20. september 2016

Tre års fængsel i Thailand til Finnwatch-researcher

En britisk menneskerettighedsaktivist blev tirsdag idømt tre års fængsel af retten i Bangkok for sin rapport af fødevareindustrien i Thailand til Finnwatch i 2013.


Tirsdag blev menneskerettighedsaktivist Andy Hall kendt skyldig af retten i Bangkok for at have krænket virksomheden Natural Fruit Company gennem sit arbejde for researchcentret Finnwatch i 2013.Dommen lød på fire års fængsel og en bøde på omtrent 3900 euro, men blev straks nedsat til tre års betinget fængsel, på grund af Andy Halls “fortid som en person, der tjener offentligheden og gør godt”, som retten udtrykker sig ifølge nyhedsbureauet Reuters.

“Vi er chokerede over dommen i dag. Rapporten var forfattet og udgivet af Finnwatch; vi tager fuldt ansvar for den. Andy er gjort til syndebuk, i forsøg på at kvæle de stemmer der med legitimitet taler højt om migrantarbejderes rettigheder”, skriver direktør i Finnwatch, Sonja Vartiala i en pressemeddelelse.

Andy Hall har været bosiddende i Thailand i 10 år og arbejder for organisationen Migrant Worker Rights Network, der leverede research for Finnwatch til rapporten “Cheap has a high price”.

Ifølge retten har Andy Hall forbrudt sig mod Thailands lov vedrørende “kriminel krænkelse” og computer kriminalitet”. Andy Hall vil anke dommen, som er betinget. Han skal derfor ikke skal afsone straffen i fængsel, med mindre han bryder loven igen i den tre-årige periode.

 

Retten: Hall skulle have interviewet flere personer

Retten har fundet, at Andy Hall ikke har interviewet et tilstrækkeligt antal personer til sin rapport til Finnwatch. Det er også rettens opfattelse, at Hall ikke gav Natural Fruit Company tid nok til at respondere, før Hall overleverede sin research til Finnwatch, skriver Reuters.

Til Danwatch oplyser Sonja Vartiala, at Andy Hall interviewede 12 personer til sin rapport og at Natural Fruit Company havde over to måneder til at svare på kritikken.

“Natural Fruit blev kontaktet første gang i november 2012, rapporten blev publiceret i januar 2013. Natural Fruit ville ikke diskutere vores resultater med hverken os eller Andy Hall, som var research koordinator hos Finnwatch på det tidspunkt. Problemet er ikke tidsmangel, de ønskede bare ikke dialog. De har stadig ikke svaret os eller sendt os et udsagn til undersøgelsen”, siger Sonja Vartiala.

Finnwatchs praksis er imidlertid i overensstemmelse med god presseskik i både Sverige og Danmark, der siger, at:

“Oplysninger, som kan være skadelige, krænkende eller virke agtelsesforringende for nogen, skal efterprøves i særlig grad, inden de bringes, først og fremmest ved forelæggelse for den pågældende. Forelæggelse bør ske således, at der gives den adspurgte rimelig tid til at svare”.

Dommen får ingen konsekvenser for de retningslinjer, researchere arbejder under for Finnwatch, oplyser Sonja Vartiala.

“Dommen over Andy Hall er ildevarslende for folk der arbejder med menneskerettigheder i Thailand”, siger Human Rights Watch researcher i Thailand Sunai Phasuk ifølge Reuters.

Trods sammenfald af navne er Finnwatch og Danwatch ikke forbundet. Finnwatch er en ngo der udgiver rapporter og Danwatch er et medie og researchcenter, der udkommer med journalistik.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down