Varekæden* fra tomaten bliver plukket til den ender i kødsovsen.
Danmark købte 22.000 tons dåsetomater i udlandet i 2016. Knap 70 procent af dem kom fra Italien. Kilde: UN Comtrade 2017. Foto: Stefania Prandi

Tomatens rejse: Fra slave til pasta med kødsovs

I Danmark spiser vi rigtig mange tomater fra en dåse. Vi bruger det blandt andet i spaghetti med kødsovs. En del af tomaterne i dåserne kommer fra Italien.

I Danwatch har vi undersøgt, hvordan forholdene er for de mennesker, der plukker tomaterne. Det viser sig, at nogle af dem, der plukker tomaterne, lever og arbejder under meget dårlige forhold. Forholdene er faktisk så dårlige, at de ligner de forhold, som slaver har.

Hvem har ansvaret?
Supermarkederne er nogle af dem, der har et ansvar for, at dem, der plukker tomaterne, lever under slavelignende forhold. 

Der er især problemer hos Lidl og Dansk Supermarked. Dansk Supermarked er dem, der ejer Bilka, Føtex og Netto.

Problemet med de to er, at ingen af dem kan sige med garanti, at deres dåsetomater er blevet dyrket under ordentlige forhold.

Både Lidl og Dansk Supermarked skriver ellers på deres hjemmesider, at de har ’samvittighed’ og kun har ’ansvarligt producerede varer*’.

Problemet er ikke nyt
Allerede i 2014 kunne vi i Danwatch fortælle, at tomaterne i Italien blev plukket under slavelignende vilkår.
Men siden dengang er det kun Coop (dem, der blandt andet ejer Brugsen), som har fortalt om problemerne. Det har de blandt andet gjort på deres hjemmeside.

Ifølge FN* skal man oplyse forbrugerne – os, der køber tomaterne til kødsovsen – hvis man kender til større problemer med menneskerettigheder* i en varekæde*, og man skal fortælle, hvad man gør for at løse problemerne.

I Danwatch har vi spurgt Dansk Supermarked, hvorfor de ikke har løst problemet. I deres svar skriver Dansk Supermarked, at de kun tjekker dåsetomaterne ét led tilbage i kæden. Det vil sige kun til den italienske leverandør og altså ikke til de landmænd, som kan være nogle af dem, der behandler deres ansatte som slaver.

Lidl vil ikke fortælle noget
Mens de i Dansk Supermarked trods alt vil fortælle, hvilke producenter i Italien, de køber dåsetomaterne fra, så er Lidl helt hemmelig.

Lidl skriver til Danwatch, at de af ’forretningsmæssige årsager’ hverken vil oplyse hvem deres producenter i Italien er, eller hvor i landet deres dåsetomater kommer fra.

Det er derfor meget svært for os at vide, om de dåsetomater, vi køber er slavevarer.

Varekæde*

Hvad er det nu det er?
Værekæden er den vej en vare rejser fra den kommer op ad jorden eller bliver fremstillet på en fabrik, til den havner i vores indkøbsvogn. Alle arbejdere og virksomheder, der er med til at lave vores varer eller dele af dem, er en del af varekæden.

*Ansvarligt producerede varer

Hvad er det nu det er?
Ansvarligt producerede varer er varer (f.eks. bananer), som ikke skader mennesker eller miljø, når de bliver produceret/dyrket.

Menneskerettigheder*

Hvad er det nu det er?
Menneskerettigheder er et sæt af rettigheder, man har i kraft af at være menneske, og som er gyldige for alle og ikke kan fratages én. Verdenserklæringen om Menneskerettigheder blev vedtaget i FN* i 1948. Næsten alle verdens lande har underskrevet den.

FN*

Hvad er det nu det er?
FN står for de Forenede Nationer. Det er en organisation, som de fleste af verdens lande er medlem af. FN arbejder for fred i verden. Man kunne kalde FN for hele verdens elevråd.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down