Undervisningsmaterialer, der sætter fokus på, hvor vores varer kommer fra.

Kender du nogen, der er interesseret?

FAKTA

Avocadoens rejse fra Chile til danske supermarkeder

FAKTA

Varekæde

Hvad er det nu, det er?
En varekæde er den vej en vare rejser fra den enten kommer op af jorden eller bliver fremstillet på en fabrik, til den havner i din indkøbsvogn. Alle arbejdere og virksomheder, der er med til at lave dine varer eller dele af dem, er en del af varekæden. Tjek: danwatch.dk/varekaede-video/

 

Avocadoer er tropiske frugter og kan kun gro langt væk, hvor temperaturerne er højere. Derfor er avocadoerne på en lang rejse rundt i verden, før de ender i danskernes indkøbsvogne.

Danske supermarkeder køber avocadoer fra lande som Chile, Mexico, Israel, Spanien og Kenya.

I Chile begynder avocadohøsten i august, hvilket betyder, at vi Danmark kan købe avocadoer fra Chile mellem september og april. Tag med på rejsen:

  1. Avocadoerne til eksport bliver plukket, mens de endnu er umodne, da de skal kunne holde sig friske under deres rejse fra jord til bord.
  1. Under skibstransporten, som tager omkring tre uger, befinder avocadoerne sig i kølecontainere i en såkaldt kontrolleret atmosfære, hvilket betyder, at niveauet af oxygen sænkes, mens niveauet af kuldioxid bliver forhøjet. På den måde holder frugterne sig friske længere.      
  2. Avocadoerne bliver transporteret med lastbiler fra plantagerne til pakhuse, hvor de vejes, vaskes og sorteres efter størrelse. Frugterne bliver kølet ned til omkring 4 -8 °C i kølekamre. På den måde modner de ikke for tidligt.
  3. De fleste chilenske avocadoer, som bliver solgt i Danmark, ankommer først til Rotterdam i Holland, hvor de gennemgår en kunstig modningsproces. Avocadoerne bliver placeret i såkaldte modningskamre, hvor de i 7-14 dage opbevares i et rum med en temperatur mellem 16-20 °C.
  4. Avocadoerne er klar til at blive transporteret med lastbil til Danmark, hvor de bliver solgt som “spisemodne” avocadoer i supermarkeder.

Transporttiden fra Chile og modningsprocessen i Holland betyder, at de avocadoer, du køber i supermarkedet, kan have været undervejs i op til to måneder, fra de blev plukket på avocadoplantagen i Chile til de havner i din indkøbskurv.

Overblik