I den sydlige Yunnan-provins i Kina er kaffebønner blevet roden til en voksende industri, som brødføder flere og flere kaffebønder.
Men det smukke bjergrige landskab skjuler en dyster virkelighed, som en lang række danske pensionsselskaber holder i live gennem investeringer.
Arbejdsforholdene for kaffebønder og kaffeplukkere i den kinesiske provins byder på en række overtrædelser af menneskerettigheder og brud på lovgivning. Det viser en ny rapport, som de uafhængige organisationer China Labor Watch og Coffee Watch står bag.
Dem som skummer fløden på det lukrative arbejde er mastodonterne Nestlé og Starbucks, som køber bønnerne til fordelagtige priser. To verdensomspændende virksomheder, som danske pensionsselskaber har flere milliarder kroner investeret i.
Ved Akademiker Pension tager de sagen “meget alvorligt”, lyder det fra ESG-chef, Troels Børrild.
“Som investor ønsker vi ikke, at vores investeringer forårsager eller bidrager til krænkelser af menneskerettighederne”, udtaler ESG-chefen til Danwatch. Akademiker Pension har 167 millioner kroner investeret i Nestlé.
Akademiker Pension vil nu tage kontakt til virksomheden på baggrund af sagen, og det samme vil en række andre pensionsselskaber.
Samlet set har pensionsselskaberne 4,6 milliarder kroner investeret i Nestlé og 1,1 milliarder kroner investeret i Starbucks. Det gælder PFA, Velliv, Danica Pension, Industriens Pension, PensionDanmark, Pensam, Sampension, P+, PKA, Lægernes Pension, Akademiker Pension og AP Pension.
Men særligt to pensionsselskaber skiller sig ud ved høje summer.
Pensionsselskaber i toppen
Henover listen af investeringssummer er to pensionsselskaber særligt iøjnefaldende.
PFA og Danica Pension har begge mere end en milliard kroner investeret i Nestlé og Starbucks. Størst er PFA’s investeringer på 1,3 milliarder kroner i de to virksomheder.
“Vi tager menneskerettigheder meget seriøst og vil undersøge sagen nærmere med vores samarbejdspartnere”, lyder det fra PFA’s ESG-chef, Rasmus Bessing, om sagen i en mail til Danwatch.
Dog er disse “påståede brud” ikke nok til at bryde med deres eksklusionslister, lyder det fra ham. Hvad der yderligere skal til for at stoppe investeringerne, nævner han intet om.
I mailen til Danwatch henviser Rasmus Bessing til, at PFA baserer sin politik for ansvarlige investeringer på “internationale standarder og principper”, som blandt andet vedrører “globale retningslinjer for, hvordan man som ansvarlig investor arbejder med menneskerettigheder, klima og miljø”.
Velliv, som har henholdsvis 403 millioner investeret i Nestlé og 113 millioner i Starbucks, er klar til at gå skridtet videre, hvis dialogens vej ikke får effekt, lyder det fra Vellivs pressechef, Morten Bro Petersen
“Viser det sig, at den igangsatte dialog ikke fører til de ønskede ændringer, vil vi ultimativt ekskludere det pågældende selskab”, siger Morten Bro Petersen.
Danwatch har også henvendt sig til Danica Pension, men pensionsselskabet har ikke ønsket at udtale sig om sagen.
Starbucks har haft en årlig fortjeneste på over 141,65 milliarder kroner siden 2021, og Nestlé rapporterede alene i 2023 om et overskud på over 78 milliarder kroner.
FAKTA