En Danwatch-undersøgelse
Danwatch dokumenterer millionbøder for dokumentfalsk og høj risiko for slavelignende forhold i varekæden for tropisk træ til Danmark.

(Næsten) hele historien på 38 sekunder

In English?

They live and die by bananas

Part of this investigation is translated into english
Find it here
  • Danwatch dokumenterer millionbøder for dokumentfalsk og høj risiko for slavelignende forhold i varekæden for tropisk træ til Danmark.
  • To danske træ-importører har købt træ fra seks brasilianske virksomheder, der har fået en eller flere bøder for bla. falsk dokumentation.. Bøderne løber op i mere end 12 millioner kroner tilsammen.
  • I fem danske byggemarkeder sælges træ fra brasilianske eksportører, der køber tropisk træ fra fire savværker, hvor brasilianske myndigheder har fundet slavelignende forhold.
  • Danske importører og byggemarkeder kender ikke til dokumentfalsk for millioner eller slavelignende forhold i deres varekæde.
  • På baggrund af Danwatchs undersøgelse vil Miljøstyrelsen undersøge de danske træimportører.

Bæredygtighedscertificeringer til træ-eksportører dømt for dokumentfalsk

  • Bæredygtighedsmærkningen FSC er ingen garanti mod dokumentfalsk. FSC-certificerede træ-eksportører i Brasilien har i årevis modtaget millionbøder for blandt andet dokumentfalsk.
  • Danske træ-importører, der sælger træ til Bauhaus, Silvan, Bygma Johannes Fog, Davidsens Tømmerhandel og Optimera, har købt tropisk træ af disse brasilianske firmaer.
  • Eksperter kalder FSCs manglende kontrol for “problematisk”.
  • Både Miljøstyrelsen og FSC kalder Brasilien et højrisiko-land for tømmer, fordi der er stor risiko for, at træet fra Amazonas er fældet ulovligt. I Para-regionen vurderes op mod 44 procent af al tømmer at være ulovligt.

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load