Tag med til Chile og se konsekvenserne af den intensive dyrkning af avocado i landet.

Vandmangel truer fremtidens spisekammer

Ramiro Brantt er en af de omkring 2000 små avocadoavlere i provinsen Petorca i Chile, der har måtte opgive sin plantage, fordi de store avocadoplantager suger jorden tør.

I dag er vi 7.5 milliarder mennesker på Jorden. Og vi har alle brug for vand. Drikkevand for at overleve, vand til at dyrke vores mad til personlig hygiejne og til husholdning. I fremtiden bliver vandmangel et stort problem, fordi der ikke vil være nok til at dyrke de fødevarer, vi efterspørger.

”Jeg følte, at naturen forbandede mig”

Floder og søer rundt i verden tørrer ud, mens grundvandet forsvinder. Der bliver hele tiden mindre og mindre vand til flere og flere mennesker.

Mange steder i verden kæmper mennesker, stater og virksomheder allerede i dag om vandet. Næsten to tredjedele af verdens 7,5 milliarder mennesker mærker i dag, at der ikke er vand nok i verden.

De Forenede Nationer (FN) anslår, at vi i 2050 vil være 9,7 milliarder mennesker på Jorden, og så kommer der til at mangle endnu mere vand. FN har udpeget vandknaphed som en af de største udfordringer i det 21. århundrede, og man regner med at opleve flere konflikter og krige om vand.

Ændrede madvaner presser vandressourcer
Vandressourcer er ikke kun under pres, fordi vi bliver flere mennesker på kloden, men også fordi vi har ændret vores madvaner.

I dag spiser vi i højere grad mad, der bliver dyrket på den anden side af kloden.

Meget af maden bliver produceret i lande, hvor der ikke er meget vand. For eksempel bliver mange af de avocadoer, vi køber i supermarkedet, dyrket i Chile i Sydamerika.

Udvikling og tørke
Det er godt for Chile, at Danmark hvert år køber tonsvis af avocadoer, fordi landet kan tjene penge på at salget. Det er med til at sikre Chiles udvikling.

Men at dyrke avocadoer kræver ekstremt meget vand, og Chile har ikke meget af det. Faktisk sluger de store avocadoplantager så meget vand, at borgere og småbønder i dele af Chile ikke har nok vand til at dække deres basale behov og dyrke deres marker.

Bæredygtighed

Hvad er det nu det er?
Når vi køber varer i udlandet, så kalder man det det import.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down