Familien Valencias vandhane er en lastbil

Gabriella Valencia: “Jeg følte stor sorg, da lastbilerne begyndte at komme fra hus til hus med vand – vi var vant til at have vand i floden, og vi havde vand nok til alt.”

Floden tørrede ud, og familien Valencia endte med at grave et hul til toilet. Nu er familien afhængige af en lastbil, der forsyner dem med vand.

Familien Valencia bor i et lille hus på en bjergskråning i provinsen Petorca i Chile. De er naboer til en avocadoplantage.

“De har taget vores vand,” siger Lorenzo Espinoza Valencia om avocadoplantagerne.

Engang manglede familien Valencia ikke vand. De kunne hente det vand, de skulle bruge til madlavning, personlig hygiejne og deres otte heste, direkte fra floden. Men i dag er floden tørret ud.

Mareridtet begyndte for 20 år siden, da de store avocadoplantager rykkede ind og begyndte at suge jorden tør for vand.

Dyrene døde

“Der var mange dyr, der døde. Folk blev nødt til at sælge deres dyr. Det var den rene elendighed,” siger Lorenzo Espinoza Valencia, som selv mistede sine heste.

I en årrække måtte familien gå på toilettet i et hul, de havde gravet i jorden, og de kunne kun sjældent gå i bad og vaske tøj.

I dag får familien leveret vand i lastbiler. Men de har kun lige akkurat vand nok til husholdningen.

Lastbiler kører vand ud til familien

Familien Valencia måtte spare på vandet, og deres førsteprioritet var at lave mad. Personlig hygiejne kom i anden række.

“Vi undlod at vaske tøj for at kunne lave mad,” siger Lorenzo Valencias kone, Gabriella.

Selvom familien nu får leveret vand i lastbiler fra de chilenske myndigheder, er de fortsat nødt til at prioritere, hvordan de bruger hver eneste dråbe af den knappe ressource.

“Jeg følte stor sorg, da lastbilerne begyndte at komme fra hus til hus med vand – vi var vant til at have vand i floden, og vi havde vand nok til alt,”  siger Gabriella Valencia.

Menneskerettighederne bliver overtrådt

Ifølge FN er adgang til rent vand en menneskeret. Borgmesteren i Petorca, Gustavo Valdenegro, mener derfor, at Menneskerettighederne bliver overtrådt i Petorca. Ifølge borgmesteren er avocadoplantagerne direkte ansvarlige for, at borgerne i Petorca i dag ikke har nok vand til at dække deres basale behov.

Matias Guiloff, der er menneskerettighedsadvokat og professor ved Universidad Diego Portales i Chiles hovedstad Santiago, er enig med Petorcas borgmester:

“Vi taler om mennesker, der er nødt til at få vand bragt med lastbiler. Det påvirker ikke kun deres mulighed for at leve et liv med værdighed. Det påvirker også deres mulighed for at videreføre deres traditionelle familielandbrug,” siger han.

Vand er en menneskeret

Hvordan hænger det sammen?
Et menneske bruger mellem 50 og 100 l vand om dagen til at dække basale behov som drikkevand, madlavning og hygiejne. Rent vand er ifølge FN en menneskeret. Alligevel lever ca. 663 millioner mennesker uden adgang til rent vand. Kilder: FN og WHO

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down