Fiskerne fastholdes i fattigdom

Carsten Terp


Husk at dele
Branche
Vi har undersøgt dette
Undersøgelse

Pirattun på dåse

Der er langt fra robådene drevet frem ved håndkraft til de europæiske industrielle fiskefartøjer. Og den udvikling af Mozambiques fiskeindustri, som fiskeripartnerskabs-aftalen med EU skulle skabe, ser fiskerne ikke meget til i Tofo. Af: Carsten Terp, Jeppe Wohlert, Sarah Dieckmann, Tue Lindqvist, Trine Nygaard Nielsen og Peter Kallash
Carsten Terp


Fiskerisektoren er rygraden i mange af lokalsamfundene langs Mozambiques kyst. Mere end 90.000 mennesker er direkte involveret i sektoren, og omkring en halv million mozambiquere er direkte afhængige af fiskeriaktiviteter som deres daglige levebrød.

Imidlertid fanger de ikke-industrielle fiskere ikke altid tilstrækkeligt til at forsørge sig selv og deres familier. Kun tre procent af de 15.000 ikke-industrielle fiskerbåde, som står for 80 % af Mozambiques havfiskeri, har motor. De fleste af dem mangler derfor den nødvendige motorkraft, der kunne bære dem længere ud på havet, hvor den store fangst er.

Lorenzo Armado, der arbejder som fisker i Tofo, forklarer, at de ikke finder fisk tæt på stranden: ”Vi er nødt til at sejle flere mil ud fra kysten, og det er hårdt, når man bruger håndkraft”. Så når fiskelicenser, husholdning og andre regningerne skal betales, er han nødt til at supplere indkomsten med arbejde på de lokale landmænds marker, før han kan sætte mad på bordet til sin familie.

Fisk udgør en væsentlig del af mozambiquernes proteinindtag og er derfor en vigtig del af deres fødevaresikkerhed. Men selv for fiskerne i Tofo kniber det med at få proteiner nok. ”Jeg kæmper for at fange tilstrækkelig med fisk til familien. Når det ikke lykkedes, er vi nødt til selv at købe dem på markedet”, beretter fiskeren Francisco Fernando.

Til trods for den beskedne fangst er der ikke mange alternativer, når bådene kommer tomme hjem. Ifølge Pedro Rafael, chef for den lokale gruppe af fiskere i Tofo, er fiskeri mere eller mindre det eneste erhverv, som fiskerne kender til, og de kan ikke uden videre skifte karriere. ”Det her er vores arbejde”, understreger han.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load