MONEY MONEY MONEY

Kære læser

Ny grøn supermagt og sorte pengemaskiner

Kina har taget førertrøjen i det grønne kapløb! I denne måneds MONEY MONEY MONEY dykker vi ned i, hvordan det er sket.

“Kina er foran, ikke bagud”, siger en af landets førende Kina-eksperter, Christina Boutrup, som er aktuel med en ny bog om Kina og den globale grønne omstilling.

Vil du vide, hvilke storbanker der satser grønt, og hvilke der stadig er fossile pengemaskiner? En opdateret rangliste over bankernes indtægter fra obligationsudstedelser giver dig svaret.

Vi kommer også forbi et par kontroversielle virksomheder, der enten allerede er eller står til at blive ekskluderet af danske pensionskasser.

Velkommen til MONEY MONEY MONEY #3

Topshot china politics two sessions
Kinas præsident Xi Jinping bøjer sig, mens han bliver hyldet i Folkets Store Hall i Beijing den 10. marts 2025. Han står i spidsen for Kinas grønne strategi om “økologisk civilisation”, der indskrevet i forfatningen.Foto: GREG BAKER / AFP

31. mar '25

Wakeup-call: Kinas grønne overherredømme

Efter USA’s exit fra globale klimaaftaler er Kina nu verdens nye håb for grønt lederskab. Landet med verdens næststørste økonomi er allerede førende inden for klimateknologi og har investeret mere end noget andet land i grøn omstilling.

“Vesten bør erkende realiteterne. Kina er foran, ikke bagud. I stedet for at udelukke kinesiske virksomheder burde vi lære af dem og eventuelt samarbejde med dem,” siger en af landets førende Kina-eksperter, Christina Boutrup.

Hun er aktuel med bogen “Den Grønne Supermagt: Sådan Farver Kina Vores Fremtid”, der netop er udkommet.

I bogen kan man læse, at Kina er verdensleder inden for 57 ud af 64 særlig vigtige teknologier. Kina er allerede markedsdominerende inden for flere grønne områder. For eksempel producerer Kina i dag 80 procent af alle solceller og batterier i verden.

“Kinesiske virksomheder er globalt førende inden for grøn omstilling, blandt andet fordi de har overlevet en brutal konkurrence på hjemmemarkedet. Solceller og batterier er klare eksempler – her dominerer Kina totalt,” siger Christina Boutrup til MONEY MONEY MONEY.

På det grønne område har Kina afsluttet epoken, hvor de kun kopierer vestlige varer, idéer og teknologier. Nu er de førende på flere områder. 

Christina Boutrup mener, at vestlige erhvervsledere må aflive myten om, at Kina kun er et udviklingsland. Kina er meget mere, og landets strategiske satsning på grøn teknologi påvirker hele verden. 

“Mit lod er at kaste lys over nogle af de blinde vinkler, der er i forhold til udviklingen i Kina. Der er nemlig en kæmpe Kina-faktor i alle globale anliggender, særligt når det handler om klimaet,” siger Christina Boutrup.

En af myterne, som Christina Boutrup vil aflive, er, at Kina bygger nye kulkraftværker, fordi landet ikke reelt er i gang med grøn omstilling. Men kulkraftværkerne opføres sideløbende med massive investeringer i vedvarende energi.  

Ja, Kina bygger stadig kulkraftværker, men det betyder ikke, at de satser på kul i fremtiden.
Skærmbillede 2025 03 25 kl. 08.25.24
Christina Boutrup
Kina-ekspert og tidl. Asien-korrespondent for TV2.


Samtidig benyttes værkernes kapacitet mindre og udnyttelsen er faldet – fra 70 procent i 2006 til 53 procent i 2022.  Og det fortsætter: Kapacitetsudnyttelsen fra kulkraftværkerne forventes at være blot 26 procent i 2050. 

Det afslører en vigtig pointe, mener Christina Boutrup: 

“Ja, Kina bygger stadig kulkraftværker, men det betyder ikke, at de satser på kul i fremtiden. Tværtimod – de ser dem som en backup, mens de udbygger de vedvarende energikilder”.

Mens Europa længe har diskuteret bæredygtig finansiering og fortsat drøfter regulering af, hvilke virksomheder og hvor meget ansvar de har for klimakrisen, har Kina gjort store fremskridt inden for grøn økonomi.

“Kinas centralbank er blandt verdens førende inden for grøn finansiering og har været en afgørende drivkraft for klimavenlige investeringer. Den grønne omstilling er blevet en business case i Kina,” siger Christina Boutrup.

Den Grønne Supermagt: Sådan Farver Kina Vores Fremtid udkommer den 31. marts 2025 og udfordrer europæernes – og danskernes – selvbillede og spørger, om vi ligefrem kan lære noget af kineserne.  Christina Boutrup stiller skarpt på den nye grønne supermagt og på en ny, kinesisk domineret, verdensorden, som vi alle er bedst tjent med at lære at forstå.

  • Kina producerer mere end 80 pct. af alle solceller og batterier i verden
  • Der er kæmpe overkapacitet i Kina. Kina vil producere 4 gange verdens behov for batterier frem mod 2027. Det presser priserne.
  • FN estimerer, at Kina i 2030 vil tegne sig for 45 procent af verdens samlede produktion. 
  • Kina fører på 57 ud af 64 kritiske teknologier, jf. den australske tænketank ASPI.
  • Kinas udnyttelse af kapaciteten af deres kulkraftværker falder til 26% i 2050

GLOBALT

Fossil pengemaskine eller grøn bank

Verdens største storbanker er ikke blot pengemaskiner. De er også magtfulde arkitekter af vores fremtid, qua deres enorme finansielle muskler, der er bærende søjler for det meste her i verden.  Storbanker kan, hvis de vil, bestemme både tempoet i den grønne omstilling og den fossile industris afvikling.

Men hvilke banker er mest grønne?

Det giver en opdateret rangliste fra The Anthropocene Fixed Income Institute (AFII) et svar på.

AFII har rangeret globale storbanker på deres indtjening fra udstedelser af grønne obligationer i forhold til deres fortjeneste på fossile obligationsudstedelser.

Ranglisten viser bankernes  indtjeningsafhængighed af fossil finansiering. Desto større fossil afhængighed desto dårligere placering og omvendt.

Nordiske banker klarer sig godt på denne indikator for grøn/sort aktivitet sammenlignet med andre globale banker på ranglisten.

Danske Bank, SEB, Nordea og Swedbank topper listen sammen med kinesiske OCBC (Oversea-Chinese Banking Corporation) og Singaporeanske United Overseas Bank.

Alle har omkring 20 procent mere indtjening på bankydelser fra grønne obligationer i forhold til fossile obligationsudstedelser.

Det betyder ikke, at de nordiske banker ikke tjener penge på at rejse penge for fossile selskaber. Det betyder, at de tjener flere penge på at hjælpe grønne virksomheder.

Ranglisten illustrerer også, at storbanker spiller en helt central rolle for finansieringen af den grønne omstilling såvel for den fossile sektors klimaskadelige udvidelsesplaner. Begge dele kræver kapital i store mængder.

Qaefh net green fossil fee from bond services (1)

De værste banker, det vil sige dem, der tjener mere på bankydelser til fossile obligationsudstedelser i forhold til grønne, er japanske Sumitomo Mitsui og Mizuho Financial Group samt Indonesiske Bank Mandiri.

Ranglisten er en indikation på, hvilke banker der på obligationsmarkedet orienterer sig mest mod grønne investeringer, og hvilke der fortsætter med at servicere den fossile sektor med kapital.

Vi undersøger

USA: Wall Street vender ryggen til ESG under Trump-administrationens pres – hvad betyder det for nordiske investorer?

Siden Donald Trumps genvalg har Wall Street oplevet en markant tilbagegang i fokus på diversitet, lighed, inklusion (DEI) og ESG-politikker. Virksomheder som Walmart og Meta har trukket deres klima- og diversitetsinitiativer tilbage under juridisk og politisk pres. Denne udvikling markerer en betydelig ændring fra tidligere års fokus på virksomheders sociale ansvar.

Vi undersøger nu, hvad denne drejning væk fra ESG betyder for nordiske investorer og virksomheder, der har økonomiske interesser i USA. Vil danske fonde blive presset til at justere deres investeringsstrategier, eller kan europæiske standarder beskytte dem mod den amerikanske udvikling?

KONTROVERSIELLE VIRKSOMHEDER

ConocoPhillips: Industriens Pension i konflikt med egne retningslinjer

Interesseorganisationen Dansk Industri og fagforbundet 3F’ fællesejede pensionskasse er i Danmark det eneste pensionsselskab med aktieinvesteringer i oliegiganten ConocoPhillips.

Industriens Pension har ifølge analyseværktøjet Pensionsmaskinen.dk investeret 100 millioner kroner i ConocoPhillips, der i øvrigt er verdens 15. mest CO2-udledende virksomhed.

I sidste kvartal af 2023 købte ConocoPhillips et oliefelt og fossilt produktionsanlæg i Canadas Athabasca region af TotalEnergies.

Anlægget udvinder olie fra tjæresand, som Industriens Pension’ ansvarlige investeringspolitik bandlyser, hvis mere end fem procent ejernes omsætning skabes fra netop den slags olie.

ConocoPhillips opkøb betyder, at en større del af omsætningen nu kommer fra tjæresand, der anses for at være en beskidt ikke-konventionel produktionsmetode med stor miljøforurening som konsekvens.

Beregninger viser, at omsætningen fra tjæresand nu er mellem 5,6 og 11,2 procent. Dermed er Industriens Pensions millioninvestering i ConocoPhillips i konflikt med egne retningslinjer.

Industrien Pensions godt 440.000 medlemmer bør derfor forvente, at ledelsen i Industriens Pension beslutter at frasælge aktierne i ConocoPhillips.

Tesla: Støtte til kontroversielle politikere og misinformation

I januar udgaven af MONEY MONEY MONEY skrev vi, at to store hollandske pensionskasser, ABP og Bpf Bouw, begge havde solgt Tesla-aktier for milliarder af kroner.

Årsagen til eksklusionen var bekymringer om Teslas drift, dårlige arbejdsforhold for medarbejderne og ikke mindst CEO Elon Musk’ eksorbitante adfærd med misinformation og en uhørt høj bonusløn på op mod 400 milliarder kroner.

Det ser ud til, at flere danske pensionskasser har læst med. I hvert tilfælde har AkademikerPension ligesom PensionDanmark, Pensam og Sampension nu har ekskluderet Tesla.

“Det er umuligt at snakke om Tesla uden at snakke om Elon Musk. Han har offentligt støttet kontroversielle politiske figurer, spredt misinformation og kritiseret regeringer,” lyder en del af forklaringen på AkademikerPensions beslutning om at skille sig af med Tesla aktier.

Så får du ikke mere pengene!

Tusind tak, fordi du læste med. Husk, at du altid kan komme med feedback, ønsker til emner eller forslag til nyheder ved bare at besvare dette nyhedsbrev. Næste udgave af MONEY MONEY MONEY udkommer sidste bankdag i måneden –  sammen med din løn.

De bedste hilsner

Joachim Kattrup