Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

EU-støttet klimaprojekt i Kenya indstillet efter tvangsudsættelser og drab

Et EU-støttet klimaprojekt har fået fatale konsekvenser efter kenyanske skovvagter har skudt og dræbt en mand, der tilhørte Sengwer-folket, som lever i Embobut-skovområdet i det vestlige Kenya. EU kritiseres for at have handlet for sent på advarsler fra FN og NGO’er.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

41-årige Robert Kirotich blev d. 16. januar skudt og dræbt af kenyanske skovvagter mens han vogtede sit kvæg i højlandet omkring Embobut-skoven i det vestlige Kenya. Kirotich tilhørte Sengwer-folket, et af Kenyas sidste skovfolk, som i flere år har kæmpet mod et EU-støttet projekt, der handler om at bevare vandressourcer i området.

Konflikten eskalerede allerede i slutningen af december sidste år, hvor skovvagter fra Kenya Forest Service ifølge en FN-meddelelse raserede landsbyer og tvang Sengwer-folket ud af deres hjem. Vagterne skulle ifølge FN-rapportører have sat ild til huse og dræbt husdyr i forbindelse med tvangsudsættelserne.

Et nedbrændt Sengwer-hus i Embobut. Foto: Elias Kimaiyo

EU handlede for sent

EU, som gik ind i projektet i 2016, har nu fordømt drabet på Kirotich og suspenderet støtten til projektet. Projektet genoptages først, når “garantier kan stilles for, at projektet gavner og respekterer alle kenyanere, også oprindelige folk,” siger EU’s ambassadør til Kenya, Stefano Dejak, til den engelske avis, The Guardian.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Men EU kritiseres ifølge avisen for at handle for sent, da FN-eksperter allerede d. 15. januar meddelte, at angrebene på Sengwer-folket havde fundet sted. FN-eksperterne sagde da, at EU burde indstille støtten til projektet, mens Kenyas regering burde sætte en stopper for udsættelserne og igangsætte uvildige undersøgelser af angrebene.

Tidligere i januar udsendte Amnesty International en rapport, der advarede om, at Sengwer-folkets menneskerettigheder blev krænket af tvangsudsættelserne, som ifølge rapporten også stred mod et direkte forbud fra Kenyas landsret.

Historisk konflikt

Projektet ved navn Water Towers Protection and Climate Change Mitigation and Adaptation, som EU har investeret 31 millioner euro i, har til formål at bevare vigtige vandressourcer samt reducere fattigdommen i området. Oprindeligt skulle projektet køre fra 2014 til 2020.

Tvangsforflyttede kvinder fra Embobut-skoven samles i en traditionel syngegruppe og synger om at vende hjem. Foto: Poppy Kohner/FPP (Forest Peoples Programme)

EU-ambassadør Stefano Dejak sagde ved projektets begyndelse, at programmet ville “bidrage til at bevare miljøet for nuværende og fremtidige kenyanske generationer og forbedre vilkårene for lokalsamfund”. I pressemeddelelsen fra EU stod der også, at projektet ville adressere adskillige problemstillinger som klimaforandringer, ligestilling, god regeringsledelse og menneskerettigheder.

Ifølge the Guardian har skovområdet Embobut været præget af konflikter og tvangsudsættelser siden den britiske kolonimagt i 1930’erne tvangsudsatte oprindelige folk fra området for at gøre plads til skovreservater og nybyggere. Den kenyanske regering har siden erklæret området for fredet, hvilket har fået konflikten til at blusse op på ny.

Amnesty skriver også, at den kenyanske regeringen har anklaget Sengwer-folket for at have ødelagt Embobut-skoven, hvorfor den har foretaget tvangsudsættelser siden 2014. Internationale medier har tidligere rapporteret om tvangsudsættelser af andre oprindelige folk i området.

I 2016 skrev The Guardian om Ogiek-folket, som med vold blev bortvist fra deres land af bevæbnede Kenya Forest Service-vagter. Den afrikanske menneskerettighedsdomstol dømte i maj sidste år disse tvangsudsættelser af Ogiek-folket for ulovlig, ifølge en rapport fra Amnesty.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.