Undervisningsmaterialer, der sætter fokus på, hvor vores varer kommer fra.

Kender du nogen, der er interesseret?

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Rashid overnatter hos venner, men har ikke noget sted at bo. I dagtimerne er han derfor mest udenfor.

*Asylcenter

Hvad er det nu det er?
Et sted, hvor personer, der har søgt om asyl i Danmark bor, mens de venter på at få afgjort, om de har ret til asyl.

Illegale migranter

Hvor mange er der som Rashid i Danmark?
Der er cirka 18.000 illegale migranter i Danmark. I 2016 sigtede politiet 1348 udlændinge for at opholde sig ulovligt i Danmark. Størstedelen kom fra Afghanistan (153), Nigeria (127), Irak (114), Syrien (97) og Somalia (59). Kilde: Rockwoolfonden

Rashid er flygtet fra Afghanistan til Danmark. Han håbede på, at han kunne få lov til at bo her. Det fik han nej til. Rashid bor alligevel stadig i Danmark og lever et hemmeligt liv. Han håber på, at politiet ikke opdager ham og smider ham ud.

Rashid lever et hemmeligt liv i Danmark

Rashid kom alene til Danmark, da han var 15 år gammel. Han er flygtning fra Afghanistan. Han håbede på, at han kunne få lov til at bo i Danmark. At få det, der hedder asyl*. Det har han fået nej til for tre år siden. Alligevel er han stadig i Danmark.

Rashid lever derfor et hemmelig liv, . Hvis politiet opdager ham XXXX

Rashid lever ulovligt i Danmark, og derfor har man ikke de samme rettigheder som os, der bor her lovligt. Det betyder blandt andet, at han ikke kan få et lovligt arbejde. Han kan heller ikke gå til lægen, hvis han bliver syg.

Hvor er min familie?
Lad os lære Rashid lidt bedre at kende: Han fortæller, at han for seks år siden flygtede fra Afghanistan var han sammen med sin mor, far og seks søskende. Under flugten mistede de kontakten til hinanden. 

”Jeg ved ikke, hvad der er sket med min familie. Jeg har forsøgt at finde dem. Måske er de i Pakistan eller måske i Iran?” fortæller Rashid, der nu er 21 år gammel.

Han har ikke lyst til at fortælle mere om flugten. Rashid vil til gengæld gerne fortælle om tiden på det særlige asylcenter* for børn under 18 år. Her boede han i tre år. Han gik i skole, lærte dansk og fik venner. Og så håbede han på at få asyl*. Men det lykkedes ikke.

”Jeg skulle sendes tilbage til Afghanistan. Det ville jeg ikke, så jeg rejste væk.”

Bor hos venner
Des sidste tre år siden Rashid fik at vide, at han ikke måtte bo i Danmark, har været svære. For tiden bor Rashid på skift hos sine venner. Nogle af dem har givet ham en nøgle til deres hjem. Rashid er glad for sine venners hjælp, men fortæller også, at det er svært ikke at have sit eget hjem.

”Jeg kan aldrig slappe helt af, fordi det ikke er mit eget hjem. Nogle gange er det også svært at ringe for at spørge en ven, om man må sove hos ham i et par dage.”

Svært at skaffe penge
Rashid betaler husleje for at bo hos sine venner, og hertil kommer mad, tøj og andre udgifter som telefonabonnement, fitness og den slags. Rashid regner med, at han skal tjene omkring 10.000 kr. hver måned for at have penge nok. Det er svært. 

Problemet er, at Rashid er i Danmark ulovligt. Han kan derfor ikke bare søge et job, men må forsøge at finde sort arbejde*.

”Jeg har banket på hos masser af restauranter i København. Jeg tilbyder at arbejde gratis for dem i en time, så de kan se, at jeg arbejder hårdt. Jeg fortæller også altid, at jeg ikke ryger og ikke er ligesom alle andre, som bare melder sig syge.”

Nogle gange er heldet med Rashid. Det er især på mindre restauranter som pizzeriaer.

”Så slæber jeg måske varer fra syv om morgenen til syv om aftenen. Det er meget hårdt arbejde.”

Timelønnen er på 50-60 kr. Det er omkring halvdelen af, hvad en normal løn er for den slags arbejde.

18.000 lever som Rashid
I Danmark er der omkring 18.000, der lever i hemmelighed ligesom Rashid.
”Jeg kender mange, der bor på gaden. De tager hårdt arbejde, fordi de har brug for pengene. Jeg kender en, som har ødelagt sin ryg ved det.”

Hvis Rashid kommer til skade eller bliver syg og har brug for lægehjælp, så kan han ikke få hjælp. For når man bor ulovligt i landet, så har man ikke et sundhedskort*, som er det, du viser hos lægen.

”Jeg tager altid en ekstra jakke på, fordi jeg simpelthen ikke må blive syg,” fortæller Rashid, der dog længe har døjet med et udslæt.
”På apoteket siger de, at jeg skal gå til lægen for at få en recept*, men det kan jeg jo ikke …”

Rashid sidder lidt stille og siger så:
”Mit liv er meget svært. Der vil altid være en stress over, hvornår kommer politiet?”

Danwatch kender Rashids navn, men i denne artikel er han anonym. Det er han, fordi han ikke har lov til at være i Danmark.

Asyl*

Hvad er det nu det er?
Beskyttelsen, som et fremmed land kan give mennesker, der med god grund er bange for at blive forfulgt i deres hjemlande. Danmark giver asyl til dem, der er forfulgt på grund af deres race, religion, nationalitet, politiske holdninger eller fordi de tilhører en særlig gruppe.

Sundhedskort*

Hvad er det nu det er?
Det er det gule kort, der giver dig adgang til bl.a. gratis lægebesøg. Du skal bo i Danmark for at få sundhedskortet (også kaldet sygesikringskort).

Recept*

Hvad er det nu det er?
Det er den seddel, som lægen skriver efter et lægebesøg, hvor det viser sig, at du har brug for receptpligtig medicin. Det vil sige medicin, som apoteket kun vil udlever til dig, hvis du har denne særlige seddel.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664