Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Asparges i danske supermarkeder skaber vandmangel i Peru

Produktionen af asparges og avokado er skyld i tørke i Peru, hvor nogle områder kun har adgang til drikkevand i tre timer hver 20. dag, viser ny rapport. Aspargesene ender på hylderne i danske supermarkeder.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Nikolaj Houmann Mortensen

Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

Hele landsbyer i Perus Ica-dal er ved at tørre ud. Småbøndernes frugter og grøntsager visner, og dalens beboere har meget begrænset adgang til drikkevand. Det skyldes en stigende storproduktion af især asparges og avocado, der suger enorme mængder grundvand ud af jorden.

Det konkluderer de to svenske organisationer Swedwatch og Diakonia i en ny rapport. Efter et besøg i dalen dokumenterer de, hvordan vandmanglen blandt andet forringer lokalbefolkningens sundhed.

“Når du ikke har nok vand, så påvirker det din hygiejne. Børnene her er ikke vant til at vaske deres hænder. Der er mange sygdomme, såsom diarré, der spreder sig på grund af manglen på vand. Det berører både børn og ældre mennesker,” fortæller en beboer fra det berørte område, Santacruz de Villacurí, i rapporten.

Adgang til drikkevand er en menneskeret, og ifølge FN’s retningslinjer har detailkæder og andre opkøbere af varer et medansvar for de eventuelle krænkelser, som er sket i løbet af varens produktion.
Det viser sig, at asparges fra de tørkeramte områder i Peru også ender i danske supermarkeder.

Lokalbefolkningen får vand hver 20. dag

Avokadoproduktion kræver enorme mængder vand. Danwatch har tidligere kunnet dokumentere, hvordan plantager i dele af Chile har skabt akut vandmangel for lokalbefolkningerne, og situationen i Peru ser ud til at have udviklet sig efter samme mønster.

Den globale efterspørgsel på avokado og asparges har fået storlandbrug til at udvide produktionen, og landbrugssektoren optager nu 90 procent af grundvandet i Ica-regionen.

Alt imens har de lokalsamfund, som Swedwatch og Diakonia har besøgt, i bedste tilfælde adgang til vand tre timer om dagen – og i værste tilfælde i omtrent tre timer hver 20. dag.

”De store landbrugseksportører kan gøre, hvad de vil. De bliver ved med at udvinde vandet, og der sker intet, for myndighederne ser bare gennem fingre med det,” siger en bonde fra et lille landbrug i Pueblo Nuevo i Ica til Swedwatch.

Vi må erkende, at vi har et problem her

Mogens Werge, CSR-chef ved Dagrofa

De drænende asparges ender i Danmark

Asparges fra Ica-dalen kan findes på hylderne i både Coops, Salling Groups og Dagrofas butikker i Danmark. Salling Group sælger også avokado fra dalen. De oplyser til Danwatch, at de samarbejder de med mærkningsordningen Global G.A.P. og Fair for Life ordningen, der stiller krav til vandforbrug.

Det samme gør Coop, som tilmed oplyser, at de samarbejder med deres leverandører omkring problematikken, som er velkendt for detailkæden.
Hos Dagrofa indrømmer CSR-chef Mogens Werge, at der bør gøres mere for at komme problemerne i industrien til livs.

”Vi må erkende, at vi har et problem her,” siger han. Han peger samtidig på, at sagen relaterer sig til større problemstillinger såsom detailkædernes forhold til klimaforandringer, og varer, der efterspørges af forbrugerne året rundt.

Rema 1000 og Lidl får ikke leveret asparges fra Ica-dalen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.