31. januar 2023

Fordrivelserne i populær safaripark fortsætter, men store dele af rejsebranchen er tavs

“Handling fra rejseselskaberne er mere påkrævet end nogensinde”, siger menneskerettighedsorganisation.

En gruppe masai-kvinder under en demonstration. Foto: Tony Karumba/ AFP

Et halvt år efter regeringen i Tanzania begyndte at tvangsforflytte op mod 80.000 masai-folk fra jagt- og safariområdet Ngorongoro, er myndighederne nu begyndt at afskære flere landsbyer fra livsvigtige vandforsyninger. 

Det fortæller masaier, menneskerettighedsaktivister og en anonym embedsmand til den britiske avis The Guardian, der tidligere på måneden besøgte den populære turistdestination. 

“Det er ved at blive til en krigszone”, siger William Ole Seki, en af masaiernes ældste i området. 

Alligevel vil flere af Danmarks største rejseselskaber, der alle arrangerer rejser til Ngorongoro, ikke forholde sig til situationen. Det samme gælder selskabernes brancheorganisationen Danmarks Rejsebureau Forening, der også afviser at stille op til interview. 

Tavsheden fra industrien får kritik fra menneskerettighedsorganisationen IWGIA, der arbejder for oprindelige folks rettigheder.

“Situationen for masaierne i Ngorongoro er fortsat meget alvorlig med fortsatte planer om masseforflytninger og en igangværende kraftig forringelse af kritisk infrastruktur. Så handling fra rejseselskabernes side er mere påkrævet end nogensinde”, siger Marianne Wiben Jensen, ekspert i landrettigheder i Afrika hos IWGIA. 

Naturbeskyttelse eller turisme? 

Situationen for masaierne i Ngorongoro er fortsat meget alvorlig med fortsatte planer om masseforflytninger og en igangværende kraftig forringelse af kritisk infrastruktur.
Marianne Wiben Jensen
Ekspert i afrikanske landrettigheder, IWGIA

Tanzanias regering insisterer på, at de alene flytter masai-befolkningen ud af Ngorongoro for at beskytte naturen

I dag bor der små 100.000 masaier i Ngorongoro, og ifølge de tanzanianske myndigheder truer deres kvæghold og semi-nomadiske færden områdets flora og fauna.

Men den fortælling er det pure spin, mener en lang række kritikere. De oplever i stedet, at forflyttelserne i virkeligheden handler om at kunne tiltrække flere turister til området. 

“Politikerne prioriterer turismeindtægterne over Masai-befolkningens rettigheder. De vil tiltrække flere trofæjægere og bygge nye hoteller til safarigæsterne”, sagde Edward Porokwa fra den tanzanianske ngo PINGO’s Forum til Danwatch sidste år. 

Noget lignende vurderer FN-eksperter. 

I sommer advarede de om risikoen for at “bringe masai-folkets fysiske og kulturelle overlevelse i fare i safariturismen og trofæjagtens navn”. 

Rejsebranchen er tavs

Efter ophævelsen af alle coronarestriktioner er der igen kommet gang i turismen i Tanzania. En lille million mennesker besøgte landet i 2021, og for mange af dem gik turen også til Ngorongoro. 

Der bor 60 millioner mennesker i Tanzania, som alle er enormt afhængige af indtægten fra turismen. Så man kunne vende den rundt og sige, om ikke det er på tide at meget velstående masaier giver plads til at resten af befolkningen har en chance for at få brød på bordet?
Jakob Mølkjær
Grundlægger, Tanzania Tours

Langt de fleste af de danske rejseselskaber, der arrangerer ture til området, har imidlertid ikke svaret på, hvordan de forholder sig til fordrivelserne af masaierne i Ngorongoro. 

Albatros Travel har afvist at kommentere på situationen, mens Nyhavn Rejser, Tanzania Tours, Bravo Tours, Jagtrejser, Risskov Rejser og Blixen Tours slet ikke er vendt retur. 

Hos IWGIA slår Marianne Wiben Jensen ellers fast, at rejsebureauerne har et ansvar for at forbedre masaiernes rettigheder. 

“Hvis der i forbindelse med ens forretning sker overtrædelse af menneskerettighederne, skal man søge at afbøde dem. Også selvom man ikke selv er direkte medvirkende til overtrædelserne. Det gælder også de danske rejseselskaber”, siger hun.

“Det er svært, men kan gøres” 

Kun Kipling Travel, KILROY International og Afrikas Horisonter har svaret Danwatch’ henvendelse. 

“Vi har faktisk forsøgt at få kontakt til de tanzanianske myndigheder, men uden held. Dette giver anledning til at presse på igen. Der skal ikke herske tvivl om, at vores holdning er uændret: massetvangsflytningerne skal stoppes”, siger Lars Gundersen fra Kipling Travel.

Hos Afrikas Horisonter, der blandt andet tilbyder ture til “en smuk og meget lidt befærdet del af Ngorongoros kraterkant”, peger ejer Kim Hansen på, at der er forskel på selve Ngorongoro-krateret og resten af området.

“Krateret udgør kun en lille del af hele Ngorongoro Conservation Area. Og efter hvad vi kan læse os til, foregår fordrivelserne i den yderste og nordlige del af området, 160 kilometer fra krateret”, skriver han i en mail.

Og endeligt opfordrer KILROY International til “løsninger, der både tilgodeser de oprindelige folk og naturen”. 

“Det er svært, men det kan gøres”, skriver Søren Sattrup, udviklings- og konceptdirektør hos KILROY International, der ud over KILROYs eget brand også repræsenterer Jysk Rejsebureau samt BENNS Rejser.

Domstol har afvist masaierne

Visse af fordrivelserne i Ngorongoro er tidligere blevet prøvet ved den regionale domstol East African Court of Justice.

Repræsentanter fra fire masai-samfund i Loliondo i det nordlige Ngorongoro forsøgte at få erklæret den tanzanianske regerings politik ulovlig.

Men i oktober sidste år fandt domstolen ikke tilstrækkelige beviser til at give masaierne medhold.

 “Det er blevet konkluderet, at der ikke har været tab af ejendom, og at ingen er kommet til skade under forflyttelserne, men vores beviser og vidner siger noget helt andet”, sagde Esther Mnaro, advokat for masaierne, til nyhedsbureauet AFP ved den lejlighed.

Masaierne har nu appelleret dommen. 

Da Danwatch skrev om problemerne i Ngorongoro i april sidste år, var der også flere af de danske rejseselskaber, der afviste kritikken af masaifordrivelserne. 

“Der bor 60 millioner mennesker i Tanzania, som alle er enormt afhængige af indtægten fra turismen. Så man kunne vende den rundt og sige, om ikke det er på tide at meget velstående masaier giver plads til at resten af befolkningen har en chance for at få brød på bordet?”, lød det for eksempel fra Jakob Mølkjær, grundlægger af Tanzania Tours.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right