Nyhedsoverblik

Velkommen til nyhedsoverblikket, der i anledning af folketingsvalget skal se på nogle af de mest magtfulde mennesker i Danmark og verden … som vi ikke har valgt.

Skriv dig op til vores nyhedsbreve her
Illustration: Ditte Lander Ahlgren
3. november 2022

Valget er afgjort. Her er de magtfulde mennesker, vi ikke kunne stemme om

Stemmerne er talt op efter et dramatisk folketingsvalg, og vi har så småt styr på det ret kaotiske resultat. I løbet af de næste dage eller uger skal der spilles politisk Scrabble, indtil politikerne finder den rette bogstavkombination, og vi ved, hvem der sætter sig på magten.

Men fraværende fra stemmesedlen er folk som Mads, Lars, Jeff, Elon og Tim. De er direktører i nogle af de største virksomheder i Danmark og verden, og de har ifølge flere undersøgelser en voksende magt – en magt, vi ikke kan kontrollere på samme måde som politikerne.

De seneste årtier har en række multinationale virksomheder vokset sig så store, at deres økonomi overgår mange staters. Hvis Apple var et land, så ville de udgøre den 8. største økonomi i verden. Lige i hælene på dem ville følge andre techgiganter som Googles modserselskab Alphabet, Microsoft, Amazon og Facebook.

Udover at have pengenes magt kontrollerer de store virksomheder for eksempel vores adgang til viden, vores muligheder for at ytre os og for at blive overvåget. Og så kan virksomheder påvirke politik og valg.

Det ser vi lige nu i USA, hvor verdens rigeste mand, Elon Musk, har opkøbt det sociale medie Twitter. Han har spøgefuldt tituleret sig selv ‘Chief Moderator’ og ‘Twitter Complaint Hotline Operator’ og udvidet grænserne for, hvad man kan skrive på Twitter ret markant. Eksperter frygter, hvilken betydning det vil få for det amerikanske midtvejsvalg i næste uge.

Og det er ikke kun valg, men også politikken, som virksomhederne har indflydelse på. I september viste data fra LobbyFacts, at de 50 mest aktive lobbyvirksomheder på det tidspunkt af året allerede havde brugt 900 millioner kroner på lobbyisme i EU. Det er en markant stigning og viser kun det, som lobbyisterne selv har indtastet i EU’s lobbyregister – hvilket nok er en brøkdel af den samlede lobbyisme, siger eksperter og organisationer.

Denne magt, som virksomhederne og deres direktører har til at gøre verden til et bedre eller værre sted, forbliver oftest skjult. Det er sjældent noget, som investorer, medarbejdere eller kunder kan holde virksomhederne ansvarlige for. Deres magt er på mange måder uden for vores kontrol.

Får du alle vores nyhedsbreve?

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram