Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Medie: Arbejder besvimede hos Bestseller-leverandør og døde

Danwatch har tidligere dokumenteret massebesvimelser på cambodjanske tøjfabrikker, der syr for internationale brands. Nu viser det sig, at en arbejder hos en cambodjansk Bestseller-leverandør omkom efter at være besvimet, da hun mødte på arbejde i slutningen af 2017. Bestseller vil ikke kommentere på den konkrete sag.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

I 2017 kunne Danwatch dokumentere 40 besvimelser hos en Bestseller-leverandør i Cambodja. Nu viser det sig, at en arbejder besvimede hos en Bestseller-leverandør og døde i slutningen af 2017.

Arbejderen døde kort efter at være mødt ind på fabrikken Star Fuyu Garment i Phnom Penh i september 2017, ifølge en Khmer Times-artikel. Fabrikken er på Bestsellers seneste leverandørliste og var det også i 2017.

Den lokale politichef fortalte, at den kvindelige arbejder besvimede kort efter at have scannet sit ID-kort og døde af et hjerteanfald, inden hun nåede frem til hospitalet. Ifølge politichefen var kvinden underernæret.

I 2017 beskrev Danwatch-undersøgelsen, Mode & Massebesvimelser, hvordan arbejdsforhold, som en ekspert kaldte “slavelignende”, sandsynligvis er medvirkende til, at syersker besvimer samtidig, ofte hundredvis af gangen.

Bestseller kan ikke kommentere på sagen

En af aftagerne af tøj fra Star Fuyu Garment er danske Bestseller, der ifølge egne leverandørlister har 29 leverandører i Cambodja.

Danwatch har spurgt Bestseller, hvad de gjorde i sagen, og hvad de som indkøber har gjort for at rette op på forholdene på fabrikken. Men Bestseller siger til Danwatch, at man ikke kan kommentere på sagen inden for redaktionens tre dages deadline.

“Jeg har desværre ikke mulighed for at kommentere på sagerne tilbage fra 2017, da det ikke har været muligt at nå at indhente de fornødne oplysninger,” siger Bestsellers kommunikationschef Jesper Stubkier til Danwatch.

40 besvimelser hos anden Bestseller-leverandør i 2017

I juni 2017 dokumenterede Danwatch en række massebesvimelser på tøjfabrikker for brands som Nike, Asics, Puma og Bestseller. Hos en Bestseller-leverandør besvimede 40 arbejdere i februar 2017.

Dengang sagde Bestsellers kommunikationschef Jesper Stubkier til Danwatch, at man ville undersøge, hvad der kunne gøres ved arbejdsforholdene: “Vi er i gang med at undersøge, hvordan vi i vores arbejde med fabrikkerne yderligere kan adressere nogle af de forhold, der kan ligge til grund for massebesvimelser”.

Bestseller havde altså en massebesvimelse hos en leverandør tidligere samme år, som dødsfaldet skete. Efter Danwatch blev opmærksomme på dødsfaldet hos Bestseller-leverandøren i september 2017, spurgte Danwatch også til, hvad Bestseller overordnet har gjort for at forbedre arbejdsforholdene i Cambodja. Bestseller har dog ikke svaret på spørgsmålet.

Efter redaktionens afslutning har Bestseller oplyst, at de har fået feedback fra fabrikken. De oplyser, at:

“En medarbejder ansat hos en af vores leverandører i Cambodia blev tilbage i 2017 dårlig på vej til arbejde. Inden arbejdet begyndte blev medarbejderen bragt til hospital af pårørende. Ulykkeligvis døde kvinden på vej til hospitalet. Hospitalet har ikke kunne oplyse nogen dødsårsag til vores leverandør”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.