Efter USA’s exit fra globale klimaaftaler er Kina nu verdens nye håb for grønt lederskab. Landet med verdens næststørste økonomi er allerede førende inden for klimateknologi og har investeret mere end noget andet land i grøn omstilling.
“Vesten bør erkende realiteterne. Kina er foran, ikke bagud. I stedet for at udelukke kinesiske virksomheder burde vi lære af dem og eventuelt samarbejde med dem,” siger en af landets førende Kina-eksperter, Christina Boutrup.
Hun er aktuel med bogen “Den Grønne Supermagt: Sådan Farver Kina Vores Fremtid”, der netop er udkommet.
I bogen kan man læse, at Kina er verdensleder inden for 57 ud af 64 særlig vigtige teknologier. Kina er allerede markedsdominerende inden for flere grønne områder. For eksempel producerer Kina i dag 80 procent af alle solceller og batterier i verden.
“Kinesiske virksomheder er globalt førende inden for grøn omstilling, blandt andet fordi de har overlevet en brutal konkurrence på hjemmemarkedet. Solceller og batterier er klare eksempler – her dominerer Kina totalt,” siger Christina Boutrup til MONEY MONEY MONEY.
På det grønne område har Kina afsluttet epoken, hvor de kun kopierer vestlige varer, idéer og teknologier. Nu er de førende på flere områder.
Christina Boutrup mener, at vestlige erhvervsledere må aflive myten om, at Kina kun er et udviklingsland. Kina er meget mere, og landets strategiske satsning på grøn teknologi påvirker hele verden.
“Mit lod er at kaste lys over nogle af de blinde vinkler, der er i forhold til udviklingen i Kina. Der er nemlig en kæmpe Kina-faktor i alle globale anliggender, særligt når det handler om klimaet,” siger Christina Boutrup.
En af myterne, som Christina Boutrup vil aflive, er, at Kina bygger nye kulkraftværker, fordi landet ikke reelt er i gang med grøn omstilling. Men kulkraftværkerne opføres sideløbende med massive investeringer i vedvarende energi.
Samtidig benyttes værkernes kapacitet mindre og udnyttelsen er faldet – fra 70 procent i 2006 til 53 procent i 2022. Og det fortsætter: Kapacitetsudnyttelsen fra kulkraftværkerne forventes at være blot 26 procent i 2050.
Det afslører en vigtig pointe, mener Christina Boutrup:
“Ja, Kina bygger stadig kulkraftværker, men det betyder ikke, at de satser på kul i fremtiden. Tværtimod – de ser dem som en backup, mens de udbygger de vedvarende energikilder”.
Mens Europa længe har diskuteret bæredygtig finansiering og fortsat drøfter regulering af, hvilke virksomheder og hvor meget ansvar de har for klimakrisen, har Kina gjort store fremskridt inden for grøn økonomi.
“Kinas centralbank er blandt verdens førende inden for grøn finansiering og har været en afgørende drivkraft for klimavenlige investeringer. Den grønne omstilling er blevet en business case i Kina,” siger Christina Boutrup.
Den Grønne Supermagt: Sådan Farver Kina Vores Fremtid udkommer den 31. marts 2025 og udfordrer europæernes – og danskernes – selvbillede og spørger, om vi ligefrem kan lære noget af kineserne. Christina Boutrup stiller skarpt på den nye grønne supermagt og på en ny, kinesisk domineret, verdensorden, som vi alle er bedst tjent med at lære at forstå.