8. dec '24Kaffe

Børnearbejde og underbetaling: Nu er en svimlende sum pensionskroner i søgelyset

Tidligere på ugen kunne Danwatch afsløre, at Nestlé og Starbucks’ produktionskæde af kaffe er forbundet med brud på menneskerettighederne og lovovertrædelser. Krænkelser, som kan kobles til flere milliarder pensionskroner.

Copy Of Screenshot 20240404 114318
Arbejdsforholdene på kaffegårde i Yunnis-provinsen er forbundet med børnearbejde, lave lønninger, lange arbejdsdage uden betaling af overarbejde, ingen sikkerhedsudstyr og ingen form for syge- og sundhedsforsikring eller betalt orlov.Foto: China Labor Watch

I den sydlige Yunnan-provins i Kina er kaffebønner blevet roden til en voksende industri, som  brødføder flere og flere kaffebønder.

Men det smukke bjergrige landskab skjuler en dyster virkelighed, som en lang række danske pensionsselskaber holder i live gennem investeringer.

Arbejdsforholdene for kaffebønder og kaffeplukkere i den kinesiske provins byder på en række overtrædelser af menneskerettigheder og brud på lovgivning. Det viser en ny rapport, som de uafhængige organisationer China Labor Watch og Coffee Watch står bag. 

Dem som skummer fløden på det lukrative arbejde er mastodonterne Nestlé og Starbucks, som køber bønnerne til fordelagtige priser. To verdensomspændende virksomheder, som danske pensionsselskaber har flere milliarder kroner investeret i. 

Ved Akademiker Pension tager de sagen “meget alvorligt”, lyder det fra ESG-chef, Troels Børrild. 

“Som investor ønsker vi ikke, at vores investeringer forårsager eller bidrager til krænkelser af menneskerettighederne”, udtaler ESG-chefen til Danwatch. Akademiker Pension har 167 millioner kroner investeret i Nestlé.  

Akademiker Pension vil nu tage kontakt til virksomheden på baggrund af sagen, og det samme vil en række andre pensionsselskaber. 

Samlet set har pensionsselskaberne 4,6 milliarder kroner investeret i Nestlé og 1,1 milliarder kroner investeret i Starbucks. Det gælder PFA, Velliv, Danica Pension, Industriens Pension, PensionDanmark, Pensam, Sampension, P+, PKA, Lægernes Pension, Akademiker Pension og AP Pension. 

Men særligt to pensionsselskaber skiller sig ud ved høje summer.

Pensionsselskaber i toppen

Henover listen af investeringssummer er to pensionsselskaber særligt iøjnefaldende.  

PFA og Danica Pension har begge mere end en milliard kroner investeret i Nestlé og Starbucks. Størst er PFA’s investeringer på 1,3 milliarder kroner i de to virksomheder.  

“Vi tager menneskerettigheder meget seriøst og vil undersøge sagen nærmere med vores samarbejdspartnere”, lyder det fra PFA’s ESG-chef, Rasmus Bessing, om sagen i en mail til Danwatch. 

Dog er disse “påståede brud” ikke nok til at bryde med deres eksklusionslister, lyder det fra ham. Hvad der yderligere skal til for at stoppe investeringerne, nævner han intet om. 

I mailen til Danwatch henviser Rasmus Bessing til, at PFA baserer sin politik for ansvarlige investeringer på “internationale standarder og principper”, som blandt andet vedrører “globale retningslinjer for, hvordan man som ansvarlig investor arbejder med menneskerettigheder, klima og miljø”. 

Velliv, som har henholdsvis 403 millioner investeret i Nestlé og 113 millioner i Starbucks,  er klar til at gå skridtet videre, hvis dialogens vej ikke får effekt, lyder det fra Vellivs pressechef, Morten Bro Petersen

“Viser det sig, at den igangsatte dialog ikke fører til de ønskede ændringer, vil vi ultimativt ekskludere det pågældende selskab”, siger Morten Bro Petersen.

Danwatch har også henvendt sig til Danica Pension, men pensionsselskabet har ikke ønsket at udtale sig om sagen.  

Starbucks har haft en årlig fortjeneste på over 141,65 milliarder kroner siden 2021, og Nestlé rapporterede alene i 2023 om et overskud på over 78 milliarder kroner.

FAKTA

Læs pensionskasserne fulde svar

Har investeret 167 millioner kroner i Nestlé.

”Enhver sag, som handler om brud på menneskerettighederne eller manglende overholdelse af nationale love, er noget AkademikerPension ser meget alvorlig på, og det er derfor et vigtigt fokusområde i vores arbejde som ansvarlig investor.

Som investor ønsker vi ikke, at vores investeringer forårsager eller bidrager til krænkelser af menneskerettighederne, og det gælder selvfølgelig også for vores beholdninger i Nestlé.

Vores forventninger til Nestlé er som til alle andre selskaber, vi investerer i, at de – i tråd med de internationale normer fra FN og OECD – håndterer risici og faktiske påvirkninger på menneskerettighederne, som de forårsager, bidrager eller er direkte forbundet til. Vi er i dialog med Nestlé gennem vores dialogpartner, og vi vil på baggrund af oplysningerne bede dem tage den konkrete sag op med selskabet og adressere de rapporterede problemer”.

– Chef for ESG-investeringer, Troels Børrild

Har investeret 500 millioner kroner i Nestlé.

“Vi bruger vores aktive ejerskab og er via vores eksterne rådgiver, EOS at Federated Hermes Limited, løbende i dialog med Nestlé om håndtering af risici for børnearbejde og tvangsarbejde i Nestlés værdikæder. I løbet af dialogen har Nestlé udviklet et mere robust system til at identificere negative indvirkninger på menneskerettigheder og offentliggjort handlingsplaner for at håndtere de væsentligste emner, inkl. børnearbejde, tvangsarbejde og leveløn. Selskabet har desuden forpligtet sig til løbende at tilpasse sin tilgang i takt med, at ny viden opnås, samt i 2025 at rapportere om fremskridt ift. at opnå handlingsplanerne.

Vi fortsætter derfor med at monitorere selskabets arbejde med menneskerettigheder i dets værdikæder. Vi tager denne oplysning alvorligt og vil følge op på området med vores samarbejdspartner, EOS at Federated Hermes Limited”.

– Pressechef, Nicolai Nielsen

Har investeret 221 millioner kroner i Nestlé og 143 millioner kroner i Starbucks.

“Vi har gennem en ekstern samarbejdspartner haft løbende dialog med begge selskaber om overholdelse af menneskerettigheder i selskabernes værdikæder. Denne dialog er fortsat i gang, og vi vil følge op på relevante problemstillinger i de to selskaber”.

– Pressechef, Laurits Harmer Lassen 

Har investeret 201 millioner kroner i Nestlé og 68 millioner kroner i Starbucks.

“Vi screener løbende vores børsnoterede aktieportefølje for brud på vores ansvarlighedspolitik, herunder for krænkelser af menneskerettigheder. Hvis et selskab ekskluderes, er det fordi, vi har identificeret væsentlige brud på vores ansvarlighedspolitik og vurderet, at selskabet enten ikke kan eller vil ændre adfærd – herunder at der ikke er grundlag for at påvirke selskabet via aktivt ejerskab. Det gør sig også gældende i dette tilfælde”.

– Chef for ESG-investeringer, Jacob Ehlerth Jørgensen

Har investeret 403 millioner kroner i Nestlé og 113 millioner kroner i Starbucks.

“Jeg kan oplyse dig om, at vi forventer, at de selskaber, vi investerer i, lever op til såvel menneskerettigheder som national- og international lovgivning.

 Velliv har som andre aktører allieret sig med dataovervåger, der screener de selskaber, vi investerer i, for brud på eksempelvis menneskerettigheder og lovbrud. Dette gælder også i dette specifikke tilfælde. Hvis screeningen viser, at et selskab bryder med vores politikker, vil vi typisk gå i dialog med selskabet med henblik på at ændre selskabets adfærd og sikre, at selskabet lever op til de forventninger, vi har til det. Viser det sig, at den igangsatte dialog ikke fører til de ønskede ændringer, vil vi ultimativt ekskludere det pågældende selskab”.

– Pressechef, Mikkel Bro Petersen

Har investeret  43 millioner kroner i Starbucks.

“Vi er opmærksomme på, at Starbucks har udfordringer, når det gælder sikring af arbejdstagerrettigheder blandt ansatte og leverandører.

Lægernes Pension har på den seneste generalforsamling udtrykt vores utilfredshed med selskabets bæredygtighedsarbejde og stemt imod genvalg af bestyrelsesforkvinden, Mellody Hobson.

Hvis anklagerne om lovbrud er korrekte, har vi en klar forventning om, at selskabet tager de nødvendige skridt til at sikre efterlevelse af lovgivningen fremadrettet”.

– Chef for ESG-investeringer, Peter Rasmussen

Har investeret 946 millioner kroner i Nestlé og 324 millioner kroner i Starbucks.

“Hverken Starbucks eller Nestlé bryder med vores eksklusionskriterier, ligesom de påståede brud på nationale love og menneskerettigheder ikke er fanget af vores screening af selskaberne for brud på internationale normer, herunder menneskerettigheder.

I PFA baserer vi vores politik for ansvarlige investeringer på internationale standarder og principper. Det vedrører blandt andet globale retningslinjer for, hvordan man som ansvarlig investor arbejder med menneskerettigheder, klima og miljø. Derfor tager vi også menneskerettigheder meget seriøst, og vi vil undersøge sagen nærmere med vores samarbejdspartnere. Vi har dog ikke på nuværende tidspunkt identificeret nogle påstande om alvorlige brud på menneskerettigheder i selskabernes leverandørkæder i Kina”.

– Chef for ESG-investeringer, Rasmus Bessing

Har investeret 543 millioner kroner i Nestlé og 76 millioner kroner i Starbucks.

“Vi forventer, at store globale virksomheder sikrer, at menneskerettigheder og gældende lovgivning respekteres gennem deres værdikæder. Derfor er det positivt, at både Starbucks og Nestlé har benyttet ekstern certificering af arbejdsforholdene hos deres leverandører, men rapportens foruroligende konklusioner vidner om, at dette ikke er nogen garanti. Det er derfor positivt, at selskaberne tager afstand fra de beskrevne forhold og varsler handling, så der kan blive sikret bedre arbejdsforhold hos kaffefarmerne.

Det vil vi følge op på i den kontinuerlige dialog med selskaberne, som vi deltager i”.

– Chef for ESG-investeringer, Jan Kæraa Rasmussen

Har investeret 290 millioner kroner i Nestlé og 40 millioner kroner i Starbucks.

“I P+ vurderer vi løbende de faktiske og potentielle negative indvirkninger på menneskerettigheder, som selskaberne i vores portefølje kan have. Det gør vi bl.a. i samarbejde med EOS, som monitorerer de selskaber, vi har investeret i, og som står for dialogen med selskaberne på vegne af P+ og en lang række andre investorer globalt.

EOS er allerede i dialog med begge selskaber om blandt andet arbejdsforhold, afskovning, og skattetransparens. Vi vil nu bede EOS om også at følge op på de fremsatte anklager”.

– Chef for ESG-investeringer, Christina Gordon Christiansen

Har investeret 185 millioner kroner i Nestlé og 48 millioner kroner i Starbucks.

“Det er meget bekymrende oplysninger, der kommer frem i rapporten fra China Labor Watch og Coffee Watch.

Vi hæfter os ved, at både Nestlé og Starbucks bekræfter, at det på ingen måde stemmer overens med deres politikker og retningslinjer, og at de begge vil undersøge sagen nærmere for at sørge for, at deres produkter bliver produceret under ansvarlige forhold. Det vil vi holde dem op på i vores dialog med selskaberne”.

– Pressechef, Nicholas Rindahl

Har investeret 121 millioner kroner i Nestlé og 175 millioner kroner i Starbucks.

“På baggrund af henvendelsen har vi taget kontakt til vores samarbejdspartner på ESG-området, Sustainalytics, som er ved at undersøge forholdene nærmere.

Som det fremgår af PenSams politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab, ser vi alvorligt på kritisable forhold og brud på konventioner og internationale aftaler om arbejdstager- og menneskerettigheder. Hvis det derfor viser sig, at selskaberne ikke lever op til PenSams retningslinjer, vil det naturligt give anledning til dialog og ageren”.

– Chef for ESG-investeringer, Mikael Bek