Nyhedsoverblik

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se på, hvorfor den nye iPhone er forsinket. Det er nemlig en historie, der gemmer på en velkendt pandemi, en bogstavelig medarbejderflugt og geopolitiske kampe.

Skriv dig op til vores nyhedsbreve her

10. november 2022

Din forsinkede iPhone fortæller vilde historier om verden lige nu

I mandags udsendte Apple en undseelig pressemeddelelse: Den nye iPhone 14 er forsinket, fordi der er udbrudt Covid-19 på fabrikken, der samler dem, skrev Apple.

Men bag den beskedne meddelelse, gemmer der sig en dramatisk virkelighed.

I flere uger har vreden og frygten spredt sig i Foxconn-komplekset i Kina, hvor over halvdelen af alle iPhones samles. I komplekset bor, arbejder og lever mere end 200.000 mennesker – og da medarbejdere i oktober blev testet positiv for Covid-19 brød helvedet løs.

Apple ville gerne have iPhones klar til julesalget, så på trods af rapporter om op mod 20.000 smittede, fortsatte produktionen. Foxconn afviser tallene og påstår, at de lavede et lukket loop for at undgå smittespredning. Medarbejderne siger, de ikke fik medicin og mad nok. At de ikke fik løn, hvis de var syge eller isolerede. 

Til sidst brød kaos løs.

Drevet af dødsangst klatrede medarbejdere over de flere meter høje hegn omkring fabrikken. Og så gik de ellers – nogle af dem helt op til 50 kilometer – for at komme hjem. Der var en bogstavelig medarbejderflugt. 

Så når vores iPhone er lidt forsinket er det et lille bølgeskvulp, der kommer fra en orkan i den anden ende af verden. Men der er ikke bare tale om et enkeltstående uvejr, det er vejrsystemerne, som ændrer sig.

Foxconn-komplekset i Kina er verdens største fabrik. Men ovre er tiden, hvor medarbejderne stod ved samlebåndet, skriver The Diplomat. I stedet er det faglærte, ferme folk, der samler komplekse produkter med helt ny teknologi. De arbejder hurtigt, præcist og billigt.

Selvom Foxconn er fra Taiwan har virksomheden været med til at etablere Kina som verdens fabriksgulv. Som stedet, hvor alle vores ting bliver produceret. Men en handelskrig mellem USA og Kina, geopolitiske spændinger og pandemi får virksomhederne til at kigge mod andre lande: Vietnam, Malaysia, Indien, nævner New York Times.

Ligemeget, hvor vores smarte telefoner bliver produceret, lader der desværre til at være en taber. Foxconn har før været famøs for arbejdsforhold så grumme, at kinesiske medarbejdere begik selvmord. Det er problemer, der i en eller anden form, stikker sit grimme ansigt frem igen og igen. Det er den menneskelige pris for iPhones til 6.000 kroner, og Apples 700-milliarder-kroner-store overskud, har det lydt fra forskere og organisationer.

Får du alle vores nyhedsbreve?

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifierchevron-down