, derfor kalder jeg hende nu i samråd”, skriver Mai Villadsen (EL).

Venstre bakker op om samrådet, udtaler Jacob Jensen, miljøordfører fra Venstre. 

Øget kontrol og højere bøder

Der er to relevante knapper at skrue på, mener Zenia Stampe, miljøordfører for Radikale Venstre. 

“For det første skal vi se på, om kontrollen er god nok. Det er der meget, der tyder på, at den ikke er, og så må vi se på, om straffen er høj nok. Vi kan eventuelt kigge på bødernes størrelse og straf. Selvfølgelig er der forskel på, om man har glemt at bortskaffe et ukrudtsmiddel, der er blevet forbudt, og så systematisk, skruppelløs kriminalitet med konsekvenser for vores natur og grundvand”, siger Zenia Stampe (RV).

Miljøminister udtalte i en pressemeddelelse i går, at Miljøstyrelsen den kommende måned vil øge kontrollen med ulovlig import af sprøjtemidler. Men det er langt fra nok, mener  miljøordførerne fra både Radikale Venstre og SF. 

Der er behov for kontrol hos landmanden, mener Zenia Stampe.

“Det kan da langt bedre betale sig at tage ud til landmændene, når man ved, at man finder noget. Det lugter af, at hun ikke vil sætte ressourcer af til opgaven, og så må hun høre, om vi andre vil være med. Det er ikke godt nok at sende brev ud til tolderne og sige, at de skal kigge efter flere dunke med pesticider”, siger Zenia Stampe (RV). 

SF: Markant forstærket indsats

SF mener heller ikke, at det er tilstrækkeligt med en måneds forstærket kontrol.

”Vi skal ud at have fat i giftskabene hos alle landmænd og der skal slås hårdt ned på overtrædelser hos virksomheder, som lever af at importere pesticider, og de transportfirmaer der er involveret i trafikken. Vi skal også se på, om nethandel spiller en rolle i den ulovlige trafik”, siger SFs miljøordfører, Carl Valentin.

SF foreslår også, at screeningen af grundvandet omfatter alle pesticider og pesticidrester. 

Stop for kemisk sprøjtning

Alternativet vil have stoppet al kemisk sprøjtning indenfor en kortere årrække, skriver Susanne Zimmer, miljøordfører for Alternativet i en mail til Danwatch.

“Vi har kun det samme grundvand, og vi har mulighed for andre dyrkningsformer, f.eks. økologi. Men også sprøjtning på offentlige arealer, private haver og banelegemer bør stoppes. Heldigvis bliver de to førstnævnte snart forbudt”, siger Susanne Zimmer.

Danwatch har kontaktet miljøordførere fra Liberal Allialliance, Ny Borgerlige, Dansk Folkeparti og Konservative, men ingen har haft mulighed for at stille op til interview.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.