En Danwatch-undersøgelse
Op til årsdagen for industri-katastrofen, der dræbte mindst 1134 tekstilarbejdere og sårede flere end 2000, dokumenterer DanWatch i ny undersøgelse talrige krænkelser af arbejdere.
Sarah Dieckmann
Sarah Dieckmann

Redaktør: Louise Voller

Undersøgelsen er produceret med støtte fra Danidas CSR-pulje 2013.
Op til årsdagen for industri-katastrofen, der dræbte mindst 1134 tekstilarbejdere og sårede flere end 2000, dokumenterer DanWatch i ny undersøgelse talrige krænkelser af arbejdere.

Hvem tjener på din t-shirt?

Når du køber tøj fra Bangladesh, går mindre end én procent til arbejdernes løn.

 • Butik 59 procent
 • Tøjmærke 12 procent
 • Fabrik 4 procent
 • Transport, materialer og andet 24,4 procent
 • Arbejder 0,6 procent

(Kilde: Fairwear Foundation)

Danske brands, der får produceret i Bangladesh
 • Bestseller
 • Coop
 • Dansk Supermarked
 • DK Company
 • IC Company
 • Metropol Aps
 • Noa Noa
 • REDGREEN
 • Signal
 • Texman

Ny DanWatch undersøgelse dokumenterer, at vold, råb, fysiske og verbale overfald på tekstilarbejdere på faldefærdige fabrikker, der har massive problemer med sikkerheden er stadig en del af hverdagen i Bangladesh. Den 24. april er det et år siden, at tekstilfabrikken Rana Plaza kollapsede, dræbte flere end 1134 tekstilarbejdere og sårede mindst 2000, og i den anledning udkommer DanWatch rapporten ‘Tøjets Tragedier, der gør status på de fortsatte krænkelser af arbejderne i Bangladeshs tekstilindustri.

Undersøgelsen ‘Tøjets Tragedier’ viser via interviews med flere end 30 arbejdere fra 14 fabrikker og eksperter i Bangladeshs arbejdsmarked et øjebliksbillede af foruroligende vilkår for tekstilarbejdere, der hvert år syr tøj til danske forbrugere for millioner af kroner.
Kun få af ofrene fra Rana Plaza har ét år efter tragedien modtaget erstatning for mistede familiemedlemmre eller arbejdsevne direkte fra involverede virksomheder – og ingen har endnu modtaget erstatning fra den fond, der blev nedsat efter ulykken til at koordinere erstatningsudbetalinger for et tre-cifret millionbeløb.

De nyeste bygningsinspektioner viser, at der stadig er massive problemer med brand- og bygningssikkerhed på tekstilfabrikkerne.

Arbejdsugen for en tekstilarbejder er 56 timer eller mere til en mindsteløn på 370 kroner, selvom levelønnen anslås til 653 kr. Hverdagen som tekstilarbejder i Bangladesh er præget af verbale overgreb og decideret vold, eks. i forbindelse med kvindelige syerskers graviditeter eller fagforeningsdannelse. En undersøgelse på 80 fabrikker i Bangladesh viser eksempelvis, at 25 procent af arbejderne har oplevet vold/fysisk afstraffelse, og 75 procent har oplevet verbal afstraffelse.

Ikke belæg for Soya Concepts produktion i Bangladesh i 2014

I artiklen ‘Tøjets Tragedier: Vold og trusler på livsfarlige fabrikker i Bangladesh’, der afdækker Danwatchs undersøgelse ‘Tøjets Tragedier’ fra april 2014 skrev DanWatch, at firmaet Soya Concept var blandt de danske virksomheder, der fik produceret tøj i Bangladesh. Soya Concept havde dog ikke produktion i Bangladesh i 2014, oplyser Soya Concept. DanWatch beklager fejlen.

Sådan gjorde vi

DanWatch og Fagbladet 3F har været i Bangladesh for at følge op på Rana Plaza katastrofen og tekstil-arbejdernes forhold.

I 2014-2015 sætter DanWatch fokus på virksomheders ansvar i tekstilproduktionen. Det er en bevilling fra Danidas CSR-pulje, der gør det muligt at undersøge tekstilindustrien til bunds og fortælle bredt og nuanceret om den.

Undersøgelsen er produceret med støtte fra Danidas CSR-pulje 2013.

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load