En Danwatch-undersøgelse

Kampen om ørkenens sidste vand

1. december 2019
Sophia Boddenberg // Foto: Pablo Rojas Madariaga

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Udgivet i samarbejde med
Afspil video

Litium er en uundværlig del af de genopladelige batterier i vores mobiltelefoner, computere og det stærkt stigende antal elbiler

Med halvdelen af verdens litiumreserver er Chile blevet kaldt for ’Litiummets Saudi-Arabien’, og her udvindes det i Atacama, jordens tørreste ørken.

Men udvindingen af Atacamas litium indebærer, at en stor mængde af ørkenens vandressourcer pumpes op fra undergrunden - vandressourcer, som har gjort det muligt for oprindelige folk og et unikt dyreliv at overleve i ørkenens barske miljø i årtusinder. Ifølge ny forskning gør udvindingen varig skade på ørkenens miljø.

I Atacama og andre dele af Chile protesterer oprindelige folk nu mod litiumudvindingen.

Mange oprindelige samfund hævder, at de aldrig er blevet konsulteret om litiumudvinding fra deres områder, hvilket Chile ellers er forpligtet til ifølge internationale konventioner, som landet selv har underskrevet.

Danwatch kan dokumentere, at virksomheder som Samsung, Panasonic, Apple, Tesla og BMW køber deres batterier fra virksomheder, som anvender litium fra Chile.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.