Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Fiskerne fastholdes i fattigdom

Der er langt fra robådene drevet frem ved håndkraft til de europæiske industrielle fiskefartøjer. Og den udvikling af Mozambiques fiskeindustri, som fiskeripartnerskabs-aftalen med EU skulle skabe, ser fiskerne ikke meget til i Tofo.Af: Carsten Terp, Jeppe Wohlert, Sarah Dieckmann, Tue Lindqvist, Trine Nygaard Nielsen og Peter Kallash
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Fiskerisektoren er rygraden i mange af lokalsamfundene langs Mozambiques kyst. Mere end 90.000 mennesker er direkte involveret i sektoren, og omkring en halv million mozambiquere er direkte afhængige af fiskeriaktiviteter som deres daglige levebrød.

Imidlertid fanger de ikke-industrielle fiskere ikke altid tilstrækkeligt til at forsørge sig selv og deres familier. Kun tre procent af de 15.000 ikke-industrielle fiskerbåde, som står for 80 % af Mozambiques havfiskeri, har motor. De fleste af dem mangler derfor den nødvendige motorkraft, der kunne bære dem længere ud på havet, hvor den store fangst er.

Lorenzo Armado, der arbejder som fisker i Tofo, forklarer, at de ikke finder fisk tæt på stranden: ”Vi er nødt til at sejle flere mil ud fra kysten, og det er hårdt, når man bruger håndkraft”. Så når fiskelicenser, husholdning og andre regningerne skal betales, er han nødt til at supplere indkomsten med arbejde på de lokale landmænds marker, før han kan sætte mad på bordet til sin familie.

Fisk udgør en væsentlig del af mozambiquernes proteinindtag og er derfor en vigtig del af deres fødevaresikkerhed. Men selv for fiskerne i Tofo kniber det med at få proteiner nok. ”Jeg kæmper for at fange tilstrækkelig med fisk til familien. Når det ikke lykkedes, er vi nødt til selv at købe dem på markedet”, beretter fiskeren Francisco Fernando.

Til trods for den beskedne fangst er der ikke mange alternativer, når bådene kommer tomme hjem. Ifølge Pedro Rafael, chef for den lokale gruppe af fiskere i Tofo, er fiskeri mere eller mindre det eneste erhverv, som fiskerne kender til, og de kan ikke uden videre skifte karriere. ”Det her er vores arbejde”, understreger han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.