Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Flere tusinde arbejdere besvimede på tøjfabrikker i Cambodja sidste år

Vestlige tøjfirmaer får produceret tøj og sko på Cambodjas tekstilfabrikker, skønt stadigt flere syersker besvimer på arbejdet, viser ny opgørelse.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

2018 var et dårligt år for mange af de primært kvindelige arbejdere, som syr tøj og laver sko på tekstilfabrikker i Cambodja. En ny opgørelse fra arbejdsministeriet i Cambodja viser nemlig en markant stigning i antallet af arbejdere, som er besvimet på jobbet.

Over 2000 syersker besvimede på tøjfabrikkerne alene i 2018, hvilket er en stigning på omtrent 400 besvimelser fra året før, oplyser Cambodjas offentlige sundhedsforsikring National Social Security Fund (NSSF) til avisen Khmer Times.  Det reelle tal er sandsynligvis højere, da mange tilfælde ikke bliver registreret af myndighederne.

Antal besvimelser på tekstilfabrikker i Cambodja

2018:  2.055 besvimelser på i alt 16 fabrikker. 2017: 1.603 besvimelser på i alt 22 fabrikker.   2016: 1160 besvimelser på i alt 18 fabrikker. 2015: 1806 besvimelser på i alt 32 fabrikker. Kilde: Cambodjas Arbejdsministerium

Antal besvimelser på tekstilfabrikker i Cambodja

2018:  2.055 besvimelser på i alt 16 fabrikker. 2017: 1.603 besvimelser på i alt 22 fabrikker.   2016: 1160 besvimelser på i alt 18 fabrikker. 2015: 1806 besvimelser på i alt 32 fabrikker. Kilde: Cambodjas Arbejdsministerium

Problemet ser ud til at vokse år for år. Danwatch kunne allerede i 2017 i samarbejde med den britiske avis The Guardian dokumentere, at syersker var besvimet i massevis på tekstilfabrikker i Cambodja, der producerede tøj for verdenskendte brands som Puma, Asics, Nike, Bestseller og VF, som står bag Vans og North Face.

Læs undersøgelsen Mode og Massebesvimelser

Kemisk lim og dårlig ventilation

Forklaringerne på de mange besvimelser på fabrikkerne er ifølge opgørelsen dårlig ventilation, damp fra kedler, stærk kemisk lim til brug i skoproduktion, fejlernæring, stress og brug af pesticider på rismarker tæt ved fabrikkerne.

Da Danwatch undersøgte problemet kom det blandt andet frem, at kvinderne arbejdede i 37 graders varme uden ventilation, at de havde sparsom adgang til drikkevand, kun fik én spisepause på en 10 timers vagt og i høj grad følte sig afkræftede og svimle som følge deraf.

Talsmand for arbejdsministeriet Heng Sour udtaler til Khmer Times, at regeringen nu vil sætte ind over for fabrikkerne.

“Ministeriet vil øge antallet af inspektioner på fabrikker, som overtræder arbejdernes rettigheder og udstede bøder, hvis de ikke overholder loven”, siger Heng Sour til avisen.

1.200 syersker fyret

Besvimelserne sker samtidig med at der er flere igangværende store konflikter mellem fabriksledelser og arbejderne. Senest er 1200 tekstilarbejdere blevet fyret fra en tøjfabrik ejet af firmaet W&D, som blandt andet producerer tøj for Carhartt.

I slutningen af december gik 1.200 ud af 1.600 syersker på gaden for at demonstrere over manglende betaling for seniorgodtgørelse og andre ydelser, skriver flere cambodjanske medier.

Ifølge avisen Khmer Times er arbejderne flere gange blevet lovet betaling af virksomheden, som de endnu ikke har modtaget. Trods forsikringer fra regeringen om, at den vil støtte arbejderne i deres sag, valgte arbejderne at fortsætte demonstrationerne.

Det resulterede så i, at samtlige 1.200 tekstilarbejdere blev fyret uden kompensation efter et ultimatum fra virksomhedens side om at vende tilbage til arbejdet inden for 48 timer, skriver cambodjanske medier.   

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.