Nyhedsoverblik

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi sætter os i elbilen og triller ud for at se på de alvorlige problemer, den grønne omstilling giver for menneskerettigheder og miljø.

Skriv dig op til vores nyhedsbreve her

13. oktober 2022

Nu er der 100.000 elbiler på vejene i Danmark. Det giver en helt ny slags problemer

Antallet af elbiler i Danmark har rundet 100.000 viser tal De Danske Bilimportører ifølge Ritzau. Og hvis du ikke er blandt de 100.000, så er der en pæn sandsynlighed for, at du kommer til at køre elbil i fremtiden. Det er i hvert fald et af vores statsministerkandidaters store ønsker i den nuværende valgkamp. Både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative har givet udtryk for, at de vil have 1 million grønne biler i 2030.

Danske politikere står ikke alene med ambitionerne om, at vores biler skal køre på el.

Audi, General Motors og andre store bilfirmaer siger, de vil udfase elbilen inden 2035. Prognoser viser, at til den tid vil over halvdelen af de biler, der bliver solgt, køre på el, skriver Nature. Det betyder, at vi vil være langt mindre afhængige af fossile brændsler. Til gengæld bliver vi afhængige af de materialer, der får batterier til at virke.

En ny analyse viser, at vi har brug for 384 nye miner, hvis vi skal have grafit, lithium, nikkel og kobalt nok til de elbiler, der kører rundt i 2035. Men de miner, der allerede udvinder de mineraler, har alvorlige problemer.

Og ifølge eksperter kan det blive et problem for den grønne omstilling. For hvis en stor del af verdens befolkning oplever, at de bliver krænket i den grønne fremtids navn, er det sværere at skaffe opbakning til de nødvendige tiltag.

Får du alle vores nyhedsbreve?

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down