Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Apple, Dell, Google, Microsoft og Tesla anklages i retssag om børnearbejde og dødsfald i koboltminer

Tech-giganter sagsøges i USA for at være medansvarlige for børns død og lemlæstelse i koboltminer i Den Demokratiske Republik Congo. Sagen er anlagt af familier og pårørende til minearbejdere, som hævder, at kobolten ender i tech-virksomhedernes batterier.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Det kræver blot en enkelt Youtube-søgning på ‘cobalt mining’, og der dukker et hav af videoer op, som viser børn, der arbejder i snævre tunneller under jorden i koboltindustrien i Den Demokratiske Republik Congo.

I en årrække har koboltudvinding medført omfattende krænkelser af menneskerettigheder i landet, der producerer mere end halvdelen af verdens forbrug af kobolt. Det er blandt andet beskrevet af Danwatch tilbage i 2016 på baggrund af en rapport fra  research-centeret SOMO.

Nu har menneskerettighedsorganisationen International Rights Advocates på vegne af 14 congolesiske forældre og børn sagsøgt Apple, Dell, Google, Microsoft og Tesla ved en amerikansk domstol i Washington DC i denne uge. Det fremgår i en artikel fra The Guardian.

Ifølge retsdokumentet ender kobolten fra minerne i virksomhedernes produkter og særligt i deres genopladelige batterier.

International Rigths Advocates hævder, at virksomhederne havde kendskab til forholdene i koboltminerne, hvor flere børn er døde eller lemlæstede under arbejdet med at udvinde kobolt.

“De her virksomheder – nogle af de rigeste virksomheder i verden, der laver smarte gadgets – har tilladt, at børn er blevet lemlæstet og dræbt, for at de kunne få fat i billig kobolt”, siger advokat Terrence Collingsworth, der repræsenterer familierne, til den britiske avis The independent.

De her virksomheder - nogle af de rigeste virksomheder i verden, der laver smarte gadgets - har tilladt, at børn er blevet lemlæstet og dræbt, for at de kunne få fat i billig kobolt

Advokat Terrence Collingsworth der repræsenterer familierne

Kollapsede tunneller med død og lemlæstelse til følge

I retsdokumenterne beskriver de congolesiske familier, hvordan deres børn gravede efter kobolt i mørke underjordiske tunneler med primitive redskaber til en dagsløn på cirka 13 kroner.

Det fremgår også, at 6 ud af 14 børn i sagen er døde på grund af tunneler, der kollapsede, mens børnene arbejdede. Resten af børnene har enten fået lammelser eller lever med livsvarige skader.

Ifølge sagsanlægget er Apple, Google, Dell, Microsoft og Tesla medskyldige i de forhold, der har medført død og kroniske skader for børnene.

Familierne søger erstatning for tvangsarbejde og yderligere kompensation for uretfærdigt at profitere på børnenes arbejde, manglende tilsyn og for at volde familierne følelsesmæssig skade.

Tech-giganter ansvarlige

Familierne siger, at børnene arbejdede illegalt i miner ejet af det britisk-schweiziske mineselskab Glencore. Ifølge retsdokumenterne sælger Glencore kobolt til det belgisk baserede Umicore, der behandler det, og sælger det videre til Apple, Google, Microsoft og Dell.

Derudover fremgår det, at børn også har arbejdet i en mine ejet af det kinesiske firma Zhejiang Huayou Cobalt, der ifølge retsdokumenterne leverer til Apple, Dell og Microsoft.

Ifølge The Guardian er en af de centrale påstande i sagsanlægget, at virksomhederne har været vidende om, at kobolten er udvundet af børn, der arbejder under livsfarlige forhold i minerne.

I retsdokumenterne argumenteres der for, at alle virksomhederne har ressourcerne til at regulere deres underleverandører, og at deres mangel på dette er medvirkende til, at de 14 børn i sagen er døde eller lemlæstede.

Konfliktmineraler i “grønne batterier”

Genopladelige batterier er en væsentlig del af den grønne omstilling, der skal løse den globale klimakrise. Men der er en stor udfordring i at sikre batterierne bæredygtighed.

I en større undersøgelse har Danwatch netop dokumenteret, hvordan litiumudvinding til batterier skaber problemer for miljøet og lokalbefolkningen i Chile

Tidligere i år har Danwatch fortalt om en kampagne for bæredygtige genopladelige batterier, som Amnesty International har lanceret, fordi der sker voldsomme brud på menneskerettighederne i udvindingen af kobolt og litium.

I løbet af det næste årti ser det ud til, at efterspørgslen efter genopladelige litium-ion batterier vil stige drastisk. På nuværende tidspunkt er kobolt og litium uundværlige ingredienser i batterierne.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.