En Danwatch-undersøgelse

Kampen om ørkenens sidste vand

1. december 2019
Sophia Boddenberg // Foto: Pablo Rojas Madariaga

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Udgivet i samarbejde med
Afspil video

Litium er en uundværlig del af de genopladelige batterier i vores mobiltelefoner, computere og det stærkt stigende antal elbiler

Med halvdelen af verdens litiumreserver er Chile blevet kaldt for ’Litiummets Saudi-Arabien’, og her udvindes det i Atacama, jordens tørreste ørken.

Men udvindingen af Atacamas litium indebærer, at en stor mængde af ørkenens vandressourcer pumpes op fra undergrunden - vandressourcer, som har gjort det muligt for oprindelige folk og et unikt dyreliv at overleve i ørkenens barske miljø i årtusinder. Ifølge ny forskning gør udvindingen varig skade på ørkenens miljø.

I Atacama og andre dele af Chile protesterer oprindelige folk nu mod litiumudvindingen.

Mange oprindelige samfund hævder, at de aldrig er blevet konsulteret om litiumudvinding fra deres områder, hvilket Chile ellers er forpligtet til ifølge internationale konventioner, som landet selv har underskrevet.

Danwatch kan dokumentere, at virksomheder som Samsung, Panasonic, Apple, Tesla og BMW køber deres batterier fra virksomheder, som anvender litium fra Chile.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.