Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Amerikansk hedgefond tilstår bestikkelsesanklager og skal betale 412 millioner dollars

Den amerikansk hedgefond Och-Ziff Capital Management tilstår bestikkelsessanklager, hvor adskillige topembedsmænd fra blandt andet Den Demokratiske Republik Congo og Libyen er involveret.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Och-Ziff, en af verdens største hedgefonde med 39 milliarder dollars under forvaltning, har i en årrække været velvidende om, at hedgefonden har bestukket topembedsmænd for at sikre særlig adgang til lukrative investeringsmuligheder i Den Demokratiske Republik Congo, som involverede landets diamant- og minedrift.Det fremgår i en erklæring udsendt af det amerikanske justitsministerium. Det er første gang i amerikansk historie, at en hedgefond bliver holdt ansvarlig for korruption under Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).
“At profitere af korrupt forretningssamarbejde er bestikkelse i sin reneste form. I denne sag blev millioner af dollars udbetalt til højtstående embedsmænd inden for visse dele af Afrika for at få adgang til profitable investeringsmuligheder. Denne type adfærd kan ikke og vil ikke blive tolereret”, pointerer William F. Sweeney Jr. fra FBI’s New York afdeling i det amerikanske justitsministeriums erklæring.[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Et stort skridt for anti-korruption

Pete Jones, forkæmper for anti-korruptionsorganisationen Global Witness, udtaler i en pressemeddelelse:

“Dette er en af de største bøder, der nogensinde er blevet givet, for at overtræde FCPA og er et stort skridt fremad i håndteringen af virksomheders korruption. Brugen af bestikkelse muliggjorde, at Och-Ziff kunne profitere af mine- og olie tilbud, hvilket har frataget et af verdens fattigste lande for penge, der kunne have været brugt til at bygge skoler og hospitaler. Det er kun rimeligt, at de holdes til ansvar.”

Ifølge Wall Street Journal viser retsdokumenter, at Och-Ziff har undladt at implementere og vedligeholde intern regnskabskontrol. Derudover fremgår det i de samme retsdokumenter, at Och-Ziff samarbejdede med den israelske milliardær Dan Gertler, trods viden om Gertlers udbredte ulovlige brug af politiske forbindelser gennem korruption. Gertler skulle ifølge dokumenterne angiveligt have betalt bestikkelse for at muliggøre, at Och-Ziff fik profitable aktiver i minedriften Africo Resources Ltd., et canadisk firma. Alene i DRC resulterede det korrupte samarbejde med 90 millioner dollars i overskud hos Och-Ziff.

New Yorks østlige distrikts anklager Robert L. Capers pointerer i erklæringen udsendt af det amerikanske justitsministerium at, “på trods af at Och-Ziff vidste, at bestikkelse blev udbetalt til højtstående embedsmænd, finansierede Och-Ziff gentagne gange korrupte transaktioner”.

Daniel Och, Och-Ziffs direktør, står til at skulle betale 2,2 millioner dollars i forlig til U.S Securities and Exchange Commission (SEC) på baggrund af det. Och-Ziff har indgået en aftale om betaling af 213 millioner dollars i strafferetlig sanktion samt udskydelse af retsforfølgelse vedrørende omfattende bestikkelsessager i Libyen, Tchad, Niger og DRC. Derudover har Och-Ziff indvilget i at anskaffe sig uafhængig monitoring og de resterende strafferetlige anklager falder, hvis Och-Ziff ikke begår noget kriminelt de næste tre år.

“Och-Ziff har tilstået lovovertrædelserne og kan ikke efterfølgende sige, at de betalte bøden for at undgå en langvarig retssag. De betaler bøden og forpligter sig til at indføre et kontrolsystem og ikke “synde mere” inden for 3 år. Hvis de bliver taget i noget tilsvarende senere, skal denne sag i retten og kan resultere i større bøder og fængselsstraf. Bødestørrelsen skal virke afskrækkende”, udtaler Knut Gotfredsen, Formand for Transparency International Danmark.

Gotfredsen er bekendt med en lang række store korruptionssager og påpeger, at det er usædvanligt, at en hedgefond er indblandet.

”Der er en hel del af de her store sager, så man kan jo godt forestille, at CSR-cheferne i de store virksomheder nu optræder med lidt mere selvbevidsthed, når de nu skal snakke med deres direktion og deres bestyrelser, om hvad man skal gøre. Nu har de efterhånden et helt arsenal af sager at ligge på bordet.”

Och-Ziff har yderligere indvilget i at betale omkring 199 millioner dollars i civilt søgsmål til SEC. De skal derfor betale omkring 412 millioner dollars i alt. Sagen er ikke afsluttet endnu og efterforskes stadig af SEC.

Kort over de lande, der er involveret i bestikkelsessagerne Och-Ziff er anklaget for // NatGeo MapMaker
Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.