Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tre års fængsel i Thailand til Finnwatch-researcher

En britisk menneskerettighedsaktivist blev tirsdag idømt tre års fængsel af retten i Bangkok for sin rapport af fødevareindustrien i Thailand til Finnwatch i 2013.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Tirsdag blev menneskerettighedsaktivist Andy Hall kendt skyldig af retten i Bangkok for at have krænket virksomheden Natural Fruit Company gennem sit arbejde for researchcentret Finnwatch i 2013.Dommen lød på fire års fængsel og en bøde på omtrent 3900 euro, men blev straks nedsat til tre års betinget fængsel, på grund af Andy Halls “fortid som en person, der tjener offentligheden og gør godt”, som retten udtrykker sig ifølge nyhedsbureauet Reuters.

“Vi er chokerede over dommen i dag. Rapporten var forfattet og udgivet af Finnwatch; vi tager fuldt ansvar for den. Andy er gjort til syndebuk, i forsøg på at kvæle de stemmer der med legitimitet taler højt om migrantarbejderes rettigheder”, skriver direktør i Finnwatch, Sonja Vartiala i en pressemeddelelse.

Andy Hall har været bosiddende i Thailand i 10 år og arbejder for organisationen Migrant Worker Rights Network, der leverede research for Finnwatch til rapporten “Cheap has a high price”.

Ifølge retten har Andy Hall forbrudt sig mod Thailands lov vedrørende “kriminel krænkelse” og computer kriminalitet”. Andy Hall vil anke dommen, som er betinget. Han skal derfor ikke skal afsone straffen i fængsel, med mindre han bryder loven igen i den tre-årige periode.

 

Retten: Hall skulle have interviewet flere personer

Retten har fundet, at Andy Hall ikke har interviewet et tilstrækkeligt antal personer til sin rapport til Finnwatch. Det er også rettens opfattelse, at Hall ikke gav Natural Fruit Company tid nok til at respondere, før Hall overleverede sin research til Finnwatch, skriver Reuters.

Til Danwatch oplyser Sonja Vartiala, at Andy Hall interviewede 12 personer til sin rapport og at Natural Fruit Company havde over to måneder til at svare på kritikken.

“Natural Fruit blev kontaktet første gang i november 2012, rapporten blev publiceret i januar 2013. Natural Fruit ville ikke diskutere vores resultater med hverken os eller Andy Hall, som var research koordinator hos Finnwatch på det tidspunkt. Problemet er ikke tidsmangel, de ønskede bare ikke dialog. De har stadig ikke svaret os eller sendt os et udsagn til undersøgelsen”, siger Sonja Vartiala.

Finnwatchs praksis er imidlertid i overensstemmelse med god presseskik i både Sverige og Danmark, der siger, at:

“Oplysninger, som kan være skadelige, krænkende eller virke agtelsesforringende for nogen, skal efterprøves i særlig grad, inden de bringes, først og fremmest ved forelæggelse for den pågældende. Forelæggelse bør ske således, at der gives den adspurgte rimelig tid til at svare”.

Dommen får ingen konsekvenser for de retningslinjer, researchere arbejder under for Finnwatch, oplyser Sonja Vartiala.

“Dommen over Andy Hall er ildevarslende for folk der arbejder med menneskerettigheder i Thailand”, siger Human Rights Watch researcher i Thailand Sunai Phasuk ifølge Reuters.

Trods sammenfald af navne er Finnwatch og Danwatch ikke forbundet. Finnwatch er en ngo der udgiver rapporter og Danwatch er et medie og researchcenter, der udkommer med journalistik.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.