Dell og HP kræver stop for tvangspraktik efter Danwatch-undersøgelse

Louise Voller

RedaktørHusk at dele
Branche
Virksomhed
Land
Efter Danwatch har dokumenteret, at brug af praktikanter i HP, Dell og Lenovos produktion overtræder både kinesisk lov og internationale konventioner om tvangsarbejde, beder Dell og Hewlett Packard (HP) nu deres leverandør, Wistron, om at indstille brugen af praktikanter midlertidigt.
Louise Voller

RedaktørTo af verdens største IT-producenter, Dell og HP, beder nu deres kinesiske server-leverandør, Wistron om øjeblikkeligt at stoppe med at bruge unge praktikanter i produktion af deres servere. Det sker som følge af Danwatchs undersøgelse af, hvordan tusindvis af unge kinesiske studerende tvinges i praktik på elektronikfabrikker, hvor de blandt andet producerer servere, der ender på danske og europæiske universiteter, fortæller HP og Dell til Danwatch:

“Brugen af studerende som arbejdskraft er blevet afbrudt i HP’s produktionslinjer på Wistron Zhongshan, og vi arbejder med fabriksledelsen for at sikre, at de studerende bliver placeret i passende uddannelsesmæssige rammer”, udtaler HP.

I Danwatchs undersøgelse ‘Servants of Servers’, fortæller ni ud af 25 studerende, at deres skole truer dem med ikke at bestå deres eksamener, hvis ikke de tager i “praktik” i Wistron. De ni studerende studerer handel og administration, dermed er praktikforløbene irrelevante og i strid med kinesisk lov, såvel som International Labour Organisations (ILO) konvention om tvangsarbejde.

Alle 25 studerende, som Danwatch interviewede, beretter om hårde arbejdsdage på 12 timer og om lange nattevagter. De studerende arbejder seks timer om ugen i op til fem måneder. Ifølge kinesisk lov må praktikanter ikke arbejde overtid eller nattevagter af hensyn til deres fysiske og psykiske helbred.

Kontrolgrupper på uanmeldt besøg

Wistron selv affejer de studerendes beskyldninger om, at skolerne tvinger de unge til at arbejde som forudsætning for at få deres diplomer. I en udtalelse til Danwatch, skriver Wistron:

“De studerende, der fortæller, at de er tvunget til at komme praktik på Wistron må have misforstået deres valg i forhold til praktikforløb”.

Men efter at være blevet præsenteret for Danwatchs undersøgelse “Servants of Servers”, sendte Dell og HP en tredjepart på uanmeldt kontrolbesøg på Wistronfabrikken i Zhongshan. Under deres besøg interviewede Dells kontrolgrupper 32 studerende. Kontrollanterne bekræftede at “de studerendes arbejde på fabrikken ikke stemte overens med deres studieområde”, fortæller Dell og forklarer, at undersøgelsen af Wistron Zhongshan også afslørede, at de 32 studerende, de interviewede, udførte overarbejde og arbejdede om natten.

“Fordi de studerende udførte overarbejde, besluttede vi at skride til handling for at forbedre ansvarligheden i Wistrons Student Worker Programme. Indtil arbejdet er udført, har vi bedt Wistron om at fjerne alle praktikanter fra Dells produktionslinjer. De studerende burde ikke udføre noget overarbejde. Deres arbejde bør generelt være relateret til deres faglighed”, forklarer Dell og forpligter sig til at sætte en stopper for udnyttelsen af unge studerende.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Virksomhed
Branche
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load