Klima-brevet

Kære læser

De seneste par måneder har vi oplevet klimaet spille med musklerne både herhjemme og ude i verden. Det gælder ikke mindst i Sydøstasien, hvor tyfonen Yagi har raseret især Vietnam, der kostede over 20 mennesker livet.

Netop Sydøstasien og andre lande i det globale syd er ekstra udsatte for klimakatastrofer; ikke fordi de udleder mest, men simpelthen fordi de ligger, hvor de gør. Ifølge forskere, aktivister og organisationer er der tale om en klimauretfærdighed, hvor de, der sviner mindst, betaler mest.

I årevis har verdens ledere derfor snakket – og kæmpet – for en slags klimafond, hvor rige lande betaler for klimaskader i det globale syd. I 2022 blev en sådan fond så præsenteret, men hvor står den i dag?

Det handler Klima-brevet om denne gang.

God fornøjelse.

Brazil Environment Amazon Fire
En ny rapport fra Verdensnaturfonden WWF konkluderer, at flere af verdens økosystemer er truet. Det gælder ikke mindst dyrebestanden i Amazonas. Foto: Michael Dantas/AFP/Ritzau Scanpix

16. okt '24

Hvad sker der med FN’s klima-prestigeprojekt?

Det var med store klapsalver og rosende ord, at verdens lande i forbindelse med FN’s klimatopmøde i Egypten, COP27, i 2022 præsenterede en ny fond, der skal hjælpe de mest udsatte lande økonomisk med at håndtere tab og skader, når klimaet raser. 

At det lykkedes at nå til enighed om sådan en fond, var ellers ikke givet. I flere årtier havde lande i det globale syd råbt og spurgt efter hjælp til klimakatastrofer, men verdens rigeste og mest forurenende lande var fodslæbende. 

Klimafonden blev derfor fejret til COP27 som en historisk milepæl, og da rammerne for fonden kom på plads et år senere i Dubai, var begejstringen ikke til at tage fejl af. Heller ikke fra dansk side. 

Dan Jørgensen (S), daværende klimaminister, kunne stolt proklamere, at Danmark var gået forrest for imødekomme sårbare landes behov for at håndtere tab og skader, og at man fra dansk side havde arbejdet hårdt for en fond, der kunne rumme netop det. Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne i samme omgang medbringe en pose penge på 175 millioner kroner til den nye fond. En slags startkapital så at sige. 

Men hvad sker der med fonden – og pengene? Måske ikke så meget, viser det sig til, og det har vakt kritik. 

I en kronik fra 18 organisationer bragt i Altinget lyder kritikken blandt andet, at fonden indtil videre kun har modtaget knap fem milliarder kroner. Et beskedent beløb set i lyset af, at de totale omkostninger til klimarelaterede tab og skader i det globale syd forventes at lyde på mellem 2000 og 4000 milliarder kroner om året i 2030. 

Ifølge kronikken er problemet, at fondens bestyrelse, som Danmark er medlem af, ikke kan blive enige om, hvordan fonden skal rejse de nødvendige midler. Eller hvordan pengene skal udbetales for den sags skyld. Frygten er, at de gives som et lån, hvilket bare vil sætte sårbare lande i en endnu større økonomisk knibe. 

Et andet kritikpunkt, som er blevet rejst, er, at de danske penge, der skal gå til den nye klimafond, tages fra udviklingsbistanden, selvom det blev besluttet, at pengene skal være nye. At penge til klimabistand bliver taget fra udviklingsbistanden er desuden en gammel traver. I 2023 kunne DR eksempelvis fortælle, at 83 procent af klimabistanden fra 2016 – 2022 er taget fra udviklingsbistanden.

Som modsvar til kronikken fra de 18 organisationer skrev Dan Jørgensen, at han sagtens kan forstå, at utålmodigheden er stor, men at opgaven er kompliceret, hvis pengene også skal udbetales på en forsvarlig måde. 

Fra den tidligere klimaminister lød det også, at arbejdet med en fond for klimarelaterede tab og skader har været en stor prioritet for Danmark, og at vi såvel som “andre industriøkonomier kommer til at give endnu mere”. 

Spørgsmålet er, om det nu også er rigtigt? For som Politiken kunne fortælle tidligere i oktober, har den danske regering med forslaget til finansloven for næste år ikke sat så meget som en krone mere af til den nye fond. 

Meget tyder altså på, at der er lang vej igen, hvis fonden i 2025 skal begynde udbetalingen af midler. Det globale syd har ellers brug for dem. Alene i Somalia har otte millioner mennesker i skrivende stund brug for akut nødhjælp på grund af en omfattende og årelang tørke, der ifølge et nyt studie fra den internationale forskergruppe World Weather Attribution skyldes menneskeskabte klimaforandringer. 

Man kan godt forstå, hvis der er skepsis i det globale syd. Det ville nemlig ikke være første gang, at rige lande ikke overholder deres løfter om klimafinansiering. For 13 år siden forpligtede rige lande sig til at give 100 milliarder dollars årligt fra 2020-2025 til de lande, som rammes hårdest af klimakrisens konsekvenser. Et løfte, som man måtte skyde en hvid pil efter. 

Man kan håbe på, at det har ændret sig. Verdens klimaudsatte har brug for det. 

Det skriver andre medier

Regnskoven i Amazonas er på randen af kollaps

Flere medier kunne for nylig skrive om en ny rapport fra Verdensnaturfonden WWF, der konkluderer, at flere af verdens økosystemer er truet. Rapporten har undersøgt 5495 forskellige arter af vilde dyr i perioden 1970 til 2020, og på den baggrund er biodiversitetsforskere fra Zoological Society of London kommet frem til, at verdens vilde dyrebestande er reduceret med 73 procent i gennemsnit siden 1970.

Det gælder ikke mindst dyrebestanden i Amazonas.

Der er brug for billioner af dollars, hvis vi skal løse årsagerne til og virkningerne af klimaforandringer 

I næste måned mødes forhandlere på vegne af verdens ledere i Baku for at blive enige om et nyt mål, der skal erstatte rige nationers tidligere forpligtelse på 100 milliarder dollars årligt til klimafinansiering i det globale syd. Det sker i forbindelse med FN’s klimakonference i Aserbajdsjan, COP29. 

Ifølge ledere bag COP29 er der brug for billioner af dollars til at afhjælpe klimaforandringer, men hvis målet skal være realistisk, kan man nøjes med “hundredevis af milliarder” i stedet, skriver Reuters. 

Trump tilbageholdte katastrofehjælp under hans præsidentskab og vil gøre det igen

Ekspræsident Donald Trump har med fuld overlæg tilbageholdt katastrofehjælp til stater og lande, som han mente var “politisk fjendtlige” over for ham. Det siger tidligere embedsmænd i Trump-administrationen, der samtidig advarer om, at Trump vil gøre det igen, hvis han kommer til magten. Det skriver The Guardian.

Trump nægtede blandt andet at frigive katastrofehjælp til naturbrande i Californien, mens han indskrænkede nødhjælp til Puerto Rico i kølvandet på den ødelæggende orkan Maria i 2017.

Stemmer fra virkeligheden

I november 2013 ramte den dødeligste tyfon, tyfon Haiyan, til dato Filippinerne. Ganske kort tid efter trådte Filippinernes hovedforhandler Yeb Sano på talerstolen i forbindelse med åbningsmødet på FN’s klimatopmøde i Warszawa. Budskabet var klart: 

Jeb

Det, mit land går igennem som følge af denne ekstreme klimabegivenhed, er vanvid. Klimakrisen er vanvid.

Det var alt for denne gang. Tak for at læse med.

Har du tips, ideer, ris, ros og alt der imellem til Klima-brevet, hører vi meget gerne fra dig.

De bedste hilsner

Sandra Blenner Rasmussen